banner359

Kutlamalarda Bir Ilk

Cumhuriyetin ilan edilmesinin 91. yıldönümü kutlamaları kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene devletin zirvesi tam kadro katıldı. 29 Ekim kutlamalarında yıllar sonra bir ilki gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk,...

29 Ekim 2014 Çarşamba 15:35
Kutlamalarda Bir Ilk
Cumhuriyetin ilan edilmesinin 91. yıldönümü kutlamaları kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene devletin zirvesi tam kadro katıldı. 29 Ekim kutlamalarında yıllar sonra bir ilki gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk, Celal Bayar ve Cevdet Sunay’dan sonra Ankara’daki kutlamalarda konuşan 4. cumhurbaşkanı oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen törene katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile üstü açık klasik araçtan tören birliklerini denetledi, vatandaşlar ve öğrencileri selamlayarak bayramlarını kutladı. Selamlama öncesi TSK Bando Okulları Komutanlığı Bandosu öğrencileri ve Çankaya Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Korosu kısa bir konser verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra protokolde yer alanlarla tek tek tokalaştı. 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndaki kutlamalarda tokalaşmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndaki kutlamalarda tokalaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Atlı Tören Kıtası ve Cumhurbaşkanlığı Motosikletli Timi eşliğinde tören birlikleri eşlik etti. Geçit törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve eşi Kamuran Özel, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu’nun bazı üyeleri, yüksek yargı mensupları, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile Ankara Garnizonu’nda görevli subay ve astsubaylar katıldı.

AKM’DEKİ KUTLAMALARDA BİR İLK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın protokoldeki yerini almasıyla başlayan törende, İstiklal Marşı okundu. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Atatürk Kültür Merkezi’ndeki 29 Ekim kutlamalarında yıllar sonra bir ilki gerçekleştirdi. Erdoğan, Atatürk, Celal Bayar ve Cevdet Sunay’dan sonra kutlamalarda konuşan 4. cumhurbaşkanı oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk kez cumhurbaşkanı olarak katıldığı AKM’deki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında konuştu. Erdoğan, böylece Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül’ün konuşmama geleneğini değiştirmiş oldu. Daha sonra törene katılan öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları ile seymen gösterileri sunuldu. Bu sırada, Türk Hava Kurumu (THK) ve TSK paraşütçüleri atlayış gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Forsu, Türk bayrağı, Atatürk posteri taşıyan paraşütçülerin atlayışı hem protokol hem de vatandaşlarca alkışlarla karşılandı.
Tören, TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun alandaki yerini almasıyla sürdü. Tören komutanı ve tören birlikleri karargah askerlerinin geçişinin ardından sırasıyla muharip gaziler ve iç güvenlik gazileri, 81 ili temsilen Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, sancakları taşıyan askerler, TSK Onur Taburu, büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı izci grupları ile Başkent’teki bazı okulların öğrencileri de ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak tören alanından geçti. Törene katılanlar tarafından taşınan Türk bayrakları ve sancakların geçişi sırasında protokolde yer alanların tamamı ayağa kalkarak, bayrak ve sancakları selamladı.
HÜRKUŞ ve ATAK helikopterlerinin de bir uçuş gerçekleştirdiği tören, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, Kore ve Kıbrıs savaşlarında yer alan askerleri temsil eden tarihi bölük ve atlı tören kıtasının geçişiyle devam etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı zırhlı araçlar, füze ve topçu birlikleri ile taarruz ve genel amaçlı helikopterler ile F-4 ile F-16 uçakları törene katıldı.

TÜRK YILDIZLARI ANKARA SEMALARINDA NEFES KESTİ
Büyük beğeni ve ilgiliyle izlenen tören, Türk Yıldızları’nın gösterisi ile tamamlandı. Dünyada 8 süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan tek tim olan ve şimdiye kadar milyonlarca izleyiciyle buluşan "Türk Yıldızları"nın birbirinden zor ve estetik hareketleri heyecanla izlenirken, törene katılanlar unutamayacakları dakikalar yaşadı.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<