banner359

Uludağ’ın Ketenli Yaylası Tehlike Altında Mı?

Uludağ’ın Ketenli Yaylası’nda açılmak istenen maden ve taş ocağının bölge ekolojisi ve içme suyuna olumsuz etkilerini dile getiren CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, tehlikenin boyutlarını meclise taşıdı.Ankara’da faaliyet gösteren...

18 Haziran 2016 Cumartesi 11:25
Uludağ’ın Ketenli Yaylası Tehlike Altında Mı?
Uludağ’ın Ketenli Yaylası’nda açılmak istenen maden ve taş ocağının bölge ekolojisi ve içme suyuna olumsuz etkilerini dile getiren CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, tehlikenin boyutlarını meclise taşıdı.
Ankara’da faaliyet gösteren Bir Madencilik Danışmanlık Firması’nın Uludağ’ın eteklerindeki Ketenli Yaylası’nda maden ve taş ocağı açma teşebbüsü CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil tarafından Meclis’e taşındı. Doğal koruma alanı içinde kalan bölgede bir volfram madeni ve taş ocağı açılırsa alt kotlardaki tarım toprağının asitli ve verimsiz olacağını, yer altı sularının da kirlenerek Bursa’nın içme suyuna karışacağını belirten İrgil, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye tehlikenin farkında olup olmadıklarını sordu.
DSİ ve BUSKİ’nin olumsuz görüş bildirmesine rağmen Enerji Bakanlığı’ndan ruhsat alan firmanın Orman Bölge Müdürlüğü’nden de maden sahasına girişte tünel açılması için 400 metrekarelik alan onayı aldığını hatırlatan İrgil, Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:
"Firma, projeyle ilgili ÇED raporu için başvuru yapmış mıdır? BUSKİ ve DSİ’nin olumsuz görüş raporunu değerlendirecek misiniz? Havzada oluşacak tehlikeler konusunda bakanlığınız bir araştırma yapmış mıdır? Bölge insanın uzun vadeli kayıpları hakkında elinizdeki veriler nedir? Söz konusu proje sonrasında, eklenecek diğer projeler de dikkate alındığında bölgede yaşanması ihtimal olan ekolojik kayıplar nedir? Projenin hayata geçmesi halinde bölgede dinamitin kullanılması öngörülen faaliyetler sırasında biyolojik zenginliğinin ve fiziksel yapının uğrayacağı zararlar nedir? Dinamit patlatmalarının yer altı sularına vereceği zararlar konusunda bir önlem alınmış mıdır? Alınmışsa bu önlemler nelerdir? Bölgedeki endemik bitki örtüsünün korunması için herhangi bir somut çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmanın içeriği nedir? Ruhsat verilen taş ve maden ocakları kaç dekar yeşil alanı kapsamaktadır? Bursa’daki maden ocaklarının iyileştirme çalışmaları nasıl yapılmaktadır? Şu ana kadar yapılan iyileştirme çalışması var mıdır? Varsa hangi bölgede ve nasıl bir iyileştirme çalışması yapılmıştır? Vadi kaynak sularının depolandığı alanlardan birisi olması özelliği ile dikkat çekerken, taş ocaklarının açılmasına izin verilerek bu depolama alanlarının yok olması, derelerdeki ve nehirlerdeki kirliliğin artması tehlikesinin farkında mısınız?"
Öte yandan CHP milletvekili iki bakana daha konuyla ilgili önerge verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a maden ocağının son durumunu ve kullanacağı arazinin büyüklüğünü soran İrgil, ayrıca Bakan’dan 14 yıldır Bursa’da açılan maden ve taş ocaklarını, bunların Bursa ekonomisine girdisini açıklamasını istedi. İrgil, maden ve taş ocağı nedeniyle Ketenli Yaylasının karşı karşıya kaldığı tehlikeler konusunda sorular yönelttiği Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’na da özellikle “Anadolu’nun tüm akarsuları üzerinde kaynağından denize kadar HES ve maden ocakları planlayıp, doğa alanlarına ve biyolojik çeşitliliğe etkilerine ilişkin bilimsel yaklaşımınız nedir?” diye sordu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<