banner359

Emrullah İşler, köfte molası verdi

-

05 Ağustos 2014 Salı 12:10 2014-08-05 12:34:12
Emrullah İşler, köfte molası verdi

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Bursa'da katıldığı programın ardından Ankara'ya giderken, Orhan-1 İnegöl Köftecisinde yemek molası verdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun ve AK Parti İnegöl İlçe yönetim kurulu bazı üyelerinin de hazır bulunduğu yemeğin ardından, Başbakan Yardımcısı İşler basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

YURT DIŞINDAKİLERE OY KULLANMA HAKKI

Hükümetin yurtdışından Türkiye’ye gelen vatandaşların da Cumhurbaşkanlığı seçimi ile alakalı oy kullanabilmesinin sağlanması noktasında yapılan çalışmalardan bahseden Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “2012’de yapmış olduğumuz bir düzenleme ile yurtdışında bulunan vatandaşlarımızın bulundukları yerlerde oy kullanabilme kolaylığını getirmiş olduk. Bu seçimde ilk defa yurtdışından gelen vatandaşlarımız oy kullanabilecekler. Yasada, bu randevu sistemine işaret var. YSK’nın kararı sonucunda randevu sistemi getirildi. Randevu alanların sayısı 248 bin küsur. Yurtdışında bulunan seçmenlerimizin yüzde 9’u randevu aldı. Bu randevu sistemiyle birlikte bazı sıkıntılar yaşandı. Büyük çoğunlukla ülkelerde sandıklar kapandı. Amerika, İngiltere ve Danimarka’dan henüz rakamlar gelmedi. Şu an itibariyle 230 bin vatandaşımız yurtdışında oy kullandı. Diğer ülkelerin rakamları da gelirse bu sayı 250 bini geçmemiş olacak. Dolayısıyla bu rakam son derece düşük. Burada iki faktörün son derece etkili olduğunu düşünüyorum. Birincisi, katılımın düşüklüğü ve çoğu vatandaşımızın yaz dönemiyle birlikte Türkiye’ye gelmesi. İkincisi de bu seçimin ilk defa yurtdışında yapılıyor olması. Sisteme henüz aşina olmamaları. Bazı vatandaşlarımızın da internetle iletişim konusunda çok fazla ilgisi olmayabilir. Dolayısıyla bir takım sıkıntılar oldu. randevu sistemi uygulansın fakat randevusuz gelen vatandaşların oy kullanmalarının sağlanması için biraz esnek olunması konusunda yardım istedik. Ama YSK, almış olduğu kararda kati bir uygulamayı tercih etti. Bu seçimlerdeki başarı ve başarısızlıklar YSK’ya fatura edilecek. Aslında bizim tekliflerimiz son derece makuldü. Tekliflerimiz kabul edilmiş olsaydı, katılımın biraz daha fazla olacağını düşünüyorum. Ancak, Gümrüklerde 26 Temmuz ile 10 Ağustos 2014 tarihleri arasında sandıklar kuruldu. Dolayısıyla yurtdışından gelen vatandaşlarımız oy kullanmaya devam edecek. Bana iletilen en son rakam Gümrük kapılarında oy kullanan sayısı 140 bin civarında. Bu sayının daha artacağını düşünüyorum. Özellikle de yaz tatilini geçirmek için ülkemize gelen vatandaşlar var. 26 Temmuz’dan önce gelen vatandaşlarımız oy kullanmadılar. İstedikleri takdirde önlerinde bir imkan var. Kendilerine en yakın gümrük kapılarına giderek, oylarını kullanabilecekler. Ciddi manada artış olacağını düşünüyorum ama totalde 500 bini geçmeyecek. Yüzde 20’ye yakın bir katılım demektir. Eski seçimlerle karşılaştırdığımız zaman, eski rakamlar yüzde 5’i geçmiyordu. Bu seçimde 4 kat artış olacak. Tabi bu yeterli değil. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız bir ilki yaşadılar. Bazı vatandaşlarımız ‘ilk defa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuzu hissettik’ dediler” şeklinde konuştu.

GENEL SEÇİMLERDE SAYI ARTAR

2015 genel seçimlerinde bu katılımın çok daha fazla olacağını düşündüğünü aktaran Emrullah İşler, “2015 genel seçimleri Haziran ayında yapılacak. Tatil döneminden önce olacağı için yurtdışında vatandaşlarımız bulunacaklar. O nedenle katılımın çok daha fazla olacağını düşünüyorum. YSK’nın da bu uygulamadan çıkaracağı dersler var. Özellikle bu randevu sistemi ile alakalı kanunda esnek bir ifade var. ‘karar alabilir’ şeklinde bir ifade var; ‘karar alır’ şeklinde bir ifade yok” diye konuştu.

İSRAİL, SONUNU HAZIRLIYOR

İsrail’in Gazze’ye yönelik açtığı savaşa da değinin Başbakan Yardımcısı İşler, “Artık dünyanın bir İsrail sorunu var. Sorunun bir an önce çözülmesi lazım. Sorun çözülmeden ne o bölgeye ne de dünyaya barış ve huzur gelmeyecek. BM sisteminin felç olduğunu görüyoruz. Güvenlik konseyinin yeniden yapılandırılması konusunda yüksek sesli taleplerimiz oldu. dünyanın gözü önünde maalesef bebekler, çocuklar, kadınlar, evlerinde, oyun alanlarında öldürülüyor. Bütün dünya bu olaya kör ve sağır kalıyor. Türkiye olarak yüksek sesle bu olayı kınıyoruz, lanetliyoruz. Bu zulmün ilelebet devam etmeyeceğini yüksek sesle haykırıyoruz. İsrail son derece yanlış politikalar izliyor. Yapmış olduğu bu zulümler İsrail’in kendi sonunu hazırlayacaktır. İsrail bu coğrafya da barış ve huzur içerisinde yaşamak istiyorsa, bir an önce barışın sağlanması için adımları yerine getirmeli. Her zulmün sonu vardır. Türkiye olarak yurtta ve cihanda sulh olsun çabası içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

SERBEST KALMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

IŞİD tarafından Musul'da kaçırılan Türk vatandaşlarının durumunun sorulması üzerine İşler, "Hükümet olarak, devlet olarak kaçırıldıkları günden itibaren biz her türlü çabayı gösteriyoruz. En kısa zamanda onların serbest kalmasını temenni ediyoruz. Dua ediyoruz. Onların kılına zarar gelmemesi için devlet olarak gerekli çabayı gösteriyoruz. İnşallah mutlu sona tabi ki bir an önce ulaşmayı temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 05.08.2014 12:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<