banner359

Atölye İnegöl Mobilya Tasarım Merkezi Açıldı

.

28 Mart 2015 Cumartesi 17:59 2015-03-30 09:30:45
Atölye İnegöl Mobilya Tasarım Merkezi Açıldı


İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) tarafından hazırlanan ve BEBKA tarafından da desteklenen “İnegöl Atölye Mobilya Tasarım ve Rekabet Merkezi ile İMOS Hizmet Binası önceki gün düzenlenen törenle hizmete açıldı.

İnegöl-Bursa arası karayolu üzeri Orhan-1 İnegöl Köftecisi yakınındaki Merkezin açılış törenine Kaymakam Ali Akça, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek Başkanları, sanayiciler, mobilyacılar ile davetliler katıldı.

İNEGÖL MOBİLYA ŞEHRİDİR
İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, "Özellikle de bahsetmek istiyorum. Aramızda sektörümüze öncülük yapmış, bu işin başlangıcında bulunmuş, abilerimiz amcalarımız var. Onlara çok teşekkür ediyorum. İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği olarak 2010 tarihinde, İnegöl Mobilya Tanıtım Gurubu'nun devamı olarak  kurulan derneğimizle başladığımız çalışmalarda, bugün önemli bir dönüm noktasın gelmiş bulunmaktayız. Şu an 176 üyeye sahip olan derneğimiz, BEBKA desteğ ile hayata geçirdiği bu proje ile sorumluluklarını bir kat daha arttırdı. Bu merkezede yetişecek tasarımcılar, önce İnegöl sonra Türk mobilya sektörü için hizmet verecek ve bu merkez inşallah mezunları ile tasarımları ile ülkemizde takip edilen bir dernek olacaktır. Bu merkezin hayata geçmesinde büyük pay sahibi olan BEBKA'ya huzurlarınızda çok teşekkür etmek istiyorum. İMOS İnegöl'ün en önemli STK'larından biridir. İnegöl herkesin bildiği gibi bir mobilya şehridir. Bu mobilya şehrinde, mobilyasektörünü temsil eden bir dernektir. Üye sayımızı önümüzdeki aylarda 250'ye çıkarmayı düşünüyoruz. Ve daha da tabana yayılarak, İnegöl'ü temsil etmek arzusundayız"dedi.

İNEGÖL İÇİN MOBİLYA BİR ALIN YAZISIDIR
"İnegöl mobilyanın başkenti olmuştur. Buna bütün Türkiye'de de, dünyada da yaptığımız faaliyetlerle de kanıtlıyoruz. Tasarımın merkezi de inşallah dünyada ve Türkiye'de İnegöl olacaktır. İMOS Derneğimiz geçen aylarda kurulan, Türkiye Mobilya Dernekleri Federasyonu'na da 8 derneğimiz ile birlikte üye olmuştur.  İnşallah bundan sonra İMOS Derneğimizin, sayın Ahmet Güleç'in başkanlığını yaptığı federasyonda da etkin rol alarak, Türkiye mobilya sektörüne çok büyük katkılar ortaya koyacaktır. İnegöl için mobilya bir alın yazısıdır. Şimdi İnegöl'de ilkokul, ortaokul, liseden başlayarak bütün gençlerimiz çocuklarımız mobilyayı duyarak yaşıyorlar. Bizimle birlikte mobilya hayatı yaşıyorlar. Onun için mobilya sektörü İnegöl'de çok önemli bir sektördür. Öncü bir sektördür. Bizler 2 aylık yönetim kuruluyuz. İnşallah ilk etkinlğimiz, tasarım ve yönetim merkezimizin açlışı oldu. Bundan sonra da faaliyetlerimiz, İnegöl mobilya sektörü adına büyüyerek devam edecektir. Merkezimize destek veren BEBKA, bizim her zaman yanımızda bulunan sayın Belediye Başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız, bu projenin yazılmasında emeği olan bende önceki sayın başkanımız Mustafa Akyol, vaktini ayırarak büyük özveri ile çalışan MOSFED Başkanımız Ahmet Güleç ve sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

