banner359

“Çok devletli, tek millet olarak yaşamaya devam edelim”

Haldun Taner Yılı Açılışı ve Türksoy Basın Ödülleri Töreni’ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Biz hem Doğuluyuz hem Batılıyız. Her ikisiyle de gurur duyuyoruz” dedi.Haldun Taner ve Türksoy Basın Ödülleri Töreni,...

24 Şubat 2015 Salı 23:59
“Çok devletli, tek millet olarak yaşamaya devam edelim”
Haldun Taner Yılı Açılışı ve Türksoy Basın Ödülleri Töreni’ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Biz hem Doğuluyuz hem Batılıyız. Her ikisiyle de gurur duyuyoruz” dedi.
Haldun Taner ve Türksoy Basın Ödülleri Töreni, Ankara Devlet Opera ve Balesi Binası’nda Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in katılımıyla gerçekleşti. Törene Bakan Çelik’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Törende farkındalık oluşturan Türk ve çeşitli Türki devletlerin gazetecilerine ödüller verildi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, 2015 yılının ‘Haldun Taner Yılı’ ilan edilmesine ilişkin, bu yılın anısına hazırlanan hediyesini ve bir madalyonu Bakan Çelik’e taktim etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, törende yaptığı konuşmada, “TÜRKSOY’un bizim için öneminin, kıymetinin üzerini bir kez daha çizmek isterim. Türk dünyasının UNESCO’su hüviyetindeki Türksoy, Türk Kültürü’nün bugün pek çok devlete yayılmış ortak özelliklerini öne çıkarma konusunda vazgeçilmez bir kurum. Devletlerin sayısı değişebilir, devletlerin ismi değişebilir ama bizi bu bağlamda birbirimizde bağlayan ortak nokta, ortak kültür tektir” diye konuştu.

“BİZ HEM DOĞULUYUZ HEM BATILIYIZ, HER İKİSİYLE DE GURUR DUYUYORUZ”
“Kuşkusuz burada çok değerli arkadaşlarımız tiyatro, opera temsilleri bize izlettiler. Keşke, vaktimiz olsaydı, Haldun Taner gibi birini 5 saat gibi uzun bir sürede anabilseydik ve bu temsilleri baştan sona izleyebilseydik” diyen Çelik, “Çok saygıdeğer eşi Demet Hanım’ın kendi konuşmasında da söylediği gibi Doğu ve Batı değerlerini, ustaca, sentetik olmayan, organik bir biçimde birleştirebilmiş bir kültür sanat insanımız. Bizim kadim meselemiz; Biz Doğulu muyuz? Batılı mıyız? Bu tartışma başladığı günden beri sürüyor ve bir türlü bitmek bilmiyor. Bunun aslında kestirmeden bir cevabı var. Haldun Taner’in eserlerinde bu cevabı görürsünüz. ‘Biz hem Doğuluyuz hem Batılıyız. Her İkisiyle de gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇOK DEVLETLİ, TEK MİLLET OLARAK YAŞAMAYA DEVAM EDELİM”
Bakan Çelik, konuşmasının devamında, şu ifadeleri kullandı:
“Kuşkusuz, Haldun Taner’in saygıdeğer eşleri bize çok güzel mesaj göndermişler. Fakat esas olan kültür sanat insanlarının devlete ve siyaset adamlarına minnettarlık duyması değildir, devlet ve siyaset adamları her zaman kültür ve sanat adamlarına minnettardırlar. Bu sebeple bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti’nin Kültür ve Turizm Bakanı olarak, Haldun Taner’in şahsında bütün kültür ve sanat insanlarımıza minnettarlığımızı arz etmek isterim. Üzerinde durmamız gereken şey şudur: Tarih içerisinde yürürken, milleti millet yapan şey, o milletin duygu akışkanlığıdır, duygu birlikteliğidir. Milleti millet yapan şey, o milletin en ücra köşesindeki sokağıyla, büyük bir şehrindeki meydanıyla bağı kurabilmektir. Kültür ve sanat insanlarının yaptığı da budur. Bugün, yüzüncü yılını andığımız bir kültür sanat insanı vesilesiyle bu sadece burayla sınırlı kalmasın, bunu bütün Türki Cumhuriyetlere yayalım. Çok devletli tek millet olarak yaşamaya devam edelim.”
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<