banner359

Baraj istemeyen köylü bilgilendirme heyetini dinlemedi

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde DSİ 1. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanan ’Sölöz Barajı, Sulaması, HES, İçmesuyu Tesisleri, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri, Beton Santrali’ projesinin ÇED kapsamındaki bilgilendirme...

14 Haziran 2017 Çarşamba 14:10
Baraj istemeyen köylü bilgilendirme heyetini dinlemedi

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde DSİ 1. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanan ’Sölöz Barajı, Sulaması, HES, İçmesuyu Tesisleri, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri, Beton Santrali’ projesinin ÇED kapsamındaki bilgilendirme toplantısı, halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadı.

DSİ 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Bursa’nın Orhangazi ilçesinin güney doğu kesiminde yapılması planlanan ’Sölöz Barajı, Sulaması, HES, İçmesuyu Tesisleri, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisleri, Beton Santrali’ projesinin ÇED kapsamındaki ’Halkın katılımı toplantısı’ Sölöz’de organize edildi. Sölöz Mahallesi’nde yapılması planlanan toplantı, halk yoğun tepki gösterdiği için başlatılamadı. Sölözlülerden yazılı görüş alınamadığı için tutanaklar ‘halk bilgilendirmeyi kabul etmedi’ şeklinde tutuldu.

Topyekun tepki

Toplantıya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Ahmet Çakmak, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünden Ceren Göl, kamu görevlileri ve EMS Çevre firmasından yetkililer ile 100 civarında Sölöz Mahallesi sakini katıldı. MHP Orhangazi İlçe Başkanı Necati Güneş de toplantının izleyicileri arasında bulundu. Bilgilendirme ve halkın görüşlerinin alınmasının planlandığı toplantıda yetkililer Sölöz sakinlerinin yoğun tepkisi ile karşılaştı.

Toplantı açılamadı

Açıklama yapmaya çalışan yetkililerin konuşmaları birçok kez kesildi. Toplantıya Ankara’dan katılan ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünden Göl, vatandaşları sakinleştirmek isterken, “Firma kısa bir sunum yapacak. En azından burada bir harita açık kalsın, burada hangi araziler nasıl elden çıkacak veya hangi araziler su altında kalacak görelim. En azından yönetmeliğin usulüne uygun bir şey yapalım, toplantıyı açmış olalım” dedi.

ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Çakmak ise toplantıda vatandaşların görüşlerini olumlu ya da olumsuz dinleyeceklerini, rapor edeceklerini, sorularının yanıtlanacağını söyledi. Ancak yapılan hiçbir açıklama Sölözlüleri ikna edemedi.

"Böyle bir projeyi istemiyoruz"

Sölöz Mahallesi sakinleri ise doğanın içinde beton yığınları istemediklerine vurgu yaparak, “Baraj yapacağız diyorsunuz. O barajı dolduracak su yok. Bizim suya ihtiyacımız yok” diye konuştu.

Mahalle sakinleri projenin bu havzada gerçekleşmesine, sofralık zeytini ve doğal güzelliği ile bilinen havzanın zarar göreceğini ifade ettiler.

Başlamadan bitti

Sölözlü vatandaşların projeye karşı yoğun tepkileri sebebiyle toplantı açılamadı. Halkı bilgilendirmeye gelen heyet, vatandaşların bilgilendirmeyi kabul etmediği yönünde tutanak tuttu. Yetkililer, Sölözlülerin bilgilendirmeyi reddetmesi sebebiyle projeye karşı olumlu ya da olumsuz görüşlerini belirtmemiş olduklarını açıkladı. Gösterilen tepki ile halkın proje karşısındaki ilk resmi itiraz hakkını kaybettiği, bundan sonra ancak dilekçe ile şikayet ya da dava açarak itiraz edebilecekleri bildirildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<