banner359

100 yıldır değişmeyen lezzet

25 Mart 2022 Cuma 11:35
100 yıldır değişmeyen lezzet

İnegöl Belediyesi, bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış şehrin saklı kalmış değerlerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Özellikle göçlerle zenginleşen yemek kültürüyle dikkat çeken İnegöl’de, vazgeçilemeyen asırlık lezzet İnegöl Büryanı (İnegöl Mişorizi) hem düğün yemeklerinde hem şehrin esnaf lokantalarında hem de İnegöl Belediyesi’nin sosyal tesisinde sofraları süslüyor.

İnegöl Belediyesi, şehrin tarihi ve kültürel varlıklarını, gelenek ve göreneklerini ayağa kaldırmak üzere geçtiğimiz yıl Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü uhdesinde başlattığı saha araştırması çalışmasını sürdürüyor. Bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış İnegöl’ün her bir metrekaresi, her bir köyü, mahallesi, sokağı mercek altına alınıyor. İnegöl’ü İnegöl yapan olguların gün yüzüne çıkarılması ve bu olguların kayıt altına alınarak gelecek nesillere birer bilgi mirası olarak bırakılması adına sürdürülen çalışma ile aynı zamanda göçlerle zenginleşen İnegöl Mutfağının lezzetleri de tanıtılıyor.

ASIRLIK LEZZET İNEGÖL BÜRYANI

Bu çalışmalar sırasında İnegöl’ün asırlık lezzetlerinden biri olan İnegöl Büryanı diğer biline gelen ismiyle İnegöl Mişörizi, pek çok kişi tarafından halen bilinmesi ve şehrin önemli bir lezzeti olması hasebiyle dikkat çekiyor. İnegöl’de göçlerin etkisiyle oluşan lezzetlerimizin arasında yer alan İnegöl Büryanı (İnegöl Mişorizi) bu özellikleriyle İnegöl Mutfağının da en ön sıralarında yer alıyor.

100 YILDIR DEĞİŞMEYEN LEZZET

Balkan göçmeni ailelerin şehre gelmesiyle İnegöl’ün tanıştığı bu lezzet, uzun yıllardır İnegöl’de yerleşik halde bulunan Arnavutların kültürel etkileşimi sonucunda ortaya çıkarak İnegöl ile özdeşlemiş ve üretimi eskiye dayanan bir yöresel yemek olarak tüketime gelmiştir. İnegöl Büryanı (İnegöl Mişörizi) adıyla Türk mutfağına da giren bir tepsi pilavı çeşididir. Arnavutça’da mish (et) oriz (pirinç) kelimelerinin birleşimi ile adını almıştır. Bir nevi etli pilav olarak da ifade edilebilmektedir. 100 yılı aşkın süredir de İnegöl’ün hem düğünlerinin hem de esnaf lokantalarının vazgeçilmezlerinden biri. Günümüzde de halen düğün yemeklerinde yer alan, aynı zamanda şehrin esnaf lokantalarında ve İnegöl Belediyesi Sosyal Tesisinde halk tarafından kabul gören lezzet mirası. Ürün dana, kuzu ve tavuk etinden yapılabilmektedir. Ama yöresel bilinirliği ve geleneksel üretim yöntemleri göz önüne alındığında tavuk eti ile üretilen formu coğrafyada tüketilmektedir. Genel malzemelerini tavuk eti, pirinç, domates, soğan, tuz, karabiber, tereyağı oluşturur ve fırında pişirilir. Misafirlere hazırlanan ziyafetlerde ve özellikle bayramlarda İnegöl mutfağının en önemli yemeklerinden bir tanesi olarak sunumda yerini almaktadır. Yuvarlak bir tepside alt katmanda pilav, bunun üzerinde soğan ve en üstte de tavuk etinin yer aldığı bir görünüme sahiptir. Yöresel bir yiyecek türüdür. Ürün İnegöl mutfağında önemli bir yere sahip olmakla birlikte yörede bilinirliği ve tanınırlığı ileri düzeydedir. Geçmişi eskiye dayanan İnegöl Büryanı (İnegöl Mişörizi) üretiminde özellikle içerisine pirinç ve tavuk eti katılması ve aşamalı olarak hazırlanması coğrafi sınıra özgüdür ve ustalık becerisi gerektirir. Üretim aşamasında el becerisi yöresel ustalık gerektirmektedir. Bu nedenle üretimi yöresel ustalığa bağlıdır. Bu sebeple yöreyle ün bağı bulunmaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<