Ayça'nın organları 3 kişiye umut oldu 

19 Ağustos 2022 Cuma 10:23 2022-08-19 10:57:56
Ayça'nın organları 3 kişiye umut oldu 

  İnegöl de yağışla kayganlaşan yolda ağaca çarparak, yağmur suyu kanalına düşen otomobilde yaralanan 3 kişilik aileden Ayça Bektaş(21), 4 gün sonra yaşam savaşını kaybetti. 
Kaza, geçtiğimiz Pazartesi günü saat 11.30 sıralarında, Bursa-Ankara yolu Şehitler Mahallesi kavşağı mevkisinde meydana geldi. İnegöl'den Bursa'ya giden Yavuz Bektaş yönetimindeki 19 SA 049 plakalı otomobil, yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkarak, bariyerlere ve yol kenarındaki ağaca çarptıktan sonra yağmur suyu kanalına düştü. Kazada sürücü Bektaş ile araçtaki eşi Seval Bektaş (48) ve kızı Ayça Bektaş (21) yaralandı. İhbarla bölgeye polis, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Otomobile sıkışan yaralılar, ekiplerin çalışmasıyla kurtarılarak İnegöl Devlet Hastanesine kaldırıldılar. Ayça, daha sonra yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımda tedavisi süren Ayça, 4 gün sonra yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Öte yandan anne ve babası da tedavinin ardından taburcu edildi. 
Hayatını kaybeden Ayça'nın önce beyin ölümü  gerçekleşti. Bu sürede ailesinin organ bağışına izin vermesi ile Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ve  Acıbadem Hastanesinden gelen ekipler, Ayça'nın karaciğeri ile 2 böbreğini 3 saat süren ameliyatla aldı.
Ayça'nın karaciğeri Yenişehir havaalanından Sağlık Bakanlığı uçağı ile Antalya'ya, böbrekleri ise Bursa'dan ulusal dağıtımla organ bekleyen hastalara nakledilecek.
Operasyonun ardından açıklama yapan Uludağ Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Fuat Aksoy, "Hasta 21 yaşında, trafik kazası sonucu vefat etmiş. Ailesi organ bağışında bulunmuş. Bugün buraya karaciğer ve 2 böbrek bağışı için geldik. Bu organların çıkarılmasıyla beraber, organ nakli bekleyen 3 hastaya umut kaynağı oldu. Her ne kadar çok zor olmuş olsada 21 yaşında bir gencin vefat etmesi, 3 kişiye umut vaat etmiş oluyor. Karaciğeri Antalya'ya göndereceğiz. Böbrekleri de 2 hastamıza ulusal dağıtımla nakledilecek. Organ bağışının ülkede sayısının artırılması gereken konular. Tabi toplumsal farkındalık gerekiyor. Tabi zor bir karar. Ama aile buna irade göstermiş, kabul etmişler. İnsanların bu konuda farkında olması, diğer insanlara umut olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

banner380

Son Güncelleme: 19.08.2022 10:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<