banner359

Bu Müze Çok Şaşırtacak

-

26 Temmuz 2014 Cumartesi 12:54 2014-07-27 14:11:34
Bu Müze Çok Şaşırtacak
    Mobilya’nın başkenti olan İnegöl’de kurulan ‘Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi’nin yapımında sona gelindi.       Ağacın mobilyaya geçişini; tarihiyle ve kronolojik sırayla anlatan müstakil müzenin içerisinde, ziyaretçileri şaşırtacak birçok detay bulunuyor. 

    DÜNYADA BİR İLK
    Türkiye’nin ilk ilçe Kent Müzesine sahip olan İnegöl, dünyada ilk olacak müstakil mobilya müzesine kavuşuyor. İnegöl Belediyesi tarafından yaptırılan ve gönüllülerin gece gündüz çalıştığı ‘Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi’ birçok farklı çalışmayı içinde barındırıyor. 

    70 METRE UZUNLUĞUNDA GERÇEK ORMAN
    1521’li yıllarda Osmanlı donanmasına ağaç sağlayan İnegöl’ün mobilya sektöründe geldiği noktayı kronolojik sıralama ile anlatan müze, kısa bir süre sonra hizmete açılacak. Kent Müzesinin hemen yanında kurulumu tamamlanmak üzere olan müzenin içerisinde yaklaşık 70 metre uzunluğunda orman bulunuyor. 

    CEZAYİRLİ HASAN PAŞANIN ASLANI ORMANDA
    Gerçeğini aratmayan ormanın içerisinde ise bütün detaylar düşünülmüş. ½ büyüklüğünde heykelden insanların yerleştirildiği ormanın içerisinden su akıyor. Osmanlı donanmasına ağaç hazırlayan insanların yer aldığı ormanda ayrıca donanma komutanı olduğunda Cezayirli Hasan paşanın evcilleştirdiği aslanıyla birlikte İnegöl’e gelerek, ormanda yapmış olduğu gezide canlandırıldı. 

    BAŞKAN AKTAŞ’TAN ÖZEL ZİYARET
    Mobilyanın tarihini ince detaylarla anlatan Mobilya Ağaç Sanayi Müzesini gezen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, müzenin mobilya sektörüne ışık tutacağını ve sektörün gelişimine büyük katkı sağlayacağını belirtti. 

    MÜZE FİKRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
    İnegöl’ün ilk olarak Kent Müzesi projesini gerçekleştirdiğini anımsatan Başkan Aktaş, “Kent Müzesi, İnegöl’ün ortak çalışmasıydı. Osmanlı şehri denilebilecek, ciddi tarihçesi ve alt yapısı olan şehrin geçmiş değerlerini ortaya koymak adına Kent Müzesi hazırlanmıştı. Her geçen gün üretim ve ihracat potansiyelini arttıran, İnegöl için değer haline gelen mobilya ve ağaç işlerini müzede vurgulamak istedik. Müze bu mantıkla ortaya çıktı. Çok değerli bağışçılarımızın yanında buraya emek verenler var. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi. 

    “MÜZENİN DOLAYLI FAYDALARI OLACAK”
    Müzede, mobilyanın tarihsel gelişiminin ortaya konulacağını aktaran Başkan Aktaş, “Bu müzenin dolaylı faydaları olacak. İnegöl’ün 100 yıllık mobilya tarihini ortaya koyacağız. Dışarıdan gelenler bu tarihçeyi anlamış ve görsellerle görmüş olacaklar. İnegöl’de yaşayan insanlar özellikle, yeni yetişen nesil, gençlerimiz ve çocuklarımız mobilyanın İnegöl için ne kadar önemli değer olduğunu, tarihsel süreci burada görme imkânına sahip olacaklar. Türkiye’de bir ilk olan mobilya ve ağaç işleri müzesiyle ciddi ses getireceğiz” diye konuştu. 



    PROJE, BEBKA DESTEKLİ
    Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı  (BABKA) destekli projede sona gelindiğini belirten Başkan Aktaş, Müzenin; eğitim kampüsü yada eğitim merkezi gibi İnegöl mobilyasının geleceğine hizmet edecek mekân haline geleceğini söyledi. 

    NEREDEN NEREYE 
    Başkan Aktaş açıklamasına şöyle devam etti: “Tarihsel kronolojinin vurgulandığı müzeye giren, İnegöl’de mobilya nereden nereye gelmiş, hangi tarihsel sıralamayla gelmiş, tersanelere kereste temin eden İnegöl neymiş, tahta sandalye, fıçı, at arabası tekerleği, yumurta sandığı ve çeyiz sandığı üreten İnegöl neymiş, onların hepsini görsellerle görecekler.”

    2 MİLYON TL’YE MAL OLDU
    “Bilgisayar sistemleri kurulmaya çalışılıyor. Havalandırmasından, seslendirmesine varana kadar bütün ayrıntılar düşünüldü. İnegöl’e ve mobilya sektörüne uzun yıllar hizmet edecek çok önemli bir yer olacak. Bütün detayları özellikle vurgulamaya çalışıyoruz. Müzemiz, yaklaşık 2 milyon TL maliyetle oluşturdu. Müzemizi 1 aylık süre zarfında açmak istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımıza bu müzeyi açtırmak istiyoruz.”
     
    YİNE İŞİN BAŞINDA ‘NEDİM BAYRAM’ VAR
    Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ardından konuşan Mobilya Ağaç Sanayi Müzesinin Kurucu Koordinatörü Nedim Bayram ise birçok güzelliği içerisinde barındıran ve sektörü anlatan her detayın düşünüldüğü müzenin kurulum çalışmalarını anlattı. 

    İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ
    Kurulumun tamamlanmasının ardından müze içerisinde oluşturulan orman ile diğer çalışmaları bize ilk kez görüntüleme fırsatı veren Nedim Bayram’a teşekkür ediyoruz. 

    KENT MÜZESİ, 45 MÜZEYE MODEL OLDU 
    2005 yılında Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın istekleri doğrultusunda kurum çalışmaları başlayan Kent Müzesine materyal toplarken, ağaç ve mobilya sanayi ile ilgili ellerine malzeme geldiğini anlatan Nedim Bayram, “Biz onları bir yerde depoladık. İnegöl’de kurduğumuz ilk ilçe kent müzesi unvanına sahip müzemiz,  45’e yakın kent müzesine örnek ve model oldu. Belediye Başkanımız Kent Müzesi projesiyle bir dönem yılın Belediye Başkanı seçilmişti” diye konuştu.  

    1521’DEN BAŞLAYAN KRONOLOJİK SIRALAMA
    Yurt dışına yapılan gezilerde sektörleriyle ünlü olmuş şehirlerin müzelerini gördüklerini aktaran Nedim Bayram, “140’ın üzerinde ülkeye mobilya ihracatı yapan İnegöl’de, 1,5 yıl önce Mobilya Ağaç Sanayi Müzesinin kurulumu için meclis kararı aldık. Zaten elimizde yüzde 70 dolayında malzeme ve materyal vardı. Bu çalışma ile kurulum çalışmalarını hızlandırdık. İnegöl’ü tekrar taradık. Eski malzemeleri topladık. Müzede elimizde olan kayıtlara göre 1521’lerden başlayan Osmanlı kayıtlarına göre, kronolojik sıralama belirledik” ifadelerine yer verdi. 

    İNEGÖL’DEN GİDEN AĞAÇLARLA GEMİ YAPILMIŞ
    İnegöl’ün 1521’li yıllarda Osmanlı donanmasına ağaç sağladığının bilgisini veren Bayram, “Elimizde donanmada 3-5 kişinin çektiği 6 ve 8 metrelik, kalyon ve kadırgaların küreklerinin İnegöl’de 80 hanenin yaptığına dair kayıtlar var. Müzemizde; Cezayirli Hasan paşanın donanma komutanı olduğunda evcilleştirdiği aslanıyla birlikte İnegöl’e geldiğine dair bir canlandırması var. 1700’lü yıllarda İnegöllü bir paşa Gemlik Tersane komutanı oluyor. İnegöllülere ‘tomruğu gönderiyorsunuz, bunu bir de kereste haline getirin 2 kere para kazanın’ diyor. Yine müzemizde, kereste işçiliğiyle ilgili çalışmayı anlatıyoruz. Aynı ağaçlarla yapılan donanma gemilerinden mini bir örneği de deniz ortamında sergiliyoruz. Burada, İnegöl’de giden ağaçlarla gemilerin oluşturulduğu anlatılıyor” şeklinde konuştu. 

    HER KATTA TARİH ANLATILIYOR
    Nedim Bayram, “Müzenin birinci katında; İnegöl evi, fırın küreği, at arabacılığı, at arabası tekerliği, çeyiz sandığı, yumurta sandığı, tel dolap, takunya, beşik, düven, fıçı yapımını anlatıyoruz. 2. katta kerestenin tarihini anlatıyoruz. Oymacılığı, marangozculuğu, tornacılığı anlattıktan sonra Hazeran sandalye ile mobilyacılığa geçiyoruz.” 

    GÜNÜMÜZÜN MOBİLYALARI EV KONSEPTİNDE SERGİLENECEK
    “1930’lu yıllardan sonra hızlanan mobilyacılığın, 1990’lı yıllara kadar uzanan tarihini anlatıyoruz. 1990 yıllardan sonra teknolojik gelişimle ilgili teknolojik malzemeleri koyamayacağımız için onu da 26 dakikalık televizyon ortamında İnegöl’de hangi teknolojiyle mobilya üretildiğini anlatacağız. Müzemizin en son bölümünde ise İnegöl’de üretilen mobilyaları sergileyeceğiz. Müzemizin büyük bir duvarını da mobilya sektöründe faaliyet gösteren tescil almış, firma isimlerini yapıştıracağız” diyor. 

    SU İLE ÇALIŞAN BIÇKI
    Yaklaşık 70 metre uzunluğunda oluşturulan orman hakkında bilgilendirmede bulunan Bayram, “70 metre uzunluğunda oluşturulan U şeklinde ormandaki ağaçların tamamı canlı. Kuruma özelliği olmayacak. Yapraklar, aslına benzer ama yapma yapraklar. Ormanın içerisindeki insanları ½ oranında yaptık. Ormanın bu kadar çıkacağını biz de tahmin etmiyorduk. Çok güzel bir orman ortamı çıktı. Ormanın içerisinde canlı suda akıyor. Canlı suyla çalışan ayrıca su hızarı denilen 1800’lü yıllarda kullanılan su ile çalışan bıçkı da var” dedi. 

    BAŞKANIN HAYALİ GERÇEK OLDU
    Müzede 40’ın üzerinde gönüllü bulunduğunu belirten Nedim Bayram şöyle devam etti: “İşini gücünü bırakmış burayla ilgilenen bizimle birlikte bu işe gönül vermiş arkadaşlarımız ağabeylerimiz var. Kent Müzesi çalışanlarımızın da burada büyük emekleri var. Mobilya Müzesinin bu şekilde kurulmasını hayal eden Belediye Başkanımızın hayali de gerçek oldu, Başkanımızın hayalini yerine getirdik. Müze; BEBKA kapsamında yapılıyor. İnşaat maliyeti yaklaşık 2 milyon TL. BEBKA’ya sunduğumuz bu projeyi hazırlamakla ilgili Yüksel Okşak bize yardımcı oldu. 16 gün gece gündüz bu projeyi BEBKA’ya sunmak için hazırladık. BEBKA tarafından beğenilen nadir projelerden birisi oldu. 1 milyon TL’yi de BEBKA karşıladı.” 

    MÜZE; 6,5 AYDA TAMAMLANDI
    “En geç Nisan ayında bitirmeyi planladığımız projeyi, elimizde olmayan aksaklıklardan 2,5 ay gecikti. Müstakil müzeyi 6,5 ay gibi sürede bitirmemiz bir rekor diye düşünüyorum. Dünyada kurulan birçok müzede mobilya bölümleri var. Ama eski mobilyaları lamba eşliğinde ve ışıklarla koleksiyonlarını sergiliyorlar. Bu tarzda; ağacın mobilyaya geçişini tarihiyle ve kronolojik sırayla anlatan müstakil bir müze yok. Böyle bir müzenin dünya’da bir ilk olduğunu düşünüyoruz. Ama dünya’da olmasa bile Türkiye’de bir ilk bunu biliyoruz. Türkiye’de 5-6 tane sanayi müzesi var. Bu sanayi müzelerinden 2’sine sahip olan Bursa’ya 3’ncü sanayi müzesi geldi.” 

    Haber:Ersoy İşitmez/GençGazete


Son Güncelleme: 27.07.2014 14:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<