Abdülhamit Han Gidince Değeri Anlaşıldı

26 Şubat 2018 Pazartesi 16:57
Abdülhamit Han Gidince Değeri Anlaşıldı

İnegöl Belediyesi’nin düzenlediği “Osmanlı’dan 15 Temmuz’a Türkiye’nin Darbelerle İmtihanı” konulu söyleşide, Pelin Çift ve Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil İnegöllülerle buluştu. Abdülhamit Han tahttan indirildiğinde insanların beklenen tepkiyi vermediğini ifade eden Pelin Çift, vefatının ardından ise Türk halkının gerçeği gördüğünü söyledi. Ahmet Şimşirgil ise “Abdülhamit Han gidince Türk milleti mukayeseyi gördü. Gidince değeri anlaşıldı” dedi.

Bu yıl 2’ncisi düzenlenen ve 10 gün süren İnegöl Kitap Günleri’nin de gerçekleştirildiği Şubat ayı kültür sanat etkinliklerinin finali; yazar ve televizyon programcısı Pelin Çift ile Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’in konuşmacı olarak katıldığı “Osmanlı’dan 15 Temmuz’a Türkiye’nin Darbelerle İmtihanı” konulu söyleşi ile yapıldı.

SÖYLEŞİYE YOĞUN İLGİ
Pelin Çift ve Ahmet Şimşirgil, Cumartesi günü 14.00’da Modef Fuar Alanında gerçekleştirilen imza gününde İnegöl halkıyla buluştu. Yüzlerce kişinin kitabını imzalayan Çift ve Şimşirgil, akşam 20.00’da da Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen söyleşi ile ilçe halkının karşısına çıktı. “Osmanlı’dan 15 Temmuz’a Türkiye’nin Darbelerle İmtihanı” konulu söyleşiyi Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit’te takip etti. İlçe halkının akın ettiği söyleşi programında, salon adeta doldu taştı.

AMERİKA GİBİ OLSAN, BURALARI ALMAK İÇİN OPERASYON YAPARSIN
Pelin Çift ve Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’in sohbet havasında soru cevap şeklinde gerçekleşen söyleşisinde, Osmanlı döneminden günümüze darbeler konu alındı. Özellikle Abdülhamit Han dönemine dikkat çekilirken, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Afrin’de devam eden Zeytin Dalı operasyonuna da değindi. Harekatın amacının vatan savunması olduğunu ifade ederek Amerika’ya da gönderme yapan Şimşirgil; “Abdülhamit Han vatanını korumak için mücadele veriyordu. Biz şuanda Afrin harekatı yapıyoruz ama buraları alalım diye yapmıyoruz. Vatanımızı korumak için yapıyoruz. Bu çok önemli. Amerika gibi olsan, buraları alayım diye yaparsın” dedi.

ABDÜLHAMİT HAN GİDİNCE DEĞERİ ANLAŞILDI
Abdülhamit Han’ın tahttan indirilmesi ve vefatına ilişkin de konuşan, o dönemlerde Türk halkının yaşadığı yıkımı anlatan Şimşirgil; “Allah mukayeseyi yaptırmasın. Abdülhamit Han gidince Türk milleti mukayeseyi gördü. Gidince değeri anlaşıldı. Abdülhamit Han düşmanları, sen değil tabutun gelse elyaktır bize dedi. Sen değil tabutun gelip burada hükümdarlık yapsa elyaktır bize dedi. Bu sözü söyletir” diye konuştu.

“BİZSİZ BİZE YETMEZDİ GÜÇLERİ, BİZİMLE GÜÇLENEREK YETTİLER BİZE”
Şimşirgil, Abdülhamit Han’ın vatanın birlik ve bütünlüğünü sağlamak adına kendisine karşı yapılan saldırılara yönelik bir takım hamleler yaptığını kaydederek şöyle konuştu: “Abdülhamit Han’da aslında boş durmuyor. İngiltere’de gazeteler, dergiler yayınlatıp asıl zulmü İngiltere’nin yaptığını anlatıyor. Pekin’de üniversite açıyor, Afrika elinin altında. Japonya’ya gemi gönderiyor. Müthiş bir hareket. O da durmuyor ama maalesef bizsiz bize yetmezdi güçleri, bizimle güçlenerek yettiler bize. İçimizdekilerle vurdular bize. İçimizdeki hainler olmasa bize güçleri yetmezdi.”

ESKİSİ GİBİ OLMAZDI
Konuşmasında Cumhuriyet döneminde yaşanan darbelere de değinen Şimşirgil; “Cumhuriyet döneminde ilk darbe 1960 darbesi. Ben o zamanlar 2 yaşındaydım. Ama büyüklerimizden defalarca dinledik. Dedelerimiz, babalarımız bu darbeyi çok iyi biliyorlar. Darbeler Türkiye’de çok sistemli yapılıyor. 15 Temmuz darbe girişiminde de bizi bölüp işgal edeceklerdi. Sayın Cumhurbaşkanımız o gün davet etmese de eskisi gibi olacağını düşünmüyorum. Fakat korkunç bir kan gölü olurdu bu ülkede. Çünkü eskisi gibi o şey yok. Neden? Cumhurbaşkanımız 3 yıldır milletin gözünü açtı. O 3 yıl olmasa tehlikeydi” dedi.

banner380

Ahmet Şimşirgil, konuşmasının sonunda salondaki gençlere de bir nasihatte bulunarak; “Arkadaşlar bugünkü savaşın farkında olalım” mesajı verdi.

VEFATINDAN SONRA İNSANLAR GERÇEĞİN FARKINA VARMIŞ
Televizyon programcısı ve yazar Pelin Çift ise Abdülhamit Han döneminden bahsetti. O dönemde muazzam bir Abdülhamit Han düşmanlığı propagandası söz konusu olduğunu ifade eden Çift, “Kahvehanelere giriyorlar, karikatürlerini çiziyorlar, dışarıdan zaten bu işler için paralar geliyor. Her türlü algı yönetimine açık bir durum. Bir taraftan da hakikaten memleket elden gidiyor. Dışarıdan güçler parçalıyor memleketi. Orada da bir günah keçisi bulmuşlar. Sultan Abdülhamit aslında tahttan indirildiğinde normalde sokakların çok karışmasını bekleriz Sultanımız gidiyor diye. Öyle olmamış fakat aradan seneler geçip de Sultan Abdülhamit Han geri geldiğinde, cenazesinde İstanbul sokaklara akmış nereye gidiyorsun Sultanım bizleri bırakıp diye. İnsanlar aslında oyuna gelmişler ama birkaç sene sonra ne oldu demişler ve ağlamışlar arkasından” dedi.

Söyleşinin son bölümünde, Pelin Çift ve Ahmet Şimşirgil salondaki vatandaşların sorularını da yanıtladı. Programın ardından Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit sahneye çıkarak kısa bir selamlama konuşması yaptı. Yiğit; “Belediye Başkanımızın konuklarımıza ve siz değerli vatandaşlarımıza selamlarını iletmek istiyorum. Ahmet Şimşirgil hocamızı son 2 yılda 3’üncü kez ağırlıyoruz. Artık salonlar almıyor. İnşallah bundan sonraki süreçte de sizleri burada görmekten mutluluk duyarız. Bu akşamki faydalı söyleşiniz ve bilgi aktarımınızdan dolayı, keyifli sohbetinizden dolayı sizlere de çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Eşref Yiğit, Pelin Çift’e ve Ahmet Şimşirgil’e üzerinde İnegöl’ün simgelerinin yer aldığı çini hediye etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<