banner359

Kuruyan Nehir ürün Verdi

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık, 3 tarafı nehir ve baraj suları ile çevrili Elazığ’da da etkili oldu. Suların çekilmesiyle ortaya çıkan binlerce dönüm araziyi çevre köylerde yaşayan çiftçiler değerlendirerek ay çiçeği başta olmak...

03 Ağustos 2014 Pazar 13:48 2014-08-03 14:23:09
Kuruyan Nehir ürün Verdi
Türkiye genelinde yaşanan kuraklık, 3 tarafı nehir ve baraj suları ile çevrili Elazığ’da da etkili oldu. Suların çekilmesiyle ortaya çıkan binlerce dönüm araziyi çevre köylerde yaşayan çiftçiler değerlendirerek ay çiçeği başta olmak üzere, mısır, bostan, nohut, arpa ve buğday ekerek ürünlerini almaya başladı.
Türkiye’nin önemli barajlarından biri olan Keban Barajı’nı besleyen Murat Nehri kuraklık nedeniyle kurumaya yüz tuttu. 3 ay önce suların çekilmesiyle birlikte Murat Nehri çevresindeki köylerde yaşayan çiftçiler, ortaya çıkan hazineye ait araziyi tarımda kullanmak için traktörlerle sürüp, ay çiçeği, mısır, nohut, bostan, arpa ve buğday gibi ürünler ekti. 3 ay önce kuruyup çatlayan arazi şimdi, ay çiçeklerinin boy atıp, yetişmesiyle yeşil bir alana döndü. Bostan eken çiftçilerin kavun, karpuzları büyürken, nohutlar da yetişti. Arpa ve buğday eken çiftçiler de mahsulleri almasının ardından tekrar alanları traktörle sürerek arazileri nadasa bırakmaya başladı.
Kendi arazisini nadasa bırakmak için 40 derece sıcaklıkta çalışarak traktörle sürdüğünü belirten Yarımca köyü sakinlerinden Abdülkadir Sertkaya, "Keban Barajı’nı besleyen Murat Nehri çekilince bizim ve diğer köylerdeki arkadaşlarımız belirli alanları ekmeye başladı. Ben de 10 dönümlük bir alana nohut ektim. Diğer arkadaşlarımız ay çiçeği, arpa, buğday ve bostan ektiler. 10-15 gün içerisinde mahsulleri almaya başlarız" dedi.
Kuraklık nedeniyle tarımın bu yıl çok verimsiz geçtiğini belirten Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları ise, "Keban Baraj gölü havzasında yer alan tarım arazileri çok verimlidir. Kuraklıkla birlikte sular çekilince tarım arazileri de ortaya çıktı. Civar köylerdeki çiftçilerimize boşta kalan arazileri değerlendirdi. Araziler de ürünler alınmaya başlandı ancak beklendiği gibi olmadı. Baktığınız zaman çok renkli görüntü var ama susuzluk nedeniyle beklenilen verim alınamadı. Bizler çiftçi olarak bu topraklarda hayat mücadelesi veriyoruz. Devletimizin de bizlere destek olmasını ve sahip çıkmasını istiyoruz" diye konuştu.
Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, su seviyesinin geçen yıla göre çok düşük olduğunu belirterek, bunun nedeninin de yağışların az olmasından kaynaklandığını söyledi. Geçtiğimiz yıl su seviye yüksek olduğu için yapılamayan Gülüşkür Köprüsü’nün ise su seviyesinin düşük olması nedeniyle beklenen de daha kısa sürede tamamlanacağının tahmin edildiği öğrenildi.
(İHA)

Son Güncelleme: 03.08.2014 14:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<