Bursaspor Özlüce Tesisleri Ve Dörtçelik Çocuk Hastanesi Arazilerine Vatandaş Ortak Olacak

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde 1994 yılında ’Ertuğrul Toplu Konut Alanı’ olarak kamulaştırılan ve içinde Bursaspor Özlüce Tesisleri, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ile Bursa Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Loboratuarı’nın bulunduğu...

22 Ekim 2015 Perşembe 16:23
Bursaspor Özlüce Tesisleri Ve Dörtçelik Çocuk Hastanesi Arazilerine Vatandaş Ortak Olacak
Bursa’nın Nilüfer ilçesinde 1994 yılında ’Ertuğrul Toplu Konut Alanı’ olarak kamulaştırılan ve içinde Bursaspor Özlüce Tesisleri, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ile Bursa Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Loboratuarı’nın bulunduğu arazilere, eğer taraflar arasında sulh sağlanamazsa vatandaş ortak olacak.
Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 1994 yılında söz konusu arazileri ’Ertuğrul Toplu Konut Alanı’ ilan etmesiyle birlikte Milli Emlak Müdürlüğü 1997 yılında kamulaştırmaya itiraz etti. Mahkeme, söz konusu kamulaştırma alanlarındaki arsaların mera vasfından çıkarılarak sosyal donatı alanı ve yeşil alan olarak kullanıma açıldığı için Milli Emlak Müdürlüğü’nün itirazını reddetti. Ancak Bursa Defterdarlığı değişik tarihlerde davalar açarak kamulaştırmaya itiraz etti. Açılan davalar neticesinde Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin muhtelif kararları ile “Hazineye ait parsellerde uygun dağıtım yapılmadığı, kamu hizmet alanlarının hazineye ait yerlerden sağlanma yoluna gidildiği, belediyenin öncelikle kendi sahalarını düzenlemeye katması gerektiği” gerekçeleri ile Nilüfer Belediyesi’ni haksız buldu. Bunun üzerine belediye yeniden düzenleme yaptı. Yeni yapılan düzenlemeye göre 1996 tarihinde yapılan ilk şuyulamada Milli Emlak Müdürlüğü’ne yeşil sahadan verilen yerler 2. şuyulamada yeşil alana terk edildi ve Milli Emlak Müdürlüğü üzerinde yeşil alan tescilli yer kalmadı. Ayrıca Nilüfer Belediyesi Milli Emlak Müdürlüğ’üne verilen dağınık hisseleri düzelterek Milli Emlak Müdürlüğü tarafından tasarrufun daha kolay olması için kullanılabilecek alanlar oluşturuldu. Nilüfer Belediyesi mülkiyetinde bulunan tüm konut ve kamu alanları maliye hazinesine devredildi.
Bursa Defterdarlığı Bursa 2. İdare Mahkemesi’ne 2. kez yapılan şuyulama işleminin iptali için dava açtı. Ancak Bursa 2. İdare Mahkemesi belediye tarafından yapılan bütün planları iptal etti. Danıştay 6. Dairesi’de Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin kararını onayladı.
20 yıl öncesi başlayan davanın sonuçlandığını, dava sonucu ortaya çıkan ihtilafı çözmek için siyasi ve bürokratlarla görüştüğünü ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 1 Kasım’dan sonra yeni bir plan yapılarak vatandaşların kamu alanlarına ortak edileceğini söyledi. Bozbey, “Maliye hazinesine mahkeme kararı gereğince 68 bin metrekare yer verilmesi gerekiyor. Ancak 104 bin 103 metrekare alanı maliye zaten şu anda kullanıyor. Karar gereği fazla verilen kısımlara o bölgedeki vatandaşlar hissedar edilmek zorundadır. Vatandaş, Bursaspor Özlüce Tesisleri, Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Bursa Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuarı gibi kamu alanlarına ortak olabilecek. Buralar vatandaşın tapulu malı olacak. Vatandaş isterse burayı satabilecek” şeklinde konuştu.
Maliye Hazinesine verilmesi gereken yaklaşık 139 bin metrekare alanın mevcut parsellere hissedar edileceğini, aynı oranda vatandaşın parsellerinin ise bölgedeki Dörtçelik Çocuk Hastanesi, Kriminal Polis Laboratuvarı, okullar gibi kamu alanlarına taşınacağının altını çizen Bozbey, “Yapılacak bu uygulamanın belediyemize maddi bir kaybı yoktur. Aksine hazine konut ve ticaret alanlarındaki yerlerini satıştan elde ettiği gelirin yüzde 30’unu kanun gereği belediyemize yatırmaktadır. Buna göre aslında uygulama sonucunda belediyemiz 60 milyon gelir elde edecek. Ancak amacımız belediyeye gelir etmek değil, bölgedeki vatandaşlarımızın mağdur olmasını önlemektir” dedi.
Mahkeme kararının ardından sanki hiç kamulaştırma yapılmamış gibi eskiye dönüleceğini ifade eden Bozbey, “Kararın ardından tapu kayıtları yeniden düzenlenecek. Buna bağlı olarak mevcut konut alanlarına hazine hissesi verilecek, konut alanlarındaki özel mülkiyetlerin ise kamu alanlarına dağıtılması gerekecek. Ancak geçen sürede buraya kooperatif ve inşaat yapıldı. Ruhsat alarak inşaatlarını bitiren çok sayıda konut var. Birçok kooperatif kat mülkiyetine geçerek tapularını dağıttı” ifadelerini kullandı.
Mahkeme kararının ardından Ertuğrul, 29 Ekim ve Altınşehir mahallelerinde yaşayan 35 bin vatandaşın mağdur olacağını söyleyen Bozbey, “10 bin konut sahibi bu karardan etkilenecek. Ancak vatandaşlarımız çok az bir sıkıntı yaşayacak. Anlaşma sağlanamaz ve mahkeme kararı uygulanırsa bundan karlı çıkan vatandaş ile belediyemiz olacak. Zararlı çıkan ise devlet hazinesi olacak. Kararın sulh anlaşmasına göre yapılmasını talep ettik. 1 Kasım’a kadar Milli Emlak Müdürlüğü’nün teklif ettiği ve bizim de kabul edip imzaladığımız sulh anlaşmasına göre adım atmasını bekliyoruz. Ve artık bu konunun bitmesini istiyoruz. Vatandaşlarımızın da, hazirenin de mağduriyetlerinin önlenmesi için ilgililerin adım atması şarttır” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<