BU ÇOK ÖNEMLİ BİR VİZYON
Proje hakkında bilgi veren Atölye İnegöl Proje Danışmanı Pr. Dr. Alpay Er, "İnegöl Mobilya Sanayi'nin tasarım ihtiyacı üzerinden temellenen bir proje bu. Yeni mezun tasarımcıları İnegöl Mobilya sanayisiyle bir araya getirmek, onları bir arada çalışmaya yönlendirme noktasında bir çalışma yaptık. İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği bu çalışmanın sonunda seçilen arkadaşlarımızı İnegöl'de kalıp, İnegöl'de kendi şirketlerini kurarak veya Tasarım Merkezi bünyesinde çalışarak, Mobilya Sanayii'ne hizmet etmeleri konusunda destekleyecek. Çıkış noktamız buydu. Bu çok önemli bir vizyon. Tüm İnegöllüleri, bu projede emeği olan kerkezi tebrik ediyorum. Gerçekten bunun sonuçlar hemen ortaya çıkacak. İnegöl tasarım anlamında çok önemli bir çalışmanın altına imza attı" dedi.

İNEGÖL’DE PROJELER ÜRETMEKTEN MUTLUYUZ
Tasarım Merkezi Projesi'ne en büyük desteği veren BEBKA'ın Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, "Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı'nın 2014 Yılı Mali Destek Programları kapsamında desteklenen, Atölye İnegöl Projesi'nin açılışına hepiniz hoş geldiniz. Kalkınma ajansı olarak sektörlerin katma değerlerinin artırılması, bölgemizin kalkınmasıyla ilgili birçok farklı çalışma yapıyoruz. Kalkınma çok boyutlu olduğu için bizim de çalışma aralığımız oldukça geniş. Biz bu çalışma alanlarını odaklayama çalıştık. Bu odaklarda, kümeleşme, tasarım izolasyon, turizm, çevre gibi konular geliyor. Bu başlıklara baktığımızda da İnegöl bizim için hem bir laboratuar atölye gibi hem de çalışmaların sonuçlarının sergilendiği bir sergi alanı gibi. O yüzden İnegöl'de birlikte olmaktan, İnegöl'de projeler üretmekten çok büyük mutluluk duyuyoruz ve bu projelerin sonuçlarını da görmeye başlamakta ayrıca gurur duyuyoruz. Bu proje şu açıdan çok önemli;  sektörün katma değeri arttırılması anlamında baktığınızda, artık üretim altyapısı, satış altyapısında artık İnegöl bir noktaya geldi. Bundan sonra mobilya sektörünün atması gereken adımların en başında, tasarım ile ilgili kabiliyetlerin geliştirilmesi geliyor. Tasarım konusu genel olarak bizim 2015 yılında, odak alanlarımız arasında. Bununla ilgili olarak birçok farklı çalışma yürütüyoruz. Bu proje de onun bir parçası. Özellikle Mayıs ayının sonunda, tasarım ve izolasyon buluşmaları faaliyetleri kapsamında, çok kapsamlı faaliyetleri bölgemizde hayata geçiriyor olacağız. Şimdiden bütün tasarımcıları, mobilyacıları,sektör temsilcilerini bu etkinlikleri takip etmeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.

İNEGÖL HEPİMİZİN YÜZ AKI
BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni ise, "İnegöl'ümüz hepimizin yüz akı. Türkiye'nin yüz akı. Gerçekten Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasında çok önemli kilometre taşı. Mobilya sektörünün adeta parlayan yıldızı. Bugün de burada çok anlamlı bir etkinlikte birlikteyiz. İnegöl artık diyor ki, ben Türkiye'nin mobilyacılarını ben yetiştireceğim. Dünyaya daha fazla Türk mobilyasını tanıtacağım. Bugün aslında çok önemli bir etkinlikteyiz. BEBKA Kalkınma Ajansımız gerçekten özellikle de iş dünyasının yenileşme sürecinde, arge ve izolasyona dayalı kendini yenileme, dünya arenasında söz sahibi olma sürecinde hep yanında olmayı ilke edindi. Bugün buradaki verdiğimiz destek, belki küçük bir destek ama bugün bu proje de BEBKA olarak verdiğimiz destek yaklaşık 1 milyonluk bir destek. Ama biz İnegöl'de farklı projelerde BEBKA'nın hibe olarak 4 milyonluk bir desteği, yatırımlarla birlikte 6-7 milyon desteği söz konusu. Yakın zamanda kalkınma ajansımızın Bursa'da gerçekleştireceğimiz Tekstil Mükemmeliyet Merkezi gerçekten Bursa'daki tekstilin değil, Türkiye'deki tekstilin lig atlamasına sebep olacak proje. Ben bir benzerinin belki bu projenin devamında  gerçekten İMOS'un değerli başkanı, yine mobilyacıların önemli çalışmalarla İnegöl'de de, Mobilya Mükemmeliyet Merkezi adı altında belki çok daha büyük bir projeye hep birlikte imza atarız diyorum. Bu proje de de biz bugün 1 verdiysek, BEBKA olarak belki bunu daha yukarılara 3 değil belki 10 milyonluk yüksek desteklerle de bunu hayata geçiririz diye düşünüyorum. Çünkü İnegöl hakikaten Türkiye'nin ihracatına sahip, bunu önemseyen çok değerli yöneticileri var. Ben İnegöl Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'ın vizyon çalışmalarını çok iyi biliyorum. Bunlar büyük bir şans. Temsilcileri kuvvetli. İnegöl'ümüz hepimizin yüz akı. Ben inanıyorum İnegöl Türkiye'nin parlayan yıldızı, ihracatımızın en önemli lokomotiflerinden biri olacak" dedi.


