Bal-göç'ten sandık çağrısı

07 Temmuz 2021 Çarşamba 13:20 2021-07-07 16:55:57
Bal-göç'ten sandık çağrısı

Bulgaristan’da gerçekleşen Genel Seçimlerde hükümet kurulamayınca seçimin yenilenmesi kararı çıktı. BAL-GÖÇ İnegöl Şube Başkanı Ertan Başdere, tüm çifte vatandaşları 11 Temmuz Pazar günü Akhisar İlkokulu ve Yenice Perihan Coşkun İlkokulu’na anayasal haklarını kullanmaya davet etti.

Konu hakkında açıklama İnegöl BAL-GÖÇ Derneği Başkanı Av. Ertan Başdere, “4 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilen Bulgaristan Parlamentosu Genel Seçimleri sonucunda hiç bir siyasi parti hükümet kurma çoğunluğu elde edememiş idi. Sonrasında yapılan koalisyon çalışmaları da sonuç vermediğinden 11 Temmuz 2021 Pazar günü parlamento seçimlerinin yenilenmesi kararı alındı. Türkiye'de ikamet eden en az 350 bin oy kullanma hakkına sahip çifte vatandaşımız mevcut. Bu gücü önemsiyoruz. Kaldı ki tüm çifte vatandaşlarımızın oy kullanması halinde seçimlerin seyrinin değişebileceği de aşikardır. Bunun yanı sıra seçime katılacak Türk milletvekili adaylarından bir ya da birden fazlasını Bulgaristan parlamentosu aracılığı ile Avrupa Birliği Parlamentosuna parlamenter olarak gönderme ihtimalimiz mevcuttur. Bunu başarmış olmamız halinde gerek Bulgaristan’da gerekse Avrupa Birliği’nde ülkemizin ve ülkemizde yaşayan çifte vatandaşlar ile Bulgaristan’daki soydaşlarımızın menfaatleri açısından son derece önemli ve değerlidir. BAL-GÖÇ’ün girişimleri sonucu, Türkiye geneli için sınırlanan oy kullanma sandık sayısı 35 adet ile sınırlıydı. Bu durum da vatandaşların oy kullanması konusunda yoğunluğa sebep oluyor ve mağduriyetlere neden oluyordu. Bu seçimlerde sandık sayısı girişimlerimiz sonucunda 112’ye çıkarıldı. İnegöl’de de bir önceki seçim de sadece Akhisar mahallemizde sandık kurulmuş ve seçmenler uzun kuyruklar oluşturarak mağdur edilmişlerdi. Yaptığımız girişimler sonucunda bu seçimlerde ek olarak Yenice Perihan Coşkun İlkokulu’nda da sandık açılması yönünde karar aldırdık. Bu seçimlerde Yenice’de ikamet eden çifte vatandaşlarımız Akhsar’a gitmek zorunda kalmadan daha rahat bir biçimde oy kullanabileceklerdir”
 

banner380

“11 Temmuz'da gerçekleştirilecek Bulgaristan seçimlerinde Türkiye’den güçlü bir desteğin çıkması için tüm çifte vatandaşlarımıza büyük görev düşüyor. Vatandaşlarımızın vereceği karar, Bulgaristan için yeni bir dönüm noktası olacak. Her vatandaşın seçme ve seçilme hakkı kapsamında oyunu kullanmasının iki ülke arası ve bölge barışına katkı sağlayacağına, iki ülke arasında var olan dostane ilişkilerin daha da gelişeceğine, en önemlisi de Türkiye ile Bulgaristan arasında kapsamlı bir Sağlık ve Sosyal Güvenlik anlaşması imzalanmasına vesile olacaktır. Oy kullanma esnasında derneğimizce görevlendirilen Bulgarca (Kiril alfabesi ile) okuma yazma bilen yetkililer, seçmen listelerinde kayıtlı olmayan vatandaşların doldurması gerekli beyannameleri sandık başına gitmeden önce doldurmaları için yardımcı olacaklardır. Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulu’nun almış olduğu son karar neticesinde 300 ve üzeri seçmen kaydının olduğu seçim bölgelerinde elektronik ortamda oy kullanma işlemi gerçekleştirilecektir. İnegöl’de de Akhisar mahallemizde bulunan Akhisar İlkokulu’nda daha önceden Bulgaristan Kimlik Kartları ile sisteme kaydını gerçekleştiren seçmenler elektronik oylama ile oy kullanabileceklerdir. Listede kaydı olmayan seçmenlerde yine dilekçe doldurmak suretiyle anayasal haklarını kullanabileceklerdir. İlk kez yapılacak elektronik oylama bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Kiril alfabesi kullanılması sebebi ile makine ile oy kullanması uzun sürebilir, teknik sorunlar da çıkabilir. Kısaca elektronik ortamda nasıl oy kullanılacağına değinmek gerekirse; Seçim kurulu tarafından seçmene bir oy kullanma kartı teslim edilecek, bu kartın makinenin kart haznesine konmasıyla ekranda oy pusulası görüntülenecek. Seçmen oradan istediği partiyi işaretleyip, oy kullanma tuşuna basacak. Makine oy kullanma fişi verecek, onu oy kullanma sandığına bırakıp, oy kullanma kartını da seçim kurulu görevlilerine iade etmemiz gerekecektir. Seçmenlerin herhangi bir sorunla karşılaşması halinde sandık kurulundan teknik yardım alabileceklerini de özellikle belirtmek isterim. Önceki seçimlerde yaşadığımız gibi yine aşırı milliyetçi Bulgarların seçimi sabote etmek için çalışacaklarını ve sandıklara müdahale etmek isteyeceklerini buna ilişkin tüm sandıklarda ve sınır kapılarında girişimlerde bulunacaklarını biliyoruz. Bizlerin, çifte vatandaşlarımızdan tek isteğimiz, çıkartılmaya çalışılan tüm zorluklara rağmen, hiçbir seçmenin oy kullanma hakkını kullanmaktan vazgeçirmemesidir. Bu sebeple tüm çifte vatandaşlarımızı 11 Temmuz Pazar günü Akhisar İlkokulu ve Yenice Perihan Coşkun İlkokulu’na bu anayasal haklarını kullanmaya davet ediyoruz.”

Son Güncelleme: 07.07.2021 16:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<