Merkez toplandı dolar adeta çakıldı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandı.

24 Mayıs 2018 Perşembe 01:03
Merkez toplandı dolar adeta çakıldı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandı. Kurul kararları açıklanmadan dolar dün gün içerisinde 4.90'ları gören dolar 4.50'lere kadar geriledi.  Doların gün içerisinde rekor üzerine rekor kırması Merkez Bankası'nı harekete geçirdi. Para Politikası Kurulu olağanüstü toplandı. Borç verme faizleri 13,5'ten 16,5'e yükseltildi.

Dolar kuru önceki gece son yılların en büyük artışını yaşayarak 4.65'lerden 4.80'lere kadar yükseldi. Dün gün içerisinde Türk lirası karşısında değer kazanmaya devam eden dolar 4.90'lara kadar tırmandı.

Bu gelişmenin ardından Merkez Bankası'ndan beklenen hamle geldi ve piyasaların kapanmasıyla birlikte Merkez Bankası Para Politikası Kurulu,

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan döviz kuru açıklaması

banner380

olağanüstü toplantı yapacağını duyurdu.

DOLAR İLK DAKİKALARDA GEVŞEDİ

Toplantının duyurulmasının ardından dolar değer kaybetmeye başladı ve 4.75'lere kadar geriledi. 

Merkez Bankası’ndan 19.25’te yapılan açıklamada ise Geç Likidite Penceresi’nin 3 puan artırıldığı kaydedildi. Kararın ardından dolar kuru 4.56’ya kadar geriledi.

RİSKLERİ ARTIRMIŞTIR

Merkez Bankası’ndan gelen ilk açıklamada Para Politikası Kurulu’nun yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandığı belirtildi. Faiz oranlarına ilişkin yapılan açıklamada ise politika faizi yüzde 8’de sabit bırakılırken, Geç Likidite Penceresi yüzde 13.5’dan 16.5’a yükseltildi. Açıklamada, yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükselişin genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığını dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:

“Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.”

BORSA İSTANBUL, DOLAR'DAN TL'YE GEÇTİ

Borsa İstanbul'dan dün yapılan açıklamada, döviz piyasalarında son dönemde yaşanan spekülatif hareketlere ilişkin Borsa İstanbul Grubu tarafından değerlendirmeler yapıldığı belirtilierek "Türk Lirası'na olan güvenimizin ve desteğimizin bir göstergesi olarak, Borsamızın kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamı bugün itibariyle Türk Lirası'na çevrilmiştir" denildi. Açıklamada kurumun döviz varlıklarına ilişkin bir tutar yer almadı.

NİHAT ZEYBEKCİ: EN DOĞRU HAMLE YAPILACAK!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz piyasalarında yaşanan hareketlilikle ilgili değerlendirme yaptı. Twitter hesabından açıklama yapan Zeybekci, "Dolardaki yükseliş için en doğru hamle yapılacak" dedi.

BOZDAĞ: SEÇİM SONUÇLARINI ETKİLEMEK İSTİYORLAR

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: "Dolarla oynayarak milletin cebine, millete zarar verecek sonuçlar ortaya koyarak, bu seçimin sonuçlarını değiştireceğini düşünenler varsa aldanıyorlar" dedi.

TAHTAKALE'DE DÖVİZ ALIM-SATIMI DURDU

İstanbul Tahtakale'de doların 4,95 lira ile tarihi rekoru kırmasının ardından döviz alım- satımı durdu.

ZEYBEKCİ: MERKEZ BANKASI GEREKENİ YAPMALI

Kurdaki hareketlilikle ilgili soruları yanıtlayan Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Yetkisi olan kurumlar yetkilerini kullanmalı. Cumhurbaşkanı ya da Başbakanı konuya dahil etmeden sorumluluklarını yerine getirmeli" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<