banner359

668 Çocuk Anneleri ile Birlikte Cezaevinde

06 Mart 2018 Salı 09:51
668 Çocuk Anneleri ile Birlikte Cezaevinde

Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü´nün yürüttüğü Aile Eğitim Programı kapsamında, İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi eğitmenleri tarafından Yenişehir Ceza ve İnfaz Kurumundaki kadın mahkumlara, çocuklarıyla ilgili rehberlik hizmetleri konusunda eğitim semineri verildi.

Yenişehir Ceza ve İnfaz Kurumu çok amaçlı salonunda “0-6 yaş çocuklarda davranış problemleri” konusunda düzenlenen seminerde 14 kadın mahkuma yönelik konuşan İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Serpil Noyan, “Kadınlarımız toplumun birçok kesiminde haksızlığa uğramakta ve destek görememektedir. Kadın olmanın zorluklarının yanında çocuklarımızın bakımını doğrudan üstlenmek gibi bir görevimiz var. Bir kadın ve bir anne olarak söylüyorum ki; çocuklarımızın sorumluluklarını tek başına üstlendiğimiz düşünüldüğünde bu yükü kaldırmak konusunda devlet kurumları olarak biz kadınlarımızın yanında ve arkasındayız” dedi.

DİKKATLİ VE DUYARLI OLMAYI ÖĞRETMELİYİZ

Müdür Serpil Noyan, “Toplum, kadın ve hatta anne olan bireylerle ilgili olarak bazı tanımlar yapmıştır. Anne fedakar olur, anne suç işlemez, anne çocuğun bakımını üstlenen kişidir, kadın narin olur, kadın sesini çok çıkarmaz, kadın çok görünmez… Peki erkeklerle ilgili böyle tanımlamalar var mıdır? Mesela hiç duydunuz mu? Baba fedakar olur, baba suç işlemez, baba çocuğun bakımını üstlenen kişidir, erkek narin olur, erkek sesini çok çıkarmaz, erkek çok etrafta görünmez… Evet bu sözler erkekler için söylenildiğinde kulağa oldukça komik geliyor. Kişiler doğduğunda ikisi de bebektir. Aralarında hiçbir fark yokken, bizler kız çocuklarımıza korkak, çekingen, sessiz ve sakin olmayı; erkek çocuklarımıza ise haşin, kavgacı, ev işlerinden uzak duran, dediğim dedik olmayı öğretiyoruz. Aslında görüldüğü gibi kız ve erkek diye çocuklarımızı biz kadınlar ayırıyoruz. Oysaki biz anneler çocuklarımıza kız çocuğu, erkek çocuğu fark etmeksizin doğru söylemeyi, saygılı olmayı, sürekli yeni şeyler öğrenmeyi ve etrafında olan şeylere karşı dikkatli ve duyarlı olmayı öğretmeliyiz” dedi.

Müdür Noyan, “Toplumların anne-babalık ile ilgili de farklı görüş ve inançları mevcuttur. Toplumdan topluma değişiklik gösteren bu görüş ve inançlar onların iyi birer ebeveyn olma hakkındaki düşüncelerini de etkilemektedir. Öte yandan tüm toplumlar, annenin çocuğunun yaşamındaki önemi konusunda hemfikirdir” dedi.

668 ÇOCUK ANNELERİ İLE BİRLİKTE CEZAEVİNDE

Noyan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye´de 2017 yılı verilerine göre, cezaevinde anneleri ile birlikte yaşayan 0-6 yaş arası çocuk sayısı; 344 erkek ve 324 kız çocuğu olmak üzere toplam 668´dir. Bu sayı oldukça dikkat çeker. Bu nedenle Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü´nün yürüttüğü Aile Eğitim Programı kapsamında İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi olarak özellikle 0-6 yaş arası çocukların gelişimsel özellikleri ve zorlu davranışlar hakkında anneleri bilinçlendirmek amacıyla eğitimimiz gerçekleştirilecektir. Bunun yanında günümüzde medyada da fazlaca yer bulan cinsel istismar konusunda da bilinçli olmak büyük önem taşımaktadır. Çocuklarımızı yetiştirmede kişisel bakım, yeme içme, sosyal ortama uyum gibi bilgilerin dışında çocuğun cinsel gelişimi konusuna ayrıca değinmek gerekir. Çocuğumuza, belli bir yaşa kadar sadece ebeveynlerin dokunabileceği özel bölgelerini, bunları korumayı ve herhangi karşı taraftan gelebilecek iyi veya kötü niyeti ayırt etmeyi öğretmek gerekmektedir. Bu nedenle çocuklarımız için en önemli tehdit olan çocuğun cinsel istismarı konularına da değinilecektir. Bizler kadınlar olarak gelecek nesillerin inşasında rol alan kutsal varlık olmanın yanında insanlığı doğuran değil, insanlığı doğrultacak olan gücün sahibiyiz.” 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<