banner359

Toplantıyı Iptal Ettiler,davul çalıp Oynadılar

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Dondurma köyündeki altın gümüş ve kurşun madeni ile ilgili yapılacak ÇED toplantısı, köylülerin protestoları sebebiyle yapılamadı. Maden firması yetkililerinin ayrılmasının ardından köylüler iptal...

29 Ocak 2015 Perşembe 18:55
Toplantıyı Iptal Ettiler,davul çalıp Oynadılar
Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Dondurma köyündeki altın gümüş ve kurşun madeni ile ilgili yapılacak ÇED toplantısı, köylülerin protestoları sebebiyle yapılamadı. Maden firması yetkililerinin ayrılmasının ardından köylüler iptal kararını davul çalıp oynayarak kutladı.
Bir maden firması tarafından bölgedeki altın gümüş ve kurşun arama çalışmalarıyla ilgili Dondurma köyünde ÇED bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesi jandarma köyde geniş güvenlik tedbiri aldı. Köy kahvesi ve meydanına toplanan çevreciler, köylülere destek verdi. Halkı bilgilendirmek üzere köy konağına gelen şirket yetkilileriyle köylüler bir süre münakaşa etti. Ardından köy halkı toplantının yapılacağı kahvehanenin sobasına saman doldurup kahvenin dumanla dolmasını sağladı. Kahvehaneye girmek mümkün olmayınca toplantı iptal edildi.
Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, toplantının yapılacağı yerin yoğun protesto altında olduğunu, bu yüzden toplantının yapılamadığını belirten tutanak tuttu. Bunun üzerine sakinleşen köylüler, davul zurna eşliğinde köy meydanında halay çekip oyun oynadı.
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale Çevre Platformu ve İl Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant ve İl Genel Meclisi Başkan vekili Cahit Özer de köylülere destek için köye geldi. Sarıbaş, “Dondurma köyünde ÇED raporunun tanıtım günü vardı. Fakat burada çevre köylüler de toplanarak altın madeni istemediklerini dile getirdiler. Kazdağları’nda ve yöremizde, benim kendi ilçem de dahil olmak üzere köylüler madeni istemedi. Çan’ın her tarafı maden şirketlerine verilmeye çalışılıyor. Burada termik santrallerle birlikte insanların yaşama şansı kalmıyor. Bize yerin altından çok üzeri lazım. Biz altını istemiyoruz. Burada doğanın içerisinde yaşamak istiyorlar. Doğamızı, sütümüzü, ineğimizi, suyumuzu elimizden almasınlar. Onun için destek vermeye geldim“ şeklinde konuştu.
İGM üyesi Hicri Nalbant, “Süreç burada bitmedi. Bunun hukuki süreci başlayacak. Bugüne kadar 13 maden şirketi aleyhinde açılan davaların 12’si kazanıldı. Bu konuda avukatlarımız yanınızda olacak” dedi.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<