Dev operasyon İnegöl'e sıçradı!

18 Ocak 2021 Pazartesi 16:04
Dev operasyon İnegöl'e sıçradı!

İçişleri Bakanlığı, "SİLİCİ" kod adıyla İstanbul merkezli 50 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, Cumhuriyet tarihinin en büyük akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı operasyonu olduğunu açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ve MASAK koordinesinde, İstanbul merkezli eş zamanlı 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik ‘‘SİLİCİ“ kod adlı operasyon gerçekleştirdi. Operasyon kapsamında yapılan çalışmalarda Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Gelir İdaresi(GİB) ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) ile etkin bir işbirliği sağlandı.
220 GÖZALTI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, operasyonda 220 şüpheli gözaltına alınırken, akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi. Yürütülen soruşturma kapsamında bilişim sistemleri yoluyla kamu kurumlarını zarara uğrattığı tespit edilen 220 şüpheli gözaltına alındı.
‘'SİLİNEN AKARYAKIT SATIŞ VERİLERİNİN DEĞERİ 15 MİLYAR TL''
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği, silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar TL olduğu ve MASAK raporuna göre devletin yıllık 3 milyar TL, 5 yıl içerisinde 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi.

banner380

170 akaryakıt istasyonu, 23 akaryakıt dağıtıcı firması,1 istasyon teknik destek firması, 2 otomasyon yazılım ve bağlı 1 şubesi olmak üzere toplam 242 noktada vergi müfettişleri ile gelir uzmanlarının katılımı ile yapılan aramalarda mali belgelere ve bilgisayar, cep telefonu vb. dijital materyallere el konuldu. Operasyon kapsamında arama ve gözaltına alma işlemlerinin devam edeceği belirtildi.
YENİ DOLANDIRICILIK UZAKTAN ERİŞİMLE YAPILIYOR
Dolandırıcılık zincirindeki ayrıntılara göre, daha önce fiziki olarak yapılan satışları silme işlemlerinin, yeni dolandırıcılık yöntemi ile uzaktan erişimle yapılmaya başlandığı ortaya çıkarıldı. Suç örgütünün, otomasyon şirketi kiraladığı silme serveri ile uzaktan erişimle kayıtları silerek yolsuzluk yaptığı kaydedildi.
İLK BELİRLEMELER 250 OLİMPİK HAVUZU DOLDURACAK MİKTARDA
Operasyonun çarpıcı detaylarından biri ise suç örgütü tarafından yolsuzluk yapılan akaryakıt miktarının 250 olimpik havuzu dolduracak hacimde yüklü olduğu ifade ediliyor. Polis baskınıyla karşılaşan istasyon sahipleri, kayıtları silme işlemlerini yaptıkları harddiskleri ortadan kaldırmaya ve kaçırmaya çalıştıkları öğrenildi.

AKARYAKITI SİLMEK İÇİN KULLANDIKLARI PROGRAMA “OYUN SİTESİ” SÜSÜ VERMİŞLER


Devletten silinerek vergi kaçakçılığı yapılan miktarın 20 bin akaryakıt tankerine denk geldiği, bunun da tankerlerin arka arkaya dizildiğinde Ankara ile İstanbul arasındaki karayolu mesafesine eş değer olduğu kaydedildi. İstanbul polisi, suç örgütüne bağlı kaçakçıların, akaryakıtı silmek için kullandıkları programa “oyun sitesi” süsü vererek takipten sıyrılmaya çalıştıklarını da ortaya çıkardı.
İNEGÖL’E DE UZANDI
Öte yandan edinilen bilgilere göre İnegöl’de de Bursa-Ankara karayolu üzerinde bulunan  3 farklı petrol istasyonuna da operasyon düzenlendiği operasyon sonucunda ekiplerin işletmedeki evraklara incelenmek üzere el konulduğu bilgisine ulaşıldı.
BİLİNDİK YERDEN ALIN
Uzmanların akaryakıtı bilindik güvenilir yerlerden alınması konusunda sürücülere tavsiyelerde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<