Murad Hüdavendigar Han Kosova’daki Kabri Başında Anıldı

Osmanlı’ya Cihan İmparatorluğunun kapılarını sonuna kadar açan ve savaş meydanlarında şehit düşen tek padişah olan Sultan Murad Hüdavendigar Han, ölümünün 627’nci yılında şehit edildiği Kosova’daki kabri başında dualarla anıldı.Kosova’nın...

16 Haziran 2016 Perşembe 15:08
Murad Hüdavendigar Han Kosova’daki Kabri Başında Anıldı
Osmanlı’ya Cihan İmparatorluğunun kapılarını sonuna kadar açan ve savaş meydanlarında şehit düşen tek padişah olan Sultan Murad Hüdavendigar Han, ölümünün 627’nci yılında şehit edildiği Kosova’daki kabri başında dualarla anıldı.
Kosova’nın Obiliç kasabasında bu yıl 12’ncisi düzenlenen ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ev sahipliği yaptığı anma törenine Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Başkonsolosu Selin Evcid, Piriştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Kosova Din İşleri Koordinatörü İdris Keskin, Kosova İslam Birliği Başkan Vekili Bahri Seydiu, TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Meşhed-i Hüdavendigar Deneği Başkanı Mahammed Ali Yıldırım ile Türkiye ve Kosova’dan gelen çok sayıda misafir katıldı.
Türbenin bahçesinde Kuran-ı Kerim ve Sultan Murad Hüdavendigar Han’ın savaş meydanında yapmış olduğu duanın okunmasının ardından davetlilere seslenen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Sultan 1. Murad Han’ın sergilediği şefkat, merhamet ve adaletli yönetim anlayışıyla çevresindekiler tarafından baba gibi sevilerek ‘Hüdavendigar’ ismini aldığını söyledi. Murad Hüdavendigar Han’ın fethedilen topraklarda baskıcı bir yönetim yerine, şefkatli bir üslup anlayışını benimsediğini belirten Başkan Dündar, “Böylece Osmanlı’ya olan sempati artmış bölge halkının güveni kazanılmıştır. Buralarda huzur ve sükunet hakim olmuştur. Zaferlerle elde ettiği yerleri har biri sanat eseri olan mimari eserlerle donatmıştır. Osmanlı’da hoşgörü ve yaşatma arzusu sayesinde tüm fetihler birer medeniyet hamlesi olmuştur. Buna vesile olan husus ise Osmanlı’da kalem ehliyle kılıç ehlinin ortak gayretiydi. Osmanlı’ya Balkanların kapısını açan Sultan Murad Han ve fetih ehli de, buralara barış, kardeşlik, adalet ve hoşgörüyü getirerek gönülleri fethetmiştir. Bizler de yaptığımız çalışmalarla bu geleneği yaşatmayı hedefliyoruz” dedi.
Meşhed-i Hüdavendigar Derneği işbirliğinde Ramazan ayına denk gelen anma etkinlerinde, yüzyıllar sonra aynı coğrafyada barış ve kardeşlik duygularıyla buluşmanın hazzını yaşadıklarını söyleyen Dündar, bu programların iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine de katkısı olduğunu ifade etti. Dündar, “Balkanlar, Osmanlı’dan sonra çok gözyaşı döktü, çok savaş gördü. Ancak bunlar artık sona erdi. Şu bilinmelidir ki Balkanlardaki kardeşlerimizin sorunları bizlerin de sorunudur. Osmangazi Belediyesi olarak biz bir yandan tarihi mirasa sahip çıkarken, diğer yandan da manevi mirası koruyup yaşatmaya büyük özen gösteriyoruz. Bu çerçevede Ramazanda kurduğumuz iftar sofraları, düzenlediğimiz sünnet şenlikleri, gibi pek çok etkinlikle, bölgedeki kardeşlerimizle derin bağlarımızı güçlendiriyoruz” dedi.
Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da törende yaptığı konuşmada, “Sultan Murad, bu coğrafyayı fethedip bizleri buralara yerleştiren kişi. Dolayısıyla bizlerin gönlündeki yeri çok farklı. 12 yıldır Osmangazi Belediyesi ile birlikte gerçekleşen bu etkinlik, Kosova ve Türk halkları arasında daha fazla dostluklar kurulmasına önemli bir katkı sağlıyor. Kosova’ya desteklerinden dolayı Türkiye’ye teşekkür ediyor, bu desteklerin devam edeceğini biliyorum” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, konuşmasında şunları söyledi:
“Sultan Murad Han’ın türbesinin bulunduğu bu topraklar, Balkan halkının Türk halkı ile yüzyıllara dayanan bir dostluk ve kardeşlik bağının bir nişanesidir. Atalarımızın, bize ve Kosova halkına bir yadigarı olan bu türbede en büyük temennim, iki ülke halkının geçmişte olduğu gibi dostluk, barış ve kardeşlik içerisinde geleceğe birlikte yürümesidir. Bunun gerçekleşmesi için elimizden gelen çaba ve desteği vereceğimizi belirterek, herkesin Ramazanını kutluyorum” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, kardeşlik vurgusu yaptığı konuşmada, “Bizler kardeşiz, Aynı Allaha, aynı kitaba inan insanlarız. Dinimiz bir, peygamberimiz bir, kitabımız bir. Onun için bir ve diriyiz. İnşallah bu kardeşlik ilelebet devam edecek” şeklinde konuştu.
Meşhed-i Hüdavendigar Derneği Başkanı Muhammed Ali Yıldırım, Uludağ Üniversitesi Tarih Profesörü Yusuf Oğuzoğlu’nun yaptığı konuşmaların ardından yapılan iftar duası sonrası, törene katılan misafirler türbenin bahçesinde hep birlikte iftar açtı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<