banner359

Muhalifler: Amaçları Buradaki Suriye Algısını Bozmak

Suriyeli muhalifler, Gaziantep’te bazı mihrakların, Türkiye’de Suriye algısını bozmaya yönelik provokatif eylemler içerisinde olduğunu vurguladı. İstanbul’da açıklama yapan muhalifler, Suriye’ye dönüş projesi üzerinde çalıştıklarını...

15 Ağustos 2014 Cuma 17:05
Muhalifler: Amaçları Buradaki Suriye Algısını Bozmak
Suriyeli muhalifler, Gaziantep’te bazı mihrakların, Türkiye’de Suriye algısını bozmaya yönelik provokatif eylemler içerisinde olduğunu vurguladı. İstanbul’da açıklama yapan muhalifler, Suriye’ye dönüş projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Gaziantep’te Suriyeli göçmenler ile bölge halkı arasında yaşanan olaylar nedeniyle Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu bir basın açıklaması yaptı. Wow Otel’de düzenlenen basın toplantısında açıklamayı Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Türkiye Temsilcisi Khaled Khoja yaptı. Yaşanan olayları üzüntüyle takip ettiklerini belirten Khoja,
“Türkiye Cumhuriyeti devleti Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana birçok etnik gruba ev sahipliği yapma geleneğini ve özelliğini sürdürdü. Bunun yanı sıra Türkiye halkı tarih boyunca misafirperver bir ülke olarak hatırlanmıştır. Türkiye 1 milyonu aşkın savaş mağduru Suriyeli mülteciyi topraklarında misafir ederek tüm dünyaya mertliğini göstermiştir. Türkiye cumhuriyeti hükümeti kardeş Türkiye halkı ölüm tehdidinden kaçmaktan başka çaresi olmayan mağdur Suriye halkına her alanda destek çıkmıştır. Büyük bir kesimi topluma yük olmadan kendi imkanlarıyla hayatını sürdürmeye çalışan bulunduğu ülkelerin yasalarına örf ve geleneklerine saygı gösteren kardeşlik bağlarını daha da güçlendirmek için elinden gelen çabayı gösteren Suriye halkı nesiller boyunca Türkiye’nin bu duruşunu hep şükran ve minnet ile anacaktır” dedi.
“Yeni Suriye, inşasını darlık ve sıkıntıda ona göğüs geren kardeş Türkiye halkı ile birlikte yapacaktır” diyen Khaled Khoja, şunları söyledi: “Suriye’de kendi halkını katleden rejimin ileri gelen şahsiyetleri halk ayaklanmasının daha başlangıç aşamasında Suriye halkına destek veren ve sahip çıkan ülkelere tehditler savurmuş provakatif davranışlar sergilemiştir. Bu provokatif davranışların en acı örneği geçtiğimiz yıl mayıs ayında gerçekleşen Reyhanlı’da ki bombalı terör saldırısıdır. Türkiye’nin Suriye halkına karşı takındığı kardeşçe tutumdan hoşlanmayan bazı mihraklar gerek provokasyonlarla gerekse münferit olayları toplumsal hareketlermiş gibi gösterip Suriye algısını bozmayı amaçlamaktadır. Bizler gerek Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu ve gerekse Suriye sivil toplum kuruluşları olarak farklı toplumsal kesimlerden gelen muhacir Suriye halkının bulunduğu ülkelerin kurallarına uyumu için sıkı sık çalışmalar sürdürmekteyiz” dedi.

“SURİYE’YE DÖNÜŞ PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Khoja, Suriye Ulusal Koalisyonu olarak Suriye’ye dönüş projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Khoja, “Civar ülkelerdeki mültecileri Suriye’nin içinde tekrar güvenli bölgelere yerleştirilmesi projesidir. Bunun için uluslararası himaye sağlanması gerekiyor. Uçuşa yasak bölgenin de oluşturulması gerekiyor. Henüz maalesef uluslararası bir karar yok bu yönde. Ama bunun dışında kalıcı bir çözüm bulunması ilk aşama olarak mümkün değil” diye konuştu.
Türkiye’de 1 milyon 300 bin civarında Suriyeli mülteci olduğunu ifade eden Khoja, “Kamplarda sadece bunun 230 bini kalıyor. Büyük çoğunluğu kampların dışında kalıyor. Suriyeli muhacirlerin azami çoğunluğu kendi imkanlarıyla evlerde barınıyor. Bir kısmı kamplarda, bir kısmı devletin misafirhanelerinde kalıyor. Ama önemli bir kısım da sokaklarda yaşıyor. Bu sorunu çözmek uluslararası bir çaba gerektiriyor. Eğer bizim önerdiğimiz Suriye’ye dönüş projesi uluslararası destek görürse birçok Suriyeliye güvenli bölgeler içerisinde kamplar yapıp, onları oraya yerleştirebiliriz” dedi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<