banner359

350 Yezidi Şırnak’a Sığındı

Irak’ta IŞİD’in saldırılarından kaçan 350 Yezidi, Şırnak’ın Cizre ilçesine sığındı.Irak’taki çatışmalar yüzünden yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Yezidilerin, Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye geçişi...

11 Ağustos 2014 Pazartesi 12:45
350 Yezidi Şırnak’a Sığındı
Irak’ta IŞİD’in saldırılarından kaçan 350 Yezidi, Şırnak’ın Cizre ilçesine sığındı.
Irak’taki çatışmalar yüzünden yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Yezidilerin, Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye geçişi sürüyor. IŞİD’in saldırılarından kaçanların bir kısmı Silopi, Mardin, Diyarbakır, Batman ve Şırnak’taki yakınları ile onlar için oluşturulan mekanlara sığınırken, 350 kişiden oluşan 60 aile de Cizre’ye geldi. Saldırı nedeniyle binlerce Yezidi’nin evlerini terk ederek dağa kaçtığını dile getiren aileler, "Biz de korkudan Türkiye’ye sığındık. Burada bize halk sahip çıkarak, hem gıda, hem giyim hem de manevi destekte bulundu. Bu ilgiden de çok memnunuz" dedi.
IŞİD’in saldırılarından kaçıp ailesi ile birlikte Cizre’ye sığınan Haci Cemil Cındi, Türkiye’ye gelir gelmez halkın kendilerine sahip çıktığını söyledi. Burada yaşayan Kürtlerin kendilerine sahip çıktığını kaydeden Cındi, Kürtlerin kendi ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti. Cındi, "IŞİD’in köylerimize girmesi ile birlikte bizler kaçmaya mecbur kaldık ve bizler kaçtık. Sonra köyde bulunan ve IŞİD’e destek veren Araplar da evlerimize dadanıp neyimiz varsa her şeyi götürdüler. Canımızı zor kurtardık. Saldırılardan kurtulup dağa kaçan çok sayıda kişi açlık ve susuzluktan öldü. Bu ölenlerden yaklaşık 300’ü de küçük yaştaki çocuklardı" diye konuştu.

"ÇOCUKLARIMIZI ÖLDÜRDÜLER"
IŞİD’in saldırıları nedeniyle Sincar’dan kaçan Hayat Hıdır da, "Biz yetmiş aileden oluşuyorduk ve bu yetmiş aileden kurtulan olmadı. IŞİD koyunlarımızı aldı, çocuklarımızı öldürdüler ve bize hiçbir şey bırakmadılar. Kürt Peşmergeler de bize ihanet etti. Peşmerge bizi yalnız bırakmayacağını söyledi ancak ilk çatışmada bizden önce Şengal’den kaçtı. Durum böyle olunca çoluk, çocuk, yaşlı demeden hepimiz dağlara kaçtık. Dağda ne su ne yemek var ve orada yaklaşık 300 çocuk susuzluktan öldü. 70 yaşındaki yaşlı bir amca açlıktan öldü ve daha niceleri dağda hayatını kaybetti. Kimimiz, kimsemiz kalmadı ve halimizi soran kimse yok. Maliki bize sahip çıkmadı, Kürt Peşmergeler bizi yalnız bıraktı ve biz yezidiler çok zor bir durumdayız. Allah rızası için Yezidilere sahip çıkın, çünkü çok rezil bir durumdayız. Çoluk, çocuk demeden herkesi öldürdüler. Altınlarımızı, erzaklarımızı, giysilerimizi ve hayvanlarımızı bizden aldılar. Parasızlıktan su bile alamıyoruz. Sekiz gün boyunca dağda kaldıktan sonra buraya ulaşmayı başardık. Biz kurtulduk ama hala dağda olanlar var ve kurtulamayanlar var" şeklinde konuştu,
IŞİD’in saldırılarından kaçan yaklaşık 5 bin kişinin daha dağda bulunduğunu belirten Hıdır, "Dağda hala 5 bin kişi var. Babamın ve kocamın ailesinden tek bir kişi bile kurtulmadı. Bir çoğu öldürüldü geri kalanlar ise dağlarda kurtarılmayı bekliyorlar. PKK’lılar orada bize yol açtılar ve biz birçok aile bu şekilde kurtulduk. Allah rızası için biz Yedilere sahip çıkın çünkü çok zor bir durumdayız. Çünkü bu şekilde daha fazla yaşayamayız" ifadelerini kullandı.

3 BİN KİŞİ ÖLDÜRDÜLER
Sincar’dan 12 kişilik ailesi ile kaçan Behram Selah ise IŞİD’in saldırılarından dolayı evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Selah, "Çünkü IŞİD çoluk çocuk demeden herkesi öldürdü. Şengal’de 3 bin kişi IŞİD tarafından öldürüldü ve kızların birçoğunu da götürdüler. Peşmegeler eğer bize sahip çıksaydı bizler bu durumda olmazdık. Bu olayın tek sorumlusu Yezidileri yalnız bırakan Peşmergelerdir" dedi.
IŞİD saldırıları nedeniyle köylerini terk edip Cizre’ye sığınan 350 kişi Cudi ve Nur Mahallesi’nde bulunan Cizre Belediyesi’ne ait taziye evlerine yerleştirildi. Halk taziye evlerine yerleştirilen Yezidi ailelerine hem sahip çıktı hem de gıda, giyim ve yemek ihtiyaçlarını karşılayıp manevi destekte bulundu. Cizre’ye sığınan Yezidiler halkın göstermiş olduğu ilgiden dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, mağduriyetlerinin son bulması için yetkililerden yardım istedi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<