banner359

Bozuk dişler hayatınızı karartmasın

09 Haziran 2017 Cuma 14:05 2017-06-09 14:09:13
Bozuk dişler hayatınızı karartmasın
 Ortodonti Uzmanı Dr. Nazlı Nalcı, Ortodonti´nin önemi ve zamanında müdahale edilmemesi sonucu yaşanabilecek diş ve çeneyle ilgili problemlerin kişilerin hayatını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Ortodontik tedavinin amacının dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyumlu olması gerektiğine vurgu yapan Nalcı, "Bu nedenle iyi bir kapanış sağlanmalıdır.İyi bir kapanış; ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırmaktadır.Dişlerin düzelmesi hem ağız sağlığını hem de genel sağlığın iyileşmesine yardımcı olmakta ve kişinin özgüvenini artırmaktadır. Ortodontik tedaviler muhakkak ortodonti uzmanı tarafından tedavi edilmelidir. Çünkü ortodontistler diş dizilimleri ve çene ilişkileri ile ilgilenmektedir. Çapraşık dişlerin temizlenmesi gerçekten çok zordur. Kötü kapanış diş yüzeylerinde aşınmalara, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarda zorluklara ve dişleri destekleyen kemik ve diş eti yapılarında aşırı strese sebep olabilir. Bu nedenle tedavi edilmediği zaman bir çok problem zamanla daha ciddi hale dönüşebilir. Bu da ileri zamanda daha komplike tedavi gereksinimine neden olabilmektedir" dedi.

ERKEN TEŞHİS TEDAVİ DE ÇOK DAHA KOLAY OLMAKTADIR.

Çocukların 7 yaşını geçmeden ortodontik kontrolden geçmelerini tavsiye eden Nalcı, "Bu yaşlarda ortodonti uzmanı tarafından muayene edildiğinde henüz çocuğun ağzında süt dişleri varken bile çene ve diş gelişimindeki problemleri yakalayabilmekteyiz. Anormal durumun erken tespit edilmesi önemlidir. Çünkü bazı ortodontik problemler erkenden teşhis edildiğinde tedavisi de çok daha kolay olmaktadır. Çoğu ortodontik hastaların aktif tedavisi 9-14 yaşları arasında başlamaktadır. Ancak iskeletsel bozukluklar söz konusu ise çocuğun büyüme ve gelişim dönemi bitmeden tedavi edilmelidir. Ortodontistlerin tedavide en sık kullandıkları yöntem sabit ortodontik tellerdir. Bu teller dişlerin üzerine braket yerleştirmektir. Tellerle dişlere kuvvet uygulanır ve böylece dişlerin hareket etmesi ve düzgün sıralanması sağlanır. Teknolojinin ilerlemesiyle günümüzde sadece metal değil diş renginde olan materyallerden yapılan çeşitli braket çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra lingual ortodonti dediğimiz içten taraftan da uygulanan teller mevcuttur. Bunun yanı sıra çene problemlerinde ağız dışı apareyler kullanılmaktadır" dedi.

PROBLEMİN ŞİDDETİ

Tedavinin zamanında yapılmadığı durumlarda meydana gelecek problemlere de değinen Nalcı, "Yüz ve çene yapılarının büyümesi, dişler, diş etleri ve bunları destekleyen çene kemiğinin sağlığı, bireyin tedaviye kooperasyonu, tedavi süresini etkilemektedir. Aşırı çapraşıklık durumunda ortodontik tedavi amacı ile diş çekilmesi gerekebilmektedir. Diş çekimi kararı, dişlerin çene kemikleri üzerine yerleştirilemediği durumlarda tedavi sonucunun daha başarılı ve kalıcı olmasını sağlar. Ortodonti uzmanı, diş hekimliği eğitimi üzerine en az 5 yıl daha eğitim almış bir uzman olduğu için hangi problemlerde çekim yapılması gerektiğini çok iyi bilmektedir. Ağız yapısına göre en doğru tedavi protokolunu uygulamaktadır" ifadelerini kullandı. 

Son Güncelleme: 09.06.2017 14:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<