Cafer Paşa Beylik Han’ı kadın girişimcilere emanet

28 Kasım 2017 Salı 16:31
Cafer Paşa Beylik Han’ı kadın girişimcilere emanet

20 Ekim 2013 tarihinde çıkan yangın felaketinde tamamen yanarak küle dönen ve uzun süren restorasyon çalışmaları sonucunda faaliyete geçen İnegöl’ün tarihi mekanlarından Cafer Paşa Beylik Han’ını kadın girişimcilere emanet. Yanmadan önce çoğunluğu erkek işletmecilerden oluşan Beylik Hanı, yeni yüzüyle birlikte kadın girişimcilere tahsis edildi. 38 işyerinin tamamı kadın girişimcilerden oluşan Han’ın yeni ismi Cafer Paşa Beylik Hanı Hanımlar Çarşısı olarak güncellendi.
İnegöl´de 1827 yılında Cafer Paşa tarafından yaptırılan tarihi Beylik Han´ında 20 Ekim 2013 tarihinde sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yangın çıktı. 20 işyerinin bulunduğu 185 yıllık tarihi Beylik Hanı´nda yangında işyerleri ve tarih küle döndü. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılı sonunda ancak ihale edilerek Mayıs ayında restorasyonu başlayan Han yeni yüzüyle bir ay önce hizmete başladı.
Beylik hanın iç avlusunun tamamı kadın girişimcilerden oluşurken, dış avlusundaki 22 dükkanda ise erkek işletmecilerden oluşuyor.
Caferpaşa Beylik Hanı kadınların istihdamını hedef alarak Türkiye genelinde çok az sayıda olan bir alışveriş merkezi konseptiyle müşterilerine hizmet veriyor. İçinde bulunan 38 mağazanın tamamı kadınlara yönelik ürünler satarken ve işyerleri de kadın girişimciler tarafından işletiliyor. 
50 KADIN PERSONEL
Çarşıda 3 adet iç giyim mağazası, 2 adet eşarp mağazası, 2 adet gümüş ve sarrafiye mağazası, 1 adet havlu mağazası, 1 adet ev tekstil mağazası 1 adet bijuteri, 1 adet kafeterya, 1 adet çanta mağazası, 3 adet ayakkabı maazası, 1 adet manifatura, 1 adet terzi, 1 adet tuhafiye, 7 adet butik mağaza, 4 adet el sanatçısı, 1 adet el örme, 1 adet filografi, 1 adet biblo mağazası bulunurken çarşıda 50 kadın personele istihdam sağlanıyor. 
BURSA’YA GİTMENİZE GEREK KALMADI
Han’dan Vatandaşların da girişimci kadınların da memnun olduklarını ifade eden Caferpaşa Beylik Hanı Hanımlar Çarşısı Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Kara Şahin, “Caferpaşa Beylik Hanı Hanımlar Çarşısı 38 esnaftan oluşuyor ve kadınların işletmesinde bulunuyor. İnegöl için değişik bir kimlik barındırıyor. Türkiye’de bu konseptteki ilk handır. Buranın güzel bir ambiyansı daha var, esnaflarda birbirine destek anlamında çocukluğumuzdaki mahalle havası bulunuyor. Güzel dostluklarımız oluştu, gelenlerden çok güzel izlenimlerimiz var. Hanın dışarıdan ilk izleniminde yukarıya kimse çıkmaz deniyordu. Ama girenler burayı Koza Han’a benzetip önce üstü geziyorlar sonra alt kata geliyorlar. İş verimi olarak insanların alışverişlerini tam anlamıyla tamamlayabilecekleri bir ortam… Düğüncüler her şeylerini tamamlayıp çıkabilirler, kişisel ihtiyaçlar karşılanabilir… Burada esnaflara ve vatandaşlara hizmet veren bir de kafemiz var. Çarşının ortak alanında hizmet veriliyor. Hattat ustamız bulunuyor, çok güzel eserleri hayata geçiriyor. Güzel Sanatlar mezunu olan genç bir kız kardeşimiz var, hayali olan han esnaflığını burada gerçekleştiriyor. El sanatları konusunda güzel eserleri hayata geçiriyor. Hazır butiklerin dışında giyimlik kumaş dükkânımız var ve yanında terzimiz var. Kumaşını alanlar terzimize özel dikim yaptırabiliyorlar. Birçok konuda vatandaşlara hizmet sunuyoruz. İnegöl halkı çarşı ihtiyaçları için çok fazla Bursa’ya ve AVM’lere gidiyor. Bu tarz alışverişlerini Bursa’ya gitmeden İnegöl’de hana uğrayarak karşılayabilirler. Bu fırsatı sunuyoruz. Bilinen markalarla, yüksek kaliteyle müşterilerimize hizmet veriyoruz” dedi.
20 Ekim 2013 tarihinde yaşanan yangın sonucu yıkılan Beylik Hanı tarihte Akarsu Güven Çarşısı veya Cafer Paşa Hanı isimleri ile bilinmektedir. Beylik Hanı, Vakıflar Genel Müdürlüğündeki kayıtlara göre 1827-1828 yıllarında Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde dikdörtgen planlı, açık avlulu hanın, dikey kenarlarında birer kapısı bulunmaktadır. Hanın avlusu 35x10 metre ölçüsünde olup duvarları kesme taştandır. Beylik Hanı ilk olarak 1950´li yıllarda onarılmış ve bu onarım sonrasında eski özelliğini yitirmiştir. Yalnızca güneybatıdaki giriş kapısı orijinalliğini korumaktadır. 2013 yılının Ekim ayında geçirdiği yangın sonucunda sadece doğu ve batı yönündeki beden duvarları ayakta kalabilmiştir. Başbakanlık Osmanlı Arşivleri incelendiğinde hanın Kanuni Sultan Süleyman dönemi devlet adamlarından Cafer Paşa (ölümü 1580´li yıllar) tarafından yaptırıldığı ortaya çıkıyor.
CAFER PAŞA KİMDİR?
Hanı yaptıran Cafer Paşa, Enderun´da yetişip Kanuni Sultan Süleyman´ın silahtarlığını yapmıştır. Daha sonra hizmetlerinden dolayı Kapıcı Başılığa ve Yeniçeri Ağalığına yükselmiştir. Ardından Rumeli Beylerbeyi ve Kubbe Veziri olmuştur. İstanbul Eyüp´te bir medresesi ile Halvetiye Tarikatı mensuplarına mahsus zaviyesi ve türbesi vardır.

banner380

Anahtar Kelimeler:
InegölCafer Paşa Hanı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<