banner359

’kürdistan’ Ismine Ret

Diyarbakır Barosu’na kayıtlı 70 avukatın ’Kürdistan Hukukçular Derneği’ni kurmak için yaptığı başvuru, "Kürdistan" isminin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da 70 avukat, Kürdistan...

09 Eylül 2014 Salı 12:38
’kürdistan’ Ismine Ret
Diyarbakır Barosu’na kayıtlı 70 avukatın ’Kürdistan Hukukçular Derneği’ni kurmak için yaptığı başvuru, "Kürdistan" isminin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi.
Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da 70 avukat, Kürdistan Hukukçular Derneği adı altında oluşum başlattı. Avukatlar, dernek başvurusu için Diyarbakır Valiliği Dernekler İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Başvuruyu incelemeye alan Diyarbakır Valiliği, konuyu İçişleri Bakanlığı’na aktardı. Bakanlık yaptığı incelemenin ardından, Kürdistan isminin Anayasaya aykırı olduğu görüşünü bildirdi. İçişleri Bakanlığı tarafından, Diyarbakır Valiliği’ne gönderilen cevapta, "Dernek tüzüğünün derneğin ismi başlıklı birinci maddesindeki Kürdistan kelimesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başlangıç hükümlerinin 1 ve 5. fıkraları ile 3-5 ve 14. maddelerine açıkça aykırılık teşkil ediyor. Yine dernek tüzüğünün başkanlık başlıklı 23. maddesinde geçen eş başkan ibaresinin 4721 Sayılı Türk Medeni Kanun ve 5253 Sayılı Dernekler Kanunu hükümlerine göre böyle bir örgütlenme şeklinin olmadığından dolayı aykırılık teşkil etti" denildi.
Diyarbakır Dernekler İl Müdürlüğü, yasada aykırılık teşkil eden ibarelerde gerekli değişiklik yapılması için dernek yöneticilerine bilgi verdi. Ancak yasal sürede her hangi bir yanıt verilmemesi üzerine tüzel kişilik kazanan Kürdistan Hukukçular Derneği yöneticileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<