KALİTENİN ANAHTARI DOĞRU TASARIMDIR
Tasarımın mobilya için sadece önemli olmadığını ve kaçınılmaz derecede olduğunu belirten MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, "Bugün uzun zamandır emek verdiğimiz, sektörümüze tasarım alanında katkı sağlayacağına yürekten inandığımız, Atölye İnegöl'ü harekete geçirmek için buradayız. Bizleri kırmayarak buraya gelerek çok değerli tasarımcılarımıza ve hocalarımıza, sağladıkları katkı için teşekkür ediyoruz. Türkiye mobilya sektörünün son 10 yılda başardıklarını sizlere anlatmama gerek yok. Ve özellikle son 10 yılda İnegöl'ümüzün ihracatını tam 12 kat arttırdığını sizlere hatırlatmak isterim.  Ama artık yeni bir dönemin başlangıcındayız. Çünkü bildiğiniz gibi bilgi biriktirmek dönemseldir. Uygarlık tarihi boyunca hemen hemen her ülke bu birikime katkı koymuştur. Özellikle üzerinde yaşadığımız bu topraklar, Anadolu ve Mezopotamya uygarlıkları ile insanlık tarihine ciddi miras bırakmıştır. Bugüne kadar İnegöl'ümüz bir mobilya kenti olduğunu ispatladı. Ama artık yeni bir dönemi başlatıyoruz. Artık hem İnegöl'ümüzü markalaştırıyoruz hem Türkiye tasarım merkezinin merkezi olma iddiamız var. Hepimiz mobilyacıyız. Mobilya sektörünü çok iyi biliyoruz. Mobilya sanatı ve tekniği birleştiren bir sektördür. Ama kalitenin anahtarı doğru tasarımdır. Kötü bir tasarım beğenilmediği gibi, kaliteli olmaktan da uzaktır. Bir şey daha biliyoruz; tasarım eşyanın ruhudur. Mobilya sektörü için bir tercih değil gerekliliktir. Tasarım önemlidir demiyorum, mobilya sektörü için vazgeçilmez ve kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.

ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNDE FARK YARATMAK ZORUNDAYIZ
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, "Uzun yıllar önce ortaya bir iddia koyduk. Bu iddia İnegöl'ü Türkiye'de mobilyanın başkenti yapma iddiasıydı. Tabi ortaya iddia koymak kolay. Bunun altını dolduramıyor iseniz, ney iddia koyarsanız koyun başarılı olunmaz. Yıllarca İnegöl belediyesiyle, odasıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, siyasetiyle, mobilyacısıyla bu iddianın altının doldurulmasının mücadelesini verdi.  Ve mobilya ve Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile, 1. Organize Sanayi Bölgesi ile, MODEF ile, Küçük Sanayi Sitesi ile ve hemen Bursa yolu üzerindeki AVM projesi ile, bugün açılışını yapacağımız Atölye İnegöl projesi ile bu sürelerin bu iddianın altını doldurma mücadelesini verdi. Ve Türkiye'de belli bir noktaya getirdik. Türkiye içerisinde İnegöl dışında yapılan toplantılarda, hep şuna şahit oldum; gerek Kayserilisi gerek Ankaralısı gerek Konyalısı, üretici mobilya firması sahibi arkadaşlar, İnegöl'ü gıpta ile ve yakından takip ettiklerini ifade ettiler ve İnegöl olmanın mücadelesini verdiklerini söylediler. Buda İnegöl'ün mobilyası adına nerelerde olduğunun en önemli göstergelerinden bir tanesi. Tabi İnegöl bu başarıyı birlik ve beraberlik ve kümelenme modelleri ile yakaladı. Bugün burada yine bir kümelenme modelini görüyor ve açılışını yapacağız. İhracatta 350 milyon dolarlık ihracatıyla, Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biriyiz. Ve 2014 ihracatımızı bir yıl arayla artırmışız. Tabi bu yeter mi, yetmez. Türkiye'nin en önemli iş tedarikçisiyiz. Ve önemli ihracatçısıyız. Türkiye'nin bir hedefi var. 2023 Vizyonu var ve dünyanın 17. ekonomisi. Dünyanın 10. büyük ekonomisi olma hedefine giden yolda, bizim mobilyacı dış ticaretçi arkadaşlarımızın da hedefi; Avrupa topluluğuna ihracat. İtalya ile rekabet, Fransa ile rekabet, Amerika ile rekabet, İrlanda ve Polonya ile rekabet olmalı diye düşünüyorum. Eğer biz bizim altımızdaki sıralarda yer alan ülkelerle kendimizi rakip olarak görür isek, bir adım daha ileriye atma fırsatı bulamayız. Bizim kendimizi geliştirme adına yukarıya bakmak mecburiyetindeyiz. Eğer ürettiğimiz üründe bir fark yaratamıyor ise, ürettiğimiz ürün diğerleri gibi olur. Ne rekabet güvü olur ne de para kazandırır. İşte hangi iş konusunda olursa olsun, ürettiğimiz üründe bir fark yaratmak mecburiyetindeyiz. Eğer o farkı yaratırsak, bizim üzerimizdeki ülkelerle rakip oluruz. İşte bizim mobilya da farkımızı yaratacak ve gösterecek en önemli proje, biraz sonra açılışını yapacağımız Atölye İnegöl'dür. İnegöl'ün mobilya başkenti olma yolunda, altını dolduracak en önemli projelerden bir tanesidir Atölye İnegöl Projesi. Onun için bu projeye emek sarf eden, katkı koyan tüm kurum, kuruluş ve İMOS yönetimine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

TASARIM DEĞERİ YÜKSEK MOBİLYALAR ÜRETMELİYİZ
İhracatı daha da ileriye taşınması gerektiğini ve bunun için engel olmadığını belirten İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "İnegöl olarak mutlu ve güzel bir günü yaşıyoruz. Bir yıl bu konuları hep beraber istişare etmiş konuşmuştu. Bugün hamd olsun hep birlikte açılışı gerçekleştiriyoruz. Tabi şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki; geçen yıl seçim beyannameme bakılırsa, mobilya tasarım merkezi diye bir madde vardı. Veya bu konuya destek vardı. Şükürler olsun bunu gerçekleştirmiş olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu hedefe koşarken de tasarım değeri yüksek mobilyalar üretmemiz gerekiyor. Tasarımlarımız ile ön plana çıkmamız gerekiyor. İnegöl olarak farklılıklarımı var ama bugün bunun en net göstersi olan Mobilya Tasarım Merkezini burada açmış olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Rakamlar verildi, 350 milyon dolarlara 20 milyon dolarlardan gelindi, 12 yıl öncesinde. Çok daha iyi yerlere gidecek inşallah. Diğer ülkelerle aramızdaki rakamlar kıyaslanırsa, olmaması gereken birşey yok. Yine o hedefe koşmak adına da olmasa olmaz yerlerden bir tanesi; Mobilya tasarım merkezi. Ben özellikle mobilyacı arkadaşlarımıza şunu hatırlatmak istiyorum; bu projenin sürdürülebilir bir proje olması gerekliliğini üzerine basa basa söylemek istiyorum. Bu proje ilk çıktığında, gerçekten Ahmet Güleç'e çok teşekkür ediyorum. Projenin fikir babalarından bir tanesidir. Ha keza eski başkan Mustafa Akyol, şimdiki başkanımız Yavuz Uğurdağ. Çok sıkı istişare ettik. Birçok arkadaşımızın kafasında tereddütler vardı. Sürdürebilirliği noktasında tereddütler vardı. Bugün burada coşkulu bir açlış yapıyoruz ama İnegöl Belediyesinin, İnegöl Sanayi ve Ticaret Odası'nın  bu projenin her zaman arkasında olması gerekliliğini bir kez daha burada hatırlatmak istiyorum. Burası kendini çevirecektir ve BEBKA'da farklı konularda desteklerini esirgemeyecektir. BEBKA diyorum, çünkü bizde mobilyamız ile alakalı 1 milyon TL destek aldık. Ben BEBKA'ya çok teşekkür ediyorum. Hatta mobilya müzesi bana 2 farklı dalda ödül kazandırdı.  Bu ödül aslında benim şahsım adına ödül değil, bu ödül İnegöl'e verilmiş ödüldür. İnegöl'de gerçekleştirilen ilklere verilen ödüldür. Mobilya Müzesi projesi gerçekten dünya çapında iddialı bir projedir" diye konuştu. 

