Davutoğlu’ndan Abd’nin Yardım Isteğine Yanıt

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kaçırılan İsrail askeriyle ilgili ABD’nin çağrısına ilişkin, “Önemli olan ateşkesin tekrar hakim kılınması. Türkiye’nin yapabileceği bir şey varsa yaparız. İsrail askeri için elimizden geleni...

01 Ağustos 2014 Cuma 23:09
Davutoğlu’ndan Abd’nin Yardım Isteğine Yanıt
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kaçırılan İsrail askeriyle ilgili ABD’nin çağrısına ilişkin, “Önemli olan ateşkesin tekrar hakim kılınması. Türkiye’nin yapabileceği bir şey varsa yaparız. İsrail askeri için elimizden geleni yaparız” dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşad Salihi yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Davutoğlu, Türkmenlerin huzurunun, geleceğinin Türkiye için vazgeçilmez ünsü "Bugün böyledir, yarın da böyle olacaktır. Irak Türkmen Cephesi Irak’taki Türkmenlerin kendi içinden çıkan çok zor şartlar, çok ağır mücadeleler içinden geçmiş bu kahraman topluluğun kendi iç örgütlenmesi olarak doğmuştur. Her zaman bizden desteği görmüştür. Bu destek 2003 müdahalesinde de, öncesinde de, sonrasında da sürmüştür, sürecektir. Türkmen kardeşlerimizin bekası söz konusu olduğunda Türkiye’nin tutumu açıktır” ifadelerini kullandı.
Iraklı Türkmenlerin kritik kuşakta yer aldığını söyleyen Davutoğlu, Türkmenlerin birliği ve beraberliği Irak’ın birliği, beraberliği anlamına geldiğini belirtti. Davutoğlu, “Türkmenlerin Irak’taki etkinliği Irak’a katkı sağlar, bizim için bu kuşağın barış kuşağı olarak kalması önceliklidir” dedi.

“IRAK TÜRKMENLERİ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”
İnsani yardım konusuna değinen Davutoğlu, Türkmenlerin ihtiyacının karşılanmasının Türkiye için öncelikli bir vazife olduğunu aktararak, “Dünyadaki her yerindeki mazlumlara ulaşabilen kudretli elimiz Türkmenlere de ulaşır. Ne suretle ve ne gerekçeyle olursa olsun vatanından, toprağından, evinden köyünden, şehrinden ayrılmış, hiçbir Türkmen yoktur ki Türkiye ona sahip çıkmak konusunda tereddüt göstermiş olsun. Türkiye’de bunun bir istismar malzemesi yapılmasını kabul edemeyiz. Herkes bilsin, Türkiye cumhuriyeti mevcudiyetini Ankara’da sürdürdükçe, ebediyen sürdürecektir, Irak Türkmenleri sahipsiz değildir ve insani yardım konusunda başka hiçbir yere müracaat etmek zorunda değiller. Türkiye’nin bu konuda hiçbir mezhebi yaklaşımlı olmadığı gibi, Türkmenler arazsında Sünni-Şii gibi bir ayırım yapması söz konusu değildir,”

“TÜRKMENLERİN BİR ARAYA GETİRİLMESİ ZARURİDİR”
Tişafur’da 40 bin kişilik kamp kuracaklarını belirten Davutoğlu, Türkmenlerin her ihtiyacının karşılanacağını ifade etti. Davutoğlu, “Telafer’de yaşananların çoğu mezhepçi parçalanma etkisiyle Türkmen kardeşlerimizin birbiriyle mücadelesidir. Irak Türkmenlerinin tek anlayışla, buluşması, mezhepçi politikaların karşı duran Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin desteğiyle Türkmenlerin bir araya getirilmesi zaruridir” diye konuştu.
Irak Türkmenlerinin Irak’ın yönetiminde rol almasını istediklerini belirten Davutoğlu, “Irak Türkmenlerini biz Bağdat’ta da, Kerkük’te de, Musul’da da, Tuzhurmatu’da da etkili görmek istiyoruz, her yerde siyasete katılmalarını istiyoruz” dedi.
Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmaya değinen Davutoğlu, 9 Azeri kardeşlerinin ailelerine taziyelerini iletti.

“AZINLIKLAR, IRAK’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN ÖNEMLİDİR”
Salihi ise Irak toprak bütünlüğünü savunduklarını söyleyerek, Irak’ın içinde mezhep kavgasının meydana geldiğini belirtti. Salihi, Türkmenlerin Irak’ın çimentosu olduğunu kaydederek, “Irak Türkmenleri ve yanında bulunan azınlıklar, Irak’ın toprak bütünlüğü için önemlidir. Bunu gerçekleştirmek için hükümetin kurulması lazımdır. Bütün tarafları, siyasi grupları temsil eden hükümetin olması lazımdır” şeklinde konuştu.
Türkmenlerin milli kimlik altında varlıklarını sürdüreceklerini belirten Salihi, Türkmen kimliği altında toplandıklarını ifade etti. Salihi, “Türkmenler acı bir durumdan geçmektedir. Göçmenlerimize yardım elinin uzatıyoruz. Bizim için onların yerlerine dönmeleri önemlidir. Herkesten yardım talep etmekteyiz. Türkmenlerin herkese ihtiyacı var” dedi.
İsrail-Gazze arasındaki ateşkes konusunda Davutoğlu, ateşkes bozulmasından sonra tüm tarafları dinlemeye çalıştığını ifade etti. Davutoğlu, “Ateşkesin ilan edilmesinden sonra iki saat sonra yaşananlar büyük hayal kırıklığına yol açıtı. Birleşmiş Milletlerin temsilcisi ile görüştüm” diye konuştu.

“TÜRKİYE OLARAK NE TALEP EDİLİRSE YAPARIZ”
Meşal’in ateşkesin sürmesi yönündeki isteğini dile getiren Davutoğlu, ateşkesin yaşanır kılınması gerektiğini ifade etti. Davutoğlu, şunları söyledi:
“Ateşkesin olmadığı ortamda müzakere yapma imkanı kalmıyor. Ateşkesin sürmesi için Türkiye olarak ne talep edilirse yaparız. Tetkik etmeden, nasıl oldu bilmeden diğer tarafın üzerine suçlama yükleme doğru değil. Kaçırılan İsrail askerinin yanında 70 Filistinli var. En azından 40 sayısı zikrediliyor. 70 Filistinli kardeşimizin de hesabının sorulması lazım. Bunun da gündeme getirilmesi lazım.”
Davutoğlu, “Gazze halkının nefes almaya ihtiyacı var. Gazzeli çocukların bayramda yukarıdan hangi bomba ile anne-babamız ölecek korkusu yaşamaması lazım. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizim şu anki telkinimiz bir an önce ateşkes şartlarına dönülmesi” dedi.

“AMA ŞUNU SORMAK DA HAKKIMIZ…”
Davutoğlu, Kerry’nin İsrail askeri için Türkiye’den yardım istemesinin hatırlatılması üzerine, “Önemli olan ateşkesin tekrar hakim kılınması. Türkiye’nin yapabileceği bir şey varsa yaparız. İsrail asker için elimizden geleni yaparız. Ama şunu sormak da hakkımız. Bir İsrail askeri için ateşkes sonlandırılıyorsa, 70 Filistinli öldürülmüşse birinin de bunun hesabını vermesi lazım” ifadelerini kullandı.
Salihi, bir soru üzerine twitter’daki ‘Türkiye için önemli olan petroldür’ sözlerinin kendisine ait olmadığını söyledi. Salihi, Türkmenlerin mezhebin önemli olmadığını belirterek, Türkmenlerle dayanışma içinde olduklarını belirtti.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<