banner359

(Özel Haber) Şeyhülislam Mehmet Efendi’ye İade-i İtibar İsteniyor

Mezarının üzerine anıt dikilen Şeyhülislam Mehmet Efendi’nin türbesinin tekrar yapılması için Bursa halkı imza topluyor.Tophane’de Osman Gazi türbesinin yanında bulunan Şehitler Abidesi, vatandaşların tepkisi üzerine 2013 senesinde kaldırılmıştı....

07 Eylül 2015 Pazartesi 09:48
(Özel Haber) Şeyhülislam Mehmet Efendi’ye İade-i İtibar İsteniyor
Mezarının üzerine anıt dikilen Şeyhülislam Mehmet Efendi’nin türbesinin tekrar yapılması için Bursa halkı imza topluyor.
Tophane’de Osman Gazi türbesinin yanında bulunan Şehitler Abidesi, vatandaşların tepkisi üzerine 2013 senesinde kaldırılmıştı. Vatandaşların ‘üstündeki yazıda Osmanlı’ya hakaret edildiği’ gerekçesiyle tepki gösterdiği abidenin yeri şu anda boş. 1924 yılında Şeyhülislam Mehmet Efendi’nin türbesi yıkılarak üzerine anıtın yapıldığı biliniyor. Eski fotoğraflarda net bir şekilde belli olan türbenin orjinaline uygun olarak tekrar yapılması için Bursa halkı imza kampanyası başlattı.
Bursa Valiliği’ne teslim etmek için yüzlerce imza toplayan vatandaşlar, bu konuda yetkililerin ve bütün Bursalıların hassas olmasını istiyor. Türbenin yeniden yapılmasını isteyen vatandaşları temsilen bir grup, Bursa Kültür ve Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu’nu ziyaret ederek, konu hakkında bilgi verdi. İmza kampanyasını tertip edenlerden İsmail Çakır, 30 Ekim 1924 tarihinde Şeyhülislam Mehmet Efendi’nin türbesinin yerinden kaldırılarak üzerine abidenin yapıldığını belirtirken, “Abidenin kitabesinde, şunlar yazıyordu, ‘Burada yatan askerlerin şehit düştükleri, öyle muazzam bir zaferle nihayet bulmuştur ki neticesinde Bursa ikinci defa fethedilmiş ve kadim Osmanlı Hükümeti nihayet bularak yerine Hükümet-i Cumhuriyemiz teessüs etmiştir.’ Osmanlı işgalciymiş gibi bir ifade vardı. Sanki Bursa iki kez fethedilmiş, ilkinde Bizans’tan, ikincisinde Osmanlı’dan alınmış gibi, ecdadımıza hakarete varan bir ifadeye yer verilmişti. Daha sonra görülen lüzum üzerine anıt 28 Ocak 2013 günü kaldırıldı. Şu anda burası boş. Tabii altında Şeyhülislam Mehmet Efendi’nin yattığını tarihçiler biliyor. Yıldız arşivindeki fotoğraflara da internetten girip herkes bakabilir. Burada bir türbenin olduğu tartışmasız olarak herkes tarafından biliniyor. Mehmet Efendi, Sultan 2. Mustafa ve 3. Ahmet dönemlerinde iki defa şeyhülislamlık yapmış ve ‘İmam-ı Sultani’ unvanını elde etmiş. Şimdi buraya türbenin yeniden yapılmasını Bursalılar istiyor. Topladığımız yüzlerce imzayı Bursa Valiliği’ne teslim edeceğiz” dedi.
ŞEYHÜLİSLAM MEHMET EFENDİ KİMDİR?
Şeyhülislam Mehmet Efendi, 2. Mustafa ve 3. Ahmet dönemlerinde iki defa şeyhülislamlık yapmıştır. İlki 1695 yılında 70 gün süren şeyhülislamlığından sonra ikinci defa 1703-1704 yılları arasında bu makama tekrar getirilmiştir. Vefatının ardından Bursa Tophane’de Osman Gazi’nin türbesinin yanına defnedilmiştir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<