ALTEPE VEKİLİNİ GÖNDERDİ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, açılışı gerçekleşen tasarım merkezinin Türkiye'ye hayırlı olması temennisinde bulunarak, bu yapının önemli işlere imza atacağını belirtti.

KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, "Çok güzel bir hizmeti İnegöl'ümüze kazandırıyoruz. Eneği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada çok güze hizmetler olacak. Belki de bir ufuk projesi olarak gençlere, Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun olan, meraklı olan arkadaşlara yeni modeller geliştirmeyi, meslek erbabı olarak katkı koyacak bir Atölye Merkezi olacak. Hakikaten çok önemli. Bunun taçlandırılması gerekiyor. Bunun taçlandırılması için de biliyorsunuz bundan 1.5 ay önce bir açılmama olmuştu; İnegöl'e devlet üniversitesi kazandırılması ile ilgili. Allah kısmet ederse YÖK Başkanımız ile görüştüm, sayın Başbakanımız ile görüştüm, o konu ile ilgili gelişmeler var. Sayın Başbakanımız, Bursa'ya geldiğimiz de müjdemizi veririz demişti. Tabi yapacağımız üniversitenin  temelini oluşturacak, buradaki sektörlerimizin temelini oluşturan mobilyanın, dizaynı, gelişimi, mühendisliği gibi ne varsa onu daha da ileriye götürecek mühendislik birimler oluşacak. İnşallah bu hizmetleri kazandırmaya devam ediyoruz. Kazandırmaya devam edeceğiz. Ulaşımda kolaylıklar sağlıyoruz. Yenişehir’de biliyorsunuz bir yük terfi istasyonumuz olacak. Demiryolu ile alakalı. Daha da ileriye götürüyoruz,İnegöl'ümüze de demir yolunu bağlayacak projeyi çalışıyoruz şu anda. Yani İnegöl'den demiryolu ile Yenişehir'e gidiceğiz ve yüklerimiz oradan Orta Doğu'ya, Balkanlara, daha da ileri merkezlere taşıma imkanımız olacak. Tabi bütün bunları yaparken burada BEBKA'ya herkes teşekkür ediyor. Ama esas teşekkürü hak eden kişiyi unutuyoruz. Kalkınma ajanlarının kurulmasında sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etmeyi unutuyoruz. Kalkınma ajansları kurulurken, o günü hatırlayanlar iyi bilecektir. Muhalefet çıkıp, Türkiye'yi bölüyorsunuz diye iddia etmişlerdi. Ama şu anda durumu görüyorsunuz" dedi.

İNEGÖL’ÜN İNSANI DEĞERLİDİR
Son olarak kürsüye çıkan Kaymakam Ali Akça, "Konuşmacılar çok değerli fikirlerini sizlerle paylaştılar ve çok değerli fikirlerini sundular. İnegöl gerek tarihi ile gerek bu günü ile, sahip olduğu değerleri ile ülkemizin en önemli yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Ama İnegöl'ün en önemli değeri bu mevcut üretim gücünü yakalayan insan unsurudur. İnegöl'ün insanı değerlidir. İnegöl'ün insanını bu kadar değerli kılan ise; gelişmeleri yakalayabilme kabiliyetidir.  Adına ister dizayn deyin, adına ister inovasyon deyin, adına ister tasarım deyin, bütün bu kavramlar hayatın mevcut olan, kuralı kaidesi olan değişimi ve gelişimi yakalamaya yönelik kavramlardı. Ve açılan bu tasarım merkeziyle de İnegöl'ün mobilyası, yeni bir yüz, yeni bir üretim anlayışına kavuşacaktır" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılış yapıldı.







Son Güncelleme: 30.03.2015 09:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<