banner359

Hayalet Köy!

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Kusumlar Mahallesi’nde yaşanan göç nedeniyle nüfus 3 haneye düşerken, cami imamı Mehmet Emin Suuçak, hem imamlık hem de harabe evlere bekçilik yapıyor. Köyde Sabah, ikindi ve akşam namazına kimse gelmezken,...

24 Kasım 2014 Pazartesi 10:29
Hayalet Köy!
Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Kusumlar Mahallesi’nde yaşanan göç nedeniyle nüfus 3 haneye düşerken, cami imamı Mehmet Emin Suuçak, hem imamlık hem de harabe evlere bekçilik yapıyor. Köyde Sabah, ikindi ve akşam namazına kimse gelmezken, Cuma namazına 3 kişi, öğle namazına ise 1 kişi geliyor.

NE KÖYE GELEN VAR, NE DE CAMİYE!
Kusumlar Camii İmamı Mehmet Emin Suuçak, Orhaneli’nin en az nüfusu olan köylerden birisinin Kusumlar olduğunu belirterek, “30-40 arası bir nüfus var. Kış aylarında köy nüfusu 3-5 haneye düşüyor. Sabah, ikindi ve akşam namazına kimse gelmiyor. Öğle namazına 1 kişi, yatsı ve Cuma namazına 3 kişi geliyor. Cuma namazlarında şehirde duranlar da oluyor” dedi.

HAYALET KÖYDE HEM İMAMLIK HEM BEKÇİLİK YAPIYOR
Köyde hem imamlık hem de bir nevi harabe evlere bekçilik yaptığını ifade eden Suuçak, “Göçün nedeni insanların yerleştiği yerde karnını doyuramamasıdır. Buralarda geçim kaynakları olsa köylüler köyünü terk etmez. Köyde 1-2 tane betonarme bina var, kalan diğer bütün evler göçük içerisinde. Bayramlarda bile köyümüzde hiç hareket olmuyor. Bayram ziyaretine gelenler günübirlik gelip dönüyorlar. Çünkü akşam kalacağı bir ev yok. Köyümüz maalesef harabeye dönmüş durumda. Biz köyde insanların harabe evlerini korumak için bir nevi bekçilik yapıyoruz. Köyde insan olmadığından dolayı köye gelen herkes bana gelip soruyor. Bu şekilde günlerimiz geçiyor” diye konuştu.
Köy arazisinin eskiden meyvecilik yapıldığını ancak göç nedeniyle yüzde 80’ine kavak dikildiğini belirten Suuçak, sulama sıkıntısı olmadığından dolayı köyün tek geçim kaynağı kavak olduğunu belirtti.

KIŞ AYLARINDA KÖYE UĞRAYAN YOK
Kusumlar Mahallesi Muhtarı Halil İbrahim Eren ise, Orhaneli’nin en güzel köyü olmasına rağmen nüfus yönünden sıkıntılı olduklarına işaret ederek, “Köyümüzde göç var, hiç genç kalmadı. Göçün nedeni gençlerimize iş sahası yok, tarımdan kazanamıyorlar. Mecburen şehre göç etmek zorunda kaldılar. Daha önce köyde meyvecilik ve hayvancılık yapılıyordu. Köyde duran olmayınca bakımda olmuyor, evler harabe oluyor. Camide namaz kılan 3-4 kişimiz var. Yazın gelenler oluyor ama kış aylarında kimse gelmiyor” şeklinde konuştu.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<