2018 Karar Yılı Olacak

08 Ocak 2018 Pazartesi 09:46
2018 Karar Yılı Olacak

İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, 2017 yılı adli yargı çalışmalarını değerlendirdi. İnanç, 2018 yılının karar yılı olacağını söyledi.
2017 yılı değerlendiren ve hedefleri açıklayan İnanç,"İnegöl Adalet Sarayında 2017 yılında hakim-savcı ve personel anlamında yaşanan eksikliklere rağmen tüm arkadaşlarımız adaletin tesisi hususunda özveriyle çalıştılar. 2017 yılında Başsavcılığımıza 11 bin 778 soruşturma dosyası geldi. Aynı dönemde 10 bin 500 dosya karara bağlandı. Geçen yıla göre soruşturma sayısında önemli bir artış olmadı, 2018 yılında yapılacak atamalarla daha etkin hizmet vereceğiz" dedi.
175 PERSONELLE HİZMET VERİYOR
İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, “15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra günümüze kadar FETÖ üyesi yargı mesupları ve adliye personeli hakkında disiplin soruşturmaları ve araştırma prosedürü büyük oranda yapılmış durumdadır. Adliyemize yeni yapılan atamalarla birlikte nispeten hem hakim, savcı hem de adliye personeli anlamında genel ortalamayı yakalamış durumdayız.  Şuanda adliyemizde 11 Cumhuriyet savcısı, Ağır Ceza mahkemesi başkanımız, 14 hakim ve diğer personellerle birlikte toplam 175 kamu görevlisi bulunmaktadır. 2018 yılında yapılacak yeni atamalarla 15 temmuz öncesindeki rakamlara ulaşmış olacağız” Dedi.
KALİTELİ HİZMET
Hem savcılık hem de mahkemeler anlamında soruşturmaların ve yargılamaların daha hızlı ve etkin yapıldığı bir yıl olmasını dileyen İnanç, “2018 yılında, adaletin daha hızlı ve etkin tesis edilmesi adına elimizden geleni yapacağız.” Diye konuştu.
HUZUR ORTAMI HAKİM
2017 yılında yargı dosyalarının 2016 yılıyla benzer rakamları yakaladığını ifade eden İnanç, “Suç sayıları açısından 2016 yılına göre 2017 yılında artış yaşanmamıştır. 2016 yılında 11 bin 730 olan dava dosya sayısı, 2017 yılında küçük bir artışla 11 bin 778 olmuştur. Dolayısıyla aslında bu durum bize; her ne kadar İnegöl’ün nüfusu ve ekonomik hacmi artsa da demografik olarak birçok etnik kökenden vatandaşın bir arada yaşadığını da göz önüne aldığımızda genel anlamda huzur ortamının ilçede hakim olduğunu söyleyebiliriz.” Şeklinde konuştu.
Başsavcı İnanç, 2017 yılında yürütülen soruşturmaların yüzde 60’ına yakınının takipsizlikle sonuçlandığını söyledi. 
AĞIR CEZALIK SUÇLAR ARTTI
Asliye ve Ağır ceza mahkemelerine açılan davaların toplam 2 bin 400 olduğunu kaydeden İnanç, açılan davaların soruşturmaların yüzde 23’ünü teşkil ettiğini ifade ederek, Ağır cezaya açılan davalarda yüzde 30 oranında artış olduğunu, Ağır ceza Mahkemesine 2016 yılında 178 dava açılmışken 2017 yılında bu rakamın artarak 231’e yükseldiğini kaydetti.
TERÖR SORUŞTURMALARI SÜRÜYOR
Terör suçlarına değinen İnanç, 5235 sayılı yasa uyarınca soruşturmaların Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile  koordineli olarak yürütülmekte olduğunu belirterek, 15 Temmuz’dan sonra İnegöl’de de FETÖ terör örgütüne yönelik soruşturmaların yürütüldüğünü, soruşturmaların halen sürdüğünü ifade etti. FETÖ soruşturmalarının devam edeceğini aktaran İnanç, 15 Temmuz’dan bu yana 600’a yakın soruşturma dosyasında işlem yapıldığını belirtti.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE SÜRÜYOR
2017 yılında işlenen suçları değerlendiren Başsavcı İnanç, “Cinayet, yaralama, hırsızlık gibi suçlarda genel anlamda 2016 yılına nazaran bir artış yaşanmadığını görmekteyiz. Cinsel suçlar ile Uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretine ilişkin suçlarda ise bir artış görmekteyiz. İlçemizde artmakta olan uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti suçlarının önünün kesilmesi için özellikle son dönemde Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve jandarma ekipleri önemli operasyonlar gerçekleştirmişlerdir. Kendilerine titiz çalışmaları dolayısıyla teşekkür ederim. Suçun önlenmesi adına Kaymakamlığımız öncülüğünde önemli çalışmalar yapılmaktadır. Ben, bu hususta halkımızdan da destek istiyorum. 2018 yılında bu anlamda uyuşturucu ile mücadelede çok daha kararlı olunacaktır.  İlçemizde en çok işlenen suçlar ise; yaralama, hakaret, tehdit, hırsızlık, trafik kazaları sonucu oluşan yaralamalardır” Dedi.
UZLAŞTIRMADA TÜRKİYE GENELİNDE İLK 50’YE GİRDİK
Ceza soruşturmalarında belirli suçlarda Uzlaştırma kapsamında vatandaşların anlaşabileceği ve dava yoluna gitmeyeceğini bildiren İnanç, “Adliyemizde de uzlaştırma bürosu kuruldu. 2017 yılı içerisinde tarafımıza gelen dosyaların 953 tanesi uzlaşma ile sonuçlandı. Bu gerçekten çok önemli bir rakam. Bu rakamla birlikte İnegöl adliyesi, tüm Türkiye’deki adliyeler arasında ilk 50’ye girmiştir.  Uzlaştırma açısından çok iyi bir performans sergiliyoruz. Bu başarı dolayısıyla uzlaştırma savcımız ve personeline teşekkür ediyorum. Böylece, 953 dosyanın uzlaşma yoluyla giderilmesiyle birlikte bu dosyalar mahkemelere gitmemiş oluyor, böylece hem mahkemelerin iş yükü azaltılmış oluyor, hem de mağdurun ve şüphelinin bu anlamda anlaşmasını sağlayarak, iki tarafı da memnun etmiş oluyoruz.” Diye konuştu. 
ARAYI BULACAKLAR
1 Ocak 2018’den itibaren 7036 sayılı iş mahkemeleri kanunu uyarınca iş davalarında arabuluculuk uygulamasının  devreye girdiğini duyuran İnanç, “Bu nedenle işçi ve işveren arasında gerçekleşebilecek bir çok uyuşmazlıkla ilgili olarak taraflar öncelikle dava yoluyla değil arabulucuya başvurarak, anlaşmazlığını arabulucu vasıtasıyla halletmeye çalışacaklar.  Bu yol, anlaşmazlığın hızlı ve ekonomik bir şekilde çözümünü sağlamaktadır. Ümidimiz odur ki; arabulucuk bürosu, Uzlaştırma bürosu gibi iyi bir performans göstererek hem mahkemelerin iş yükünü azaltmış olacak, hem de davacı ve davalının helalleşmesi sağlanacaktır. ” Şeklinde konuştu.

banner380

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<