’’atatürk’e Hakaret’’ Açıklaması

RTÜK, Atatürk ve CHP yöneticilerini hedef alan bir yayına ceza verilmediği ve Atatürk düşmanlığı yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Kurul, konuyu bir sonraki toplantıda yeniden gündeme alarak değerlendirecek....

30 Ekim 2014 Perşembe 18:03
’’atatürk’e Hakaret’’ Açıklaması
RTÜK, Atatürk ve CHP yöneticilerini hedef alan bir yayına ceza verilmediği ve Atatürk düşmanlığı yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Kurul, konuyu bir sonraki toplantıda yeniden gündeme alarak değerlendirecek.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) yapılan yazılı açıklamada, kurulun 30 Ekim’de yapılan toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın şikayeti üzerine, bir televizyon kanalında 22 Eylül’de yayınlanan "Resmi Tarihten Gerçek Tarihe" isimli program hakkında tanzim edilen uzman raporunu değerlendirdiği belirtildi.
Söz konusu uzman raporunda anılan programda, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ve CHP’ye yönelik eleştiri sınırlarını aşarak hakarete, suçlama ve karalamaya varan ifadeler yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, "Programın, 6112 Sayılı Kanunun 8/1-ç maddesinde yer alan, yayın hizmetlerinde kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadelere yer verilemeyeceğine ilişkin yayın ilkesine aykırı olduğu değerlendirilmiştir. Üst kurul başkanvekili Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu’nun başkanlığında, 7 üst kurul üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, muhalefet kontenjanından seçilen üst kurul üyelerinin talebi üzerine söz konusu yayında 6112 Sayılı Kanunun ilgili maddeleri yönünden ihlal olup olmadığım belirlemek amacıyla, her bir kanun hükmü için ayrı ayrı oylama yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.
İktidar kontenjanından seçilen 4 üst kurul üyesinin, anılan yayında 6112 Sayılı Kanunun, yayın hizmetleri, "ırk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasi ve felsefi düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez" şeklindeki 8/1-e maddesinin ihlal edildiği ve programa müeyyide uygulanması gerektiği yönünde oy kullandıklarını belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ancak muhalefet kontenjanından seçilen üst kurul üyeleri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın şikayet başvurusunda da atıf yapılan söz konusu kanun hükmünün ihlal edilmediği yönünde oy kullandıklarından karar yeter sayısı sağlanamamış ve müeyyide kararı çıkmamıştır. Aynı şekilde, anılan kanunun, yayın hizmetlerinin kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırlan ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremeyeceğine ilişkin 8/1-ç maddesi ile yayın hizmetlerinin ırk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemeyeceğine veya toplumda nefret duygulan oluşturamayacağına ilişkin 8/1-b maddeleri de ayrı ayrı oylanmıştır. Ancak yapılan oylamalarda karar yeter sayısı sağlanamamıştır. Üst kurul teamülleri gereğince, konu bir sonraki toplantıda yeniden gündeme alınarak değerlendirilecektir.
Bu nedenle, iktidar kontenjanından seçilen üst kurul üyelerinin, anılan programda 6112 Sayılı Kanunun 8/1-e maddesinin ihlal edildiği yönünde oylan bulunduğu halde, yeter sayı sağlanamadığı için karara bağlanamayan bir konu hakkında, üst kurulda Atatürk ve CHP yöneticilerini hedef alan bir yayına ceza verilmediği ve Atatürk düşmanlığı yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır."
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<