banner359

Ayçekirdeği Üreticinin Yüzünü Güldürdü

07 Eylül 2016 Çarşamba 10:26 2016-09-07 10:30:09
Ayçekirdeği Üreticinin Yüzünü Güldürdü

 İnegöl´de bu yıl yüksek verim alınan Ayçekirdeğinde üreticilerin yüzü gülüyor.

Fiyatlardan ve verimden memnun olan üreticiler, ürünlerini Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifine dökmeye başladı.

HEDEFİMİZ OLAN BİN 500 TONU YAKALAYACAĞIMIZDAN EMİNİZ

Üreticilerin hem verimden hem de Trakya Birliğin açıkladığı fiyatlardan memnun olduğunu belirten Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Girgin, “Ayçekirdeği sezonumuz tüm hızıyla devam ediyor. Verimden ve fiyatlardan memnunuz. Şuanda bin 336 ton ürün mubayaa ettik. Hedefimiz olan bin 500 tonu yakalayacağımızdan eminiz. Ben ortaklarımızın hem verimden hem fiyatlardan memnun olduğunu düşünüyorum. Yüzde 39-40 oranlı yağlık ayçiçeği bin 580 lira, 50 yağ oranı da bin 817 lira olarak mubayaa yapıyoruz. Şuanda İnegöl´ümüzde 43 ile 53 arasında yağ oranı çıkıyor” dedi.

İNEGÖL ÇİFTÇİSİ MEMNUN

Türkiye geneline göre verim ve yağ oranı bakımından İnegöl´ün çok yukarıda olduğunu ifade eden Girgin, “Rekolte kıraç arazi de 250 kilo, sulak arazide 450 kilo arasında değişiyor. Bu sene bin 700 ton civarında ortaklarımız rekolte vermişti. Bizde bu rakamın yüzde 50´sini Trakya Birliğe bildiriyoruz. Şuanda bildirdiğimiz yüzde 50´yi geçtik. Şuanda bin 336 ton civarında ürün mubayaa ettik. Ben buradan Trakya Birlik yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Fiyatlar gerçekten çok güzel. İnegöl çiftçisi memnun. Ortakların kooperatiflerine sahip çıkmasını istiyorum” diye konuştu.

ÇİFTÇİ PATATESTEN VAZGEÇİP, AYÇEKİRDEĞİNE YÖNELECEK

İnegöl´e bağlı Sungurpaşa Mahallesinde ayçekirdeği üretimi yapan İrfan Küçük ise, “Ayçiçeği veriminden memnunuz. Tabi geçen yıl verim daha güzeldi. Trakya Birlik tarafından açıklanan fiyatlar güzel ama biraz daha yüksek açıklanması bizi daha fazla memnun ederdi. Açıklanan fiyatlar piyasaya göre normal. Beklentilerimizi karşılıyor ama daha yüksek olmasını isterdik. Bizim bölgemizde 250-300 kilo arasında ortalama ürün alınıyor. Diğer bölgelerde ise 100-150 kilo arasında ürün alınıyor. Açıklanan fiyatlar bizim verime göre güzel ama düşük ürün alınan yerlerde kurtarmıyor. İnegöl´de patates üreticileri para kazanamadığı için ayçiçeğine yöneliyor. Özellikle bu yıl daha fazla ekim olacaktı. Çünkü patates tarlada kaldı. Çiftçi zarar etmemek için patatesten vazgeçip, ayçiçeğine yönelecektir” şeklinde konuştu. 

Son Güncelleme: 07.09.2016 10:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<