banner359

Engelli Çocukların Engelsiz Yaşamı

11 Nisan 2018 Çarşamba 09:40
Engelli Çocukların Engelsiz Yaşamı

2009 yılında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından yaptırılan Güney Marmara Bölgesi´nin en büyük Rehabilitasyon Merkezlerinden birisi olan Yenice Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde engelli çocuklar, engelsiz bir yaşam sürüyor.

Haziran 1999´da dönemin Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf tarafından açılarak hizmete giren Yenice Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde 60 engelli çocuğa yatılı hizmet veriliyor. Hükümet tarafından geliştirilen Engelsiz Yaşam Merkezi projesi kapsamında engellilerin insanlık onuruna yakışır şekilde yatılı kurum hizmeti alması noktasında Türkiye´de bir ilk olarak açılan Yenice Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde, engellilerin istifadesine sunulan kişisel alanlar, bireysel ve grup çalışma odaları, iş uğraşı odaları, fizyoterapi odaları, hidroterapi havuzu gibi birimlerde var. Bu birimler ile engellilerin var olan yeteneklerinin geliştirilmesi, sosyal hayata uyumlarına yönelik çalışmalar yapılıyor.

HER TÜRLÜ İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Yenice Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde verilen hizmetle ilgili bilgiler veren Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş, “Kuruluşumuz bünyesinde 60 çocuk kalıyor. İnegöl´deki Umut Evlerimizde de 24 tane çocuğumuz var. Toplam 84 çocuğa yatılı hizmet vermekteyiz. Öncelikle bakım merkezi olduğumuz için çocuklarımızın her türlü temel ihtiyaçları burada karşılanmaktadır. Aynı şekilde sağlık takipleri düzenli olarak yapılmaktadır. Okul yönlendirmeleri Rehberlik Araştırma Merkeziyle görüşülerek, gerekli okullara yönlendirmeler yapılmaktadır. Bunun dışında merkezimizde açtığımız kurslarımız var. El sanatları eğitmenimizle yaptığımız çalışmalarımız var. Halk Eğitim Merkezinden iki tane eğitmen görevlendirildi. Engellilere yönelik özellikle TÖSVED´in düzenlediği spor müsabakalarına katılıyoruz. Atletizmde Türkiye ikinciliği kazanan bir çocuğumuz var. Aynı zamanda voleybol takımımız Türkiye üçüncüsü oldu. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan atletizm müsabakalarına katılacağız” dedi.

ONLARI HAYATA HAZIRLIYORUZ

Burada yapılan çalışmalar sonucunda engelli çocukların kendilerinin önemsendiğini gördüklerini belirten Erkut Öneş, “Özellikle engelli çocuklar çevreleri tarafından yok sayıldıkları veya eksiklikleri yüzlerine çok vurulduğu için burada öncelikle çocuk bir birey olarak kabul edildiğini hissediyor. Sonrasında bir şeyler başarmanın ona verdiği duyguyla, takdir edilme duygusunu yaşıyor. Çocuk kendi başına yaşayabilecek düzeye ulaşmasa bile en azından kendine ait birçok görevi kendi başına yapabileceğini görüyor. Bu da çocukta öz benlik saygısının gelişmesine vesile oluyor. Bizim için asıl amaç; çocuk kendini doğru bir şekilde ifade edebilsin, gerekli ihtiyaçlarını gerekiyorsa yardım istemesini bilerek tedarik edebilsin. Bu amaçla gerekli yönlendirmeler bakım personelimiz tarafından yapılmaktadır. Buradan çıkan çocuk şunun farkındadır; ben bir bireyim, ben önemli bir insanım. Aynı zaman çocuklarımızda çevresine karşı duyarlı bir davranışta gelişiyor” diye konuştu.

Kurum bünyesinde 46 tane bakım personelinin görev aldığını ifade eden Öneş, “Bunların 16 tanesi Umutevlerinde görevli. Yenice Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde ikisi kız, üçü de erkek olmak üzere 5 adet evimiz var. Her evde 12 tane çocuk kalıyor. Her evde de 6 personel vardiyalı olarak çalışıyor” dedi.

BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ

“Biz burada gerçekten bir aileyiz” diyen Erkut Öneş, “Bir çocuğumuz bile bu ailenin en önemli parçasıdır. Çocuklarımızın başardığı en ufak başarı bile hepimizin başarısıdır. Bir çocuğumuzun üzüntüsü de hepimizin üzüntüsü haline geliyor. Bir anne ve baba ile bir çocuktan oluşan bir aile değiliz. Daha büyük bir aileyiz. Zaten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın sloganı da bu yönde; biz büyük bir aileyiz. Gerçekten buraya gelen ve bizimle vakit geçiren insanlarda bu sözü doğrular nitelikte olduğunu göreceklerdir. Bakanımız Dr. Fatma Betül Sayan Kaya´nın da bizlere bu sloganı en iyi şekilde yerine getirmemiz için talimatları var. Bizler de bu doğrultuda çalışıyoruz. İnegöl´de vatandaşların buraya daha önceden bilmiyordu. Ama şuan bilinirliği arttı. Hem vatandaşların hem de ilçe protokolün merkezimize ilgileri var. Özellikle Kaymakamımız, Belediye Başkanımız sürekli ziyaret ediyorlar. Ellerinden geldiğince de bizlere yardımcı oluyorlar” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
InegölInegölhaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<