CHP ve MHP’den Gemport hisselerinin ucuza satıldığı iddiası

Gemlik Belediyesi’nin Gemport limanındaki hisselerini satmasına CHP ve MHP’den tepki geldi.CHP ve MHP Gemlik teşkilatları, Gemport limanındaki belediyenin yüzde 13,39’luk hissesinin yok pahasına 103 milyon 322 bin liraya satıldığını iddia...

16 Aralık 2016 Cuma 14:25
CHP ve MHP’den Gemport hisselerinin ucuza satıldığı iddiası
Gemlik Belediyesi’nin Gemport limanındaki hisselerini satmasına CHP ve MHP’den tepki geldi.
CHP ve MHP Gemlik teşkilatları, Gemport limanındaki belediyenin yüzde 13,39’luk hissesinin yok pahasına 103 milyon 322 bin liraya satıldığını iddia etti. Konuyla ilgili ortak basın açıklaması yapan CHP ve MHP Bursa il ve Gemlik ilçe başkanları, "Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Gemport hisselerinin satışının görüşüldüğü meclis toplantısında, Gemport’un 650 dönümüne yakın arazisi olduğunu ifade etmiş. Bunun yüzde 13,39’u yaklaşık 85 dönümdür. Piyasa şartlarında arsa dönüm fiyatının 1 milyon lira olduğunu farz edersek, sadece arsa değeri olarak hisselerimizin karşılığı 85 milyon lira etmektedir. 2014-2015 yılı net karları ile 2016 yılı tahmini net kar toplamı 265 milyon 450 bin 707 lira olan şirketin yüzde 13,39’luk hissemize oranı 35 milyon 543 bin 850 liraya tekabül etmektedir. Sadece arsa değeri ile 3 yıllık dağıtılmamış kar paylarımızın toplamı 120 milyon lira yapmaktadır” dedi.
Gemlik Belediyesi’nin limandaki yüzde 13,39 oranındaki hisselerinin satış sürecinin, Gemport A.Ş’nin 170 milyon dolarlık sermaye artış talebiyle başladığını ifade eden MHP Gemlik İlçe Başkanı Osman Durdu, “Gündem maddesi plan bütçe ve hukuk komisyonlarına havale edilmiş, ancak komisyonlardan konu ile alakalı daha herhangi bir karar çıkmadan belediye başkanı bağımsız bir rayiç belirleme firmasına hisselerin ne kadar edeceğine dair bir çalışma yaptırmıştır. Firma yüzde 13,39’luk hisselerimizin değerini 32 milyon dolar olarak görmüştür. Buradan anlaşılacağı gibi teknik çalışmalar tamamlanmadan belediye başkanının hisseleri satma niyeti ortaya konmuştur. Komisyon çalışmalarında Gemport A.Ş yönetimi ile yapılan görüşmelerde, talep edilen 170 milyon dolarlık sermaye artışının gerçeği yansıtmadığı, şirketin mali bilançosu incelendiğinde iştiraklerden ve bağlı ortaklıklardan alacağı rakamın 214 milyon lira olduğu, aynı zamanda 2014-2015 yılı mali karlarının toplamının 156 milyon lira olduğu, bankada 50 milyon lira nakit varlığı sahip olduğu görülmüştür. Bu bahsi geçen tutarların hesaba katılması durumunda sermaye artırımına ihtiyaç duyulan asıl gerçekçi rakamın 77 milyon lira olduğu bu rakamın yüzde 13,39’luk kısmının yaklaşık 10 milyon lira rakama tekabül ettiği ve bu tutarın peşin kalan üçte dördünün iki sene içinde ödenebileceği, bu iki senede ödenecek kalan kısmın şirketin ilgili yıllarda elde edeceği karlardan da karşılanabileceği görülmüştür. Ayrıca incelemelerde Gempor A.Ş’nin yüzde 100 hissedarı olduğu Nemtrans şirketinde de Gemlik Belediyesi’nin dolaylı olarak yüzde 13,39’luk hisseye sahip olduğu biliniyor. Gemport limanının Yılport limanı ile birleştirilerek dünyada liman sektöründe ilk 10’a gireceğinin hedeflendiği ve şirketin karlılığının artacağı şirket yönetim kurulu üyelerince ifade edilmiştir. Muhalefet şerhine rağmen komisyonlardaki AK Parti üyelerinin oyçokluğu ile sermaye artırımına katılmamanın yanında, mevcut hisselerinin satılması kararı da alınmıştır” şeklinde konuştu.
Gemlik Belediyesi’nden açıklama
Yıldırım grubunun Gemlik gübre fabrikası ve Gemport limanını birleştirme kararı alarak sermaye artırımına gittiğini söyleyen Belediye Başkanı Refik Yılmaz, sermaye artırımında belediyeye düşen payın yaklaşık 25 milyon lira olduğuna dikkat çekti. Bu parayı ödeyip sermaye artışına gitmek için belediye bütçesinin müsait olmadığını açıklayan Refik Yılmaz, “25 yıl önce hissemiz yüzde 25’ten yüzde 13,5’a düştüğü gibi, şimdi de hissemizin yüzde 2’lere riski bulunmaktaydı. Belediyenin parasını erimekten kurtardık. Türk Ticaret Kanununa göre yüzde 51 ve üzerinde hissesi bulunan hâkim ortak her türlü kararı alabiliyor. Kar payının dağıtılıp, dağıtılmayacağına, sermaye artırımına gidilip gidilmeyeceğine bu hâkim ortak karar verebiliyor. Küçük hisseleri bulunanların sadece muhalefet şerhi koyma yetkisi olabiliyor. Biz Gemlik halkının parasının erimemesi için bağımsız bir değerlendirme firmasına değer tespiti yaptırdık. Gemlik Belediyesi’nin Gemport’ta bulunan yüzde 13,5’luk hissesinin değerini 32 milyon dolar olarak belirledi. GEMPORT de Asliye Ticaret Mahkemesi vasıtasıyla değer tespiti yaptırdı. Onların yaptırdığı değer tespitinde de bizim hissemizin değeri 70 milyon olarak ortaya kondu. Biz kendi yaptığımız değer tespiti üzerinden ihaleyi açtık. Neticede ihaleye Borusan A.Ş. ile birlikte Yıldırım grubu girdi. Ancak 103 milyon liralık teklifi Yıldırım grubu verdi. Bu satış bedeli halkımızın yıllarca beklediği toplu konut yapımı için kullanılacak” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<