Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç: ’’adeta Bir Check-up’’

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "İnsan Hakları Ulusal Koruma Mekanizması Olarak Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Konferansı”nda Anayasa Mahkemesi faaliyetlerine adeta bir ‘check-up’ının’ yapıldığını söyledi.Anayasa Mahkemesi...

28 Kasım 2014 Cuma 18:21
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç: ’’adeta Bir Check-up’’
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "İnsan Hakları Ulusal Koruma Mekanizması Olarak Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Konferansı”nda Anayasa Mahkemesi faaliyetlerine adeta bir ‘check-up’ının’ yapıldığını söyledi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Projesi kapsamında Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde düzenlenen "İnsan Hakları Ulusal Koruma Mekanizması Olarak Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Konferansına" katıldı. Kılıç, Avrupa Konseyi ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri etkinlikte özellikle Anayasa Mahkemesi’nin 26 aydır devam ettirdiği bireysel başvuru çalışmalarının hangi noktaya geldiğini değerlendirdiklerini söyledi. Kılıç, “Büyük bir mutlulukla ve memnuniyetle şunu gördüm ki gerek içeriden gerekse dışarıdan gelen panelistler, konuşmacılar, katılımcılar, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru konusundaki bugüne kadar ortaya koyduğu kararlarını, çalışmalarını, performansını fevkalade olumlu bir şekilde yorumladılar. Konferansta Almanya, İtalya, İspanya gibi birçok ülkeden katılımcı yer aldı. Bu kişiler Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru alanındaki çalışmalarının derin analizini yaptı. Analizlere göre başarılı bir tablo ortaya sunuldu. Bunun gerek Anayasa Mahkemesi gerekse Türkiye adına ‘fevkalade sevindirici bir olay’, bu durumdan herkesin mutlu olması gerektir” dedi.
Bireysel başvurularla özellikle hak ihlalleri konusunda yoğun çalışmalar yapıldığına işaret eden Kılıç, “Türkiye’de hak ihlal edilmemesi ana ilkemizdir ama ihlal edilmişse de bunun, ihlalin giderileceği bir makam olması gerekir. İşte bu noktada 2010 yılında anayasaya konulan bireysel başvuru yolunun hakların ihlalinin ortadan kaldırılması konusunda önemli bir fonksiyon icra ettiğini söylemek herhalde yanlış olmayacaktır. Gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gerek Avrupa Konseyi yetkilileri gerekse Türkiye’deki uzmanların değerlendirmelerinden, Anayasa Mahkemesinin bu çalışmayı başarıyla yürüttüğünün anlaşıldı” diye konuştu.
Kılıç, “Konferansta Anayasa Mahkemesinin faaliyetlerinin adeta bir ‘check-up’ı’ yapıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, uzun tutukluluk ve uzun yargılama konularında Türk Anayasa Mahkemesinin çok etkin bir denetim yaptığını kabul etmiş olması, bizim için de çok sevindirici olmuştur. Tabii ki bundan çıkan sonuç şudur; artık bu tür sorunlar ülkemizde çözülerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitme gibi bir zahmetle insanlarımız karşı karşıya kalmayacaktır."
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<