banner359

Dünyada Sadece 10 Kişi Biliyor

Dünyada 10 kişinin bildiği gölge yazı türü ve kaligrafi sanatı artık Cumhurbaşkanlığı protokol çalışanları tarafından öğrenildi. Bu sayede, Türkiye ve yurtdışına yapılan ziyaretlerde kaligrafi ve gölge yazı türüyle hediyeler sunulmasına...

03 Ağustos 2014 Pazar 13:01
Dünyada Sadece 10 Kişi Biliyor
Dünyada 10 kişinin bildiği gölge yazı türü ve kaligrafi sanatı artık Cumhurbaşkanlığı protokol çalışanları tarafından öğrenildi. Bu sayede, Türkiye ve yurtdışına yapılan ziyaretlerde kaligrafi ve gölge yazı türüyle hediyeler sunulmasına katkı sağlanıyor.
İngiltere’de ortaya çıkan Copperplate (Gölge Yazı), yan açılı kalem, esnek bir yapıya sahip divit ve yazı için özel olarak üretilmiş mürekkep ile icra ediliyor. Kalemin ucuna mürekkebin alınması, kendine özgü yazı kurallarının uygulanması ile oluşan zarif yazı ve süsleme sanatı olarak biliniyor.
Gölge yazı, çoğunlukla düğün davetiyeleri, zarf üzeri yazımı, davetiye tasarımı, sertifikalar, özlü sözler, şiirler, özel mektuplar, logo tasarımı vb. yerlerde kullanılmaya elverişli bir yazı türü

HÜSN-Ü HAT, SÜLÜS VE NESİH MEŞKLERİ DERSLERİ ALDI
Hüsn-ü Hat ve Kaligrafi eğitimleri ile yola çıktığını ifade eden Kaligrafi ve Copperplate sanatçısı Fahri Deniz, “1990’lı yıllardan sonra hayatımıza daha fazla giren bilgisayarın yapamayacağı ne olabilir diye düşündüm. Bunun sonucunda ise Hüsn-ü Hat ve Kaligrafi sanatı ile tanıştım. Hattat Kadir Sakoğlu’ndan 5 yıl boyunca Hüsn-ü Hat, sülüs ve nesih meşkleri dersleri aldım. Dersleri tamamladıktan sonra başka ne yapabilirim diye araştırmaya başladım” dedi.
Gölge yazı türüyle internette araştırma yaptığı sırada karşılaştığını söyleyen Deniz, sözlerine şöyle devam etti:
“İnternette gezerken Copperplate (Gölge Yazı) türü ilgilimi çekti. Türkiye’de bilinmemesi daha da fazla araştırmama neden oldu. Araştırmalarımın sonucunda Amerikalı Diş Doktoru Joe Vitolo’nun mail adresine ulaştım. Mail üzerinden bu sanatı nasıl öğrenebileceğimi sordum. Bunun üzerine bana kitabını önerdi ve onun üzerinde çalışmalar yaptım.”

‘USTA KALEM’ ÜNVANINA SAHİP
Yazdığı yazıları kontrol için E-mail üzerinden gönderdiğini ifade eden Deniz, sonunda hatasız şekilde tekniğine uygun yazdığını söyleyerek, şöyle devam etti:
“Kendisinden yazdığım yazıların kontrol edip edemeyeceğini sordum. Bunu olumlu karşıladı. Yazdığım yazıları mail üzerinden kendisine gönderdim eksikleri yazarak bana tekrar gönderdi. 42’inci mailden sonra bana her şeyin çok güzel olduğunu ve ‘Usta Kalem’ olduğumu söyledi.”
Gölge yazı türüne başladığında çevresindeki kişilerin kendisine ‘deli’ olduğunu ve dünyada sadece 10 kişinin yazabildiğini belirten Deniz, şunları söyledi:

DÜNYADA 10 KİŞİ GÖLGE YAZI TÜRÜNÜ YAZABİLİYOR
“Gölge yazı türünü yazama meraklısı 2 bin üzerinde kişi var ama dünyada teknik kurallarına uygun 10 kişi yazabiliyoruz. Türkiye’de ise, 2008 yılında internet sitesi kurup bu yazıları koyduğumda bana böyle yazı ve kalem olur mu diye mail attılar. Türkiye’de özel kalem olduğu için nadir bulunuyor. 80 kişiye bu kalem ve malzemesini gönderdim. Şimdiye kadar beceren çıkmadı. Bu işe başladığımda bana deli misin neden uğraşıyorsun çok diyen oldu. Sonra benim yaptığım başarıları görünce bana deli dedikleri için özür dilediler.”
Gölge yazı, ince ve narin bir yazı olduğu için kadınlar daha çok ilgi duyduğunu ifade eden Deniz, “Ülkemizde kaligrafi tam olarak bilinmediğinden Hat ile kaligrafiyi karıştırıyorlar. Hat Arapça ile yazılan güzel yazman sanatıdır. Kaligrafi ise, Latin harfleriyle yazılan güzel yazma sanatıdır. Kaligrafi adını çok fazla duyan olmamıştır” şeklinde konuştu.

GÖLGE YAZISI VE KALEMİ BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN İLGİSİNİ ÇEKTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da gölge yazı türü ve kalemi ilgisini çektiğini belirten Deniz, sözlerine şöyle devam etti:
“2012 yılında Ak Parti eski Osmaniye Milletvekili Şükrü Ünal, yazmış olduğu şiiri bana yazdırdı. Sonra beraber Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hediye ettik. Başbakanımızın çok ilgisini çekti yazı şekli ve kalem. Nasıl yazdığımı sordu. Kalemi çıkarıp gösterdim ve ilginç olduğunu ve ilk defa gördüğünü söyledi. Nasıl yazıldığını tarif ettim ve daha sonra da kalemi hediye ettim.”

CUMHURBAŞKANLIĞI ÇALIŞANLARI, KALİGRAFİ VE GÖLGE YAZI EĞİTİMİ ALDI
Cumhurbaşkanlığı protokol çalışanlarına Kaligrafi ve Copperplate eğitimi veren Deniz, şunları aktardı:
“Cumhurbaşkanlığında çalışan 20 kişiye Cumhurbaşkanlığı Köşkünde 6 ay boyunca kaligrafi sanatını öğretmek amacıyla ders verdim. Türkiye ve yurtdışına yapılan ziyaretlerde kaligrafi yazısıyla hediyeler sunulmak amacıyla eğitim aldılar. 2 kişi bu sanatı öğrendi. Herkesin de yapabileceği bir şey değildi.”

ULUSLARARASI KONFERANSTA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETMEK İSTİYOR
Uluslararası konferansta gölge yazı türünde Türkiye’yi temsil etmek istediğini ifade eden Deniz, şunlar söyledi:
“Gölge yazı ile ilgili her yıl Amerika Birleşmiş Milletlerinde konferans düzenlenir. Hocam Joe Vitolo’nun beni davet etmesine rağmen maddi yetersizliklerden dolayı bu güne kadar katılamadım. Türkiye’nin tanıtımı acısından çok iyi olacağını düşünüyorum. 50 yakın ülkeden gelen kişiler öğrenmek ve bilgi alışverişinde bulunmak için her yıl toplanıyorlar. Uluslararası bir toplantıda Türkiye’yi temsil etmek istiyorum.”
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<