banner359

Genç Çiftçi Destekleme Sayısı Artmalı

01 Nisan 2017 Cumartesi 13:00 2017-04-01 13:03:06
Genç Çiftçi Destekleme Sayısı Artmalı

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan Genç Çiftçi hibe desteklemelerine İnegöl´den başvuran bin kişiden sadece 30 kişinin destekleme aldığını bildiren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, destek alan genç çifti sayısının artmasını istedi.

Bu yıl yeniden düzenlenecek olan genç çiftçi hibe programında, desteklenen çiftçi sayısının artırılmasını isteyen Başkan Sezai Çelik, “İnegöl olarak bu yüzde üç gibi bir rakama tekabül etti. Yaklaşık bin kişi müracaat etti ve ilk olarak 28 kişi hak kazandı. İlavesi ile 30 küsuru buldu. Bunun yaş sınırı 40 değil, 50 olmalı. Bizim buradaki amacımız kentten kırsala insanları yönlendirmektir. Bunun sayısının çoğaltılması, geri göçü desteklemesi lazım. Geriye olan göçü hissetmeye başladık, oynama oldu. Sayıların yüzdesi daha çok artırılırsa, kırsalda daha güzel bir hayat başlamış olacak. Destekler ne kadar artarsa, kırsala dönüşüm de o kadar artacak. İnegöl olarak başvurularda destek oranının yüzde 3 değil, yüzde 15-20´lere ulaşılması lazım. 40 yaşındaki bir insan genç ama 50 yaşındaki insan da genç. Yaşla ilgili de düzenlemeye gidilmeli” dedi.

DESTEKLEME DEĞİL, PAZAR SORUNUMUZ VAR

Bakanlık tarafından verilen desteklemelerin çoğaldığını belirten Çelik, “Geçmişten bu yana en çok desteklemelerin olduğu bir zamandayız. Mazotta yüzde 50 uygulaması önümüzdeki yıl başlayacak. Gübre de ona keza aynı şekilde. Pazar sorunu var. Bu sıralar onunla ilgili de çalışmalar var. Topraktan, ürünün çıktığı yerden, satışa kadar olan süreçle ilgili Tarım Bakanlığının çalışmış olduğu konