Elektrik zammına tepki

02 Ekim 2019 Çarşamba 18:35
Elektrik zammına tepki

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), elektriğe yapılan yüzde 14,9’luk zamma İnegöl Genç İş Adamları Derneği’nden (İGİAD) tepki. Başkan Hakan Özdemir, “Zam ve kriz sarmalının piyasalarda olumsuz etki yaratmasının süratle önüne geçilmesi için ivedi adımlar atılması gerektiğini söyledi.
EPDK’nın maliyet artışlarının değerlendirildiği toplantısında, 1 Ekim itibarıyla elektrik fiyatının konut, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14.90 artmasına karar verildi. Bu karara tepki gösteren İGİAD Başkanı Hakan Özdemir, Türkiye’nin yüksek faiz ve kriz ortamı ile mücadele ettiği bir dönemde hem işletmelerin enerji maliyetlerini hem de tüketici harcamasını arttıran zam kararını eleştirdi.
İŞİMİZ KOLAY OLMAYACAK
Sanayicinin hammadde, işçilik ve enerji olmak üzere üç temel maliyetinin bulunduğunu ifade eden Başkan Özdemir, “Yılsonu enflasyonu yüzde 12 öngörülüyor. Gelecek yıldan itibaren de yüzde 5’lik büyüme hedefi var. İşsizlik yüzde 12’lerin altına çekilecek deniliyor. Ancak aradan saatler geçmişken elektriğe yüzde 14.9 zam geliyor. Bunu üretenler olarak telâfi etmemiz, çok istememize rağmen kolay olmayacak. Enflasyon hedefi yüzde 12, enerji zammı yüzde 32. İşimiz kolay olmayacak” dedi.
Geçen yılbaşından itibaren elektriğe beşinci kez zam yapıldığını hatırlatan Başkan Hakan Özdemir, “1 Ocak 2018’de konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 8,8; sanayi ve ticarethanelerdeki elektriğe yüzde 8,4 zam yapıldı. 1 Nisan 2018’de elektrik fiyatları ortalama yüzde 2,89 zamlandı. 1 Ağustos 2018 tarihinde elektrik fiyatları yüzde 9 ile yüzde 14 arasında arttı. 1 Eylül 2018’de yüzde 9 ila yüzde 14 oranında zam geldi. 1 Temmuz 2019’da yüzde 15 zam yapılırken, son zamla birlikte son iki senede elektriğe yüzde 60,9 oranında zam gelmiş oldu” diye konuştu.
Başkan Özdemir açıklamasında, “EPDK’nin aldığı kararın ekonomi kurmaylarımız tarafından tekrar gözden geçirilmesi, sürekli dile getirilen ‘2023 Hedefleri’ konusunda iş dünyasının ciddi anlamda desteklenmesi, uluslararası rekabet gücünün arttırılması, zam ve kriz sarmalının piyasalarda olumsuz etki yaratmasının süratle önüne geçilmesi için ivedi adımlar atılmalıdır. Şu açıkça dile getirilmelidir ki; ülkemiz 3 genel seçim, 2 yerel seçim, 1 referandum ve tekrar edilen İstanbul seçimiyle geçirdiği son 5 yıllık dilimde, yaşanılan ekonomik sıkıntıya dair yapıcı ve kalıcı adımlar atmak yerine, enerjisini siyasi seçimler ve sonuçlarına odaklanarak harcamak durumunda kalmıştır. Dolayısıyla iş dünyası uzun bir süredir, bu ve benzer sebeplerden dolayı yaşanılan ekonomik krizle mücadele içindedir. Artık siyasi aktörlerden de ekonomiyi canlandıracak güçlü adımlar bekleyen iş dünyası, şu sıralar açıklanan zam haberleriyle karşılaşmakta ve bu durum iş dünyamızın mücadele gücüne ciddi oranda zarar vermektedir. Unutulmamalıdır ki; ülkemizin daimî refahı, huzuru ve istikrarı ekonomik ve demokratik verilerle doğrudan ilişiklidir. Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracak bu iki bacağın herhangi birinin aksamasının istenilen hedeflere ulaşmamızı geciktireceği aşikardır” ifadelerine yer verdi.

banner380

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<