banner359

Çerkes Sürgünü'nün 158'inci yılı

21 Mayıs 2022 Cumartesi 16:45
Çerkes Sürgünü'nün 158'inci yılı

İnegöl ÇerkesAdige Kültür Derneği Başkanı Şevket Akej, Çerkeslerin Uğradığı Soykırım ve Sürgünün 158. Yılı nedeniyle açıklama yaptı. 

Akej, "Kafkasya’nın otonom halkı olan Çerkesler, tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları  bu topraklarda zengin bir ve eşsiz kültürleriyle asırlarca onurlu bir yaşam sürmüşler. Sahip  oldukları coğrafya nedeniyle büyük devletlerin ve Çarlık Rusya’sının politik ve stratejik hedefleri  doğrultusunca uzun yıllar büyük direniş göstermişlerdir.  Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Çarlık Rusya’sının çıkar kavgaları neticesinde yaklaşık 300  yıl süre gelen Osmanlı-Rus Savaşları ve bu savaşlar süresince destekledikleri Osmanlı  İmparatorluğunun gerilemesi ve Rusların güneye inme isteklerine karşın Ruslara baş kaldırıp  anayurtları olan Kafkasya’yısavunmak için düşkün oldukları özgürlüklerini korumak için 101 yıl  aralıksız süren tarihin en acımasız savaşına tanık oluyor Dünya 1763-1864 Rus-Kafkas Savaşları.  Ruslar ormanları kesip, köyleri yaktı, kadın ve çocukları öldürdü. Kıyasıya verdikleri ve  onurlu mücadelenin sonucunda orantısız güce yenik düşerek aktif nüfusun üçte birini öldürdü.  Kalan nüfusun yüzde 90 nını yaklaşık 1,5 milyon Çerkesi en ağır şartlarda, zulüm ve işkence  altında silah zoruyla soykırım uygulayarak anavatanlarından Tuapse, Soçi ve Sohum gibi kentlere  sürerek başta Varna, Samsun, Sinop ve Trabzon olmak üzere Osmanlı toplarına sürgün ederek  dünyanın en zalim soykırımına tanıklık etmiştir 21 Mayıs 1864.  Ancak soykırıma mağruz kalan 1,5 milyon Çerkes halkının, resmi olmayan rakamlarca 500  bin ile 1 milyonu sürgün sırasındaki insanlık dışı zulüm ve zorlamalara, ağır yol şartlarına,  Karadenizin ağzın sularına, salgın hastalıklar ve açlık gibi nedenlere dayamayıp ölmüşlerdir.  Büyük soykırım ve sürgünün 158. Yılında kaybettiğimiz atalarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz.  Çerkes halkının yaşamış olduğu bu soykırım ve sürgünü önce Rusya sonra Türkiye ve tüm  Dünyanın tanımasını kabul etmesini istiyoruz. Taleplerimizin intikam değil adalet ve eşitlik olduğunu belirtiriz. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<