banner359

Bursa’da Roman Çalıştayı Başladı

Yıldırım Kaymakamlığı ve BEBKA’nın Roman çocuklarına ve ailelerine yönelik başlattığı proje sona eriyor. Bursa Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayda, Romanların meseleleri tartışıldı.Bursa Teknik Üniversitesi Yıldırım...

06 Kasım 2015 Cuma 13:54
Bursa’da Roman Çalıştayı Başladı
Yıldırım Kaymakamlığı ve BEBKA’nın Roman çocuklarına ve ailelerine yönelik başlattığı proje sona eriyor. Bursa Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayda, Romanların meseleleri tartışıldı.
Bursa Teknik Üniversitesi Yıldırım Yerleşkesi’nde 6-7 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek çalıştayda 8 oturum yapılacak. Çalıştayda, yurtiçi ve yurdışından akademisyen, yazar, araştırmacı ve sosyologlar, Romanların meselelerini ele alacak. Çalıştayda tarihten günümüze Türkiye’de Romanlar konusu tartışılacak.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Pr. Dr. Arif Karademir, “Büyük gönül insanı Yunus Emre Hazretleri, (Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz) demiş. Bu güzel proje ve çalıştay vatan, bayrak, hava ve suyu paylaştığımız ülkemiz insanlarının bir birlerini tanımasına ve anlamasına kapı aralayacak işleri kolaylaştırıp, bir birini seven, insanları oluşumuna katkı yapacak son derece önemli bir çalışmadır. BTÜ çalıştay yürütücüsü olarak bu güzel projede yer almaktan gurur duymaktadır. Genel olarak Roman vatandaşlarımızın ve onlarla ilgili hayatın bilinmeyenlerini ve tam anlaşılmayanlarını ortaya çıkartıp aydınlatacak bir proje olduğunu düşünüyorum” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Gerçekten güzel bir proje. Roman kardeşlerimiz bütünün bir parçası. Bizler Bursa’da doğduk büyüdük. Benim doğduğum mahallede ve komşu mahallelerde de Roman kardeşlerimiz vardı. Hepsiyle komşuyduk ve aynı okullarda okuduk. Romanlar belki de Bursa’ya en eski gelenlerden. Romanların toplumsal hayatta yerlerini almaları gerekiyor. Sosyal, ekonomik, kültürel ve her yönden gelişmeleri gerekiyor. Bu kesime karşı toplumun ön yargılı davranışlarının kırılması, toplumda yer edinip tutunması ve bu intibakın en güzel şekilde sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, “Yıldırım Kaymakamlığı’nın öncülüğünde başlayan ve bugün çalıştayla son çalışmasını yapacağımız BEBKA’nın maddi destek verdiği “Anladınız mı Beni” projesini bitiriyoruz. Projemiz yaklaşık iki yıldır devam ediyordu. Bir önceki kaymakam arkadaşımız yazılımını yapmıştı. Mevcut kaymakam arkadaşımız da çalışmaları tamamladı ve bugün bitiriyoruz. Son 15 yıldır Türkiye’de çeşitli toplum kesimlerinin müzmin meselelerini çözmeye yönelik önemli çalışmalar yapıldı. Bunlardan bir tanesi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığında onun emri ve talimatlarıyla başlatılan Roman açılımıydı. O çalışmalardan sonra Roman vatandaşlarımızın Türkiye’de yaşamış olduğu şehirlerde de benzer çalışmalar oldu. Bursa, Roman vatandaşlarımızın yaşadığı önemli şehirlerden bir tanesi” dedi.
AK Parti Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun da, “Türkiye, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, bu farklılıklarla birlikte yaşamayı başaran bir topluluğa sahiptir. Roman vatandaşların meselelerinin çözümüne zemin oluşturacak bu çalıştay, bizlere politika üretme süreci için yol gösterici olacaktır” ifadelerini kullandı.
Çalıştay, 2. gün CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve BTÜ Okutmanı Sakine Bozdemir ile diğer konuşmacıların katılacağı ‘Romanların Dilinden Roman Gerçeği’ konulu panelle devam edecek. Çalıştaya katılanlar pazar günü ise Bursa’yı gezecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<