banner359

İsrail Savaş Suçu Işliyor

Dünya çapında insan haklarını savunan ve bu konuda araştırmalar yapıp yayınlayan uluslararası sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Gazze’ye ilişkin raporunu kendine ait internet sitesinde yayımladı.Raporda, İsrail’in,...

04 Ağustos 2014 Pazartesi 21:21
İsrail Savaş Suçu Işliyor
Dünya çapında insan haklarını savunan ve bu konuda araştırmalar yapıp yayınlayan uluslararası sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Gazze’ye ilişkin raporunu kendine ait internet sitesinde yayımladı.
Raporda, İsrail’in, Gazze Şeridi’ndeki mevcut savaşta rolü olmayan sivilleri öldürdüğü ve gönüllü sağlık görevlilerinin üzerine ateş açtığı gerekçesiyle savaş suçu işlediği kaydedildi.
HRW’nin Filistinli görgü tanıklarının ifadelerine ve kendi yaptığı incelemelere dayanarak hazırladığı, raporunda, İsrail ordusunun 23-25 Temmuz tarihleri arasında Gazze’nin güneyinde bulunan Khuza’a kentinde bombardımandan kaçan sivilleri bilerek vurduğu ve bu nedenle savaş hukukunu ihlal ettiği belirtildi. HRW, İsrail ordusu tarafından savaş suçu işlendiğini belirttiği 3 farklı olayın yer aldığı raporunda, ordunun, kent sakinlerine evlerini boşaltmalarını söyledikten sonra evden çıkan sivillerin üzerine ateş açtığının öğrenildiğini yazdı.
Raporda bahsi geçen bir olayda 23 Temmuz sabahı yaklaşık 100 kişilik Filistinli bir gruba İsrail ordusu tarafından Khuza’a’daki evlerinden çıkmaları emrinin verildiği, evden çıkan ilk kişinin elleri havada ve silahsız olmasına rağmen bir İsrail askeri tarafından vurulduğu ve ciddi şekilde yaralandığı belirtildi. Daha sonra erkeklerin ve 15 yaş üstü erkek çocukların tutuklandığı ve Gazze’yi çevreleyen çitin yakınlarındaki bir bölgede tutulduğu, bazılarının ise sorgulanmak üzere İsrail’e götürüldüğü aktarıldı. Olayın devamında, İsrail ordusunun geri kalanları aynı gün ufak, ayrı gruplar halinde serbest bıraktığı ifade edilirken, Han Yunus’a silahsız bir şekilde giden bir grubun üzerine ateş açılması sonucu 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı dile getirildi.
25 Temmuz’da gerçekleştiği kaydedilen bir diğer olayda ise yaklaşık 120 kişiyle birlikte bir evin bodrumunda saklanan ve aralarında 5 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 3 Filistinli’nin hayatını kaybettiği 15 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Olaya ilişkin detaylı bilgilerde, yerel Kızıl Haç yetkililerinin devam eden bombardımandan dolayı yaralılara ulaşmakta zorluk yaşadığı belirtilirken, yaralılara ulaşmaya çalışan bir Kızıl Haç gönüllüsünün İsrail ordusu tarafından yapılan bir saldırıda ölümcül şekilde yaralandığı ve kendisini kurtarmaya çalışan diğer gönüllülerin de üzerine ateş açıldığı dile getirildi. Raporda, savaş hukukunda sağlık görevlilerinin sivil konumunda bulunduğu ve saldırıların hedefi olamayacağının bulunduğu kaydedildi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<