banner359

Toki'den müjdeli haber zamn yok!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), satışını gerçekleştirdiği konutların ve işyerlerinin taksitleri ve borç bakiyelerinde Ocak-Haziran 2015 döneminde artış yapmadı.

07 Ocak 2015 Çarşamba 12:10 2015-01-07 12:21:55
Toki'den müjdeli haber zamn yok!

TOKİ tarafından satışa sunulan projelerin taksit ve borç bakiyelerinin belirlenmesinde iki ayrı oran kullanılıyor. Bunlardan biri; bir önceki altı aylık memur maaş artış oranı. Diğeri ise bir önceki altı aylık memur maaş artış oranı, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) arasından seçilen en düşük oran. İdare uygulamalarında esas alınan oranlar, yorumlara sebebiyet verilmemesi amacıyla TOKİ tarafından hesaplanmıyor. Veriler ilgili ve yetkili kurumlar olan Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu’ndan talep ediliyor. Söz konusu kurumlar tarafından bildirilen oranlar, TOKİ tarafından hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılıyor.

MEMUR MAAŞ ARTIŞ ORANINA GÖRE ARTIŞ
Memur maaş artış oranına endeksli projelerde konut ve işyeri alıcılarının taksit ve borç bakiyeleri güncellenirken yapılan sözleşme gereği, taksitlerin güncelleneceği dönemdeki değil bir önceki altı aylık memur maaş artış oranlarına bakılıyor. Bu çerçevede 1 Temmuz-31 Aralık 2014 dönemi artışı, memur maaşlarına Ocak 2014 ayında yapılan artışa göre gerçekleştirildi. Temmuz 2014 döneminde memur maaşlarına zam gerçekleştirilmediğinden TOKİ de Temmuz 2015 tarihine kadar konut ve işyeri alıcılarının taksit ve borç bakiyelerini arttırmayacak.

Öte yandan TOKİ tarafından açılan konut kredilerinin kullanım ve geri ödemelerinde de artış oranı yüzde sıfır olarak belirlendi. TOKİ tarafından inşa ettirilen ve satışa sunulan eski projeler ile 03/04/2001 tarih ve 24362 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2001/2202 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereği, T. Emlak Bankası A.Ş.’den TOKİ’ye intikal eden projelerin geri ödemelerinde esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Temmuz-31 Aralık 2014) memur maaş artış oranı, TÜFE ve Yİ-ÜFE oranları arasından en düşük olanı yani yüzde sıfır alınarak güncellenecek. İdare tarafından satılan arsaların geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedellerinde ise bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Temmuz-31 Aralık 2014) Yİ-ÜFE oranı olan yüzde 1,18 dikkate alınacak. 

Son Güncelleme: 07.01.2015 12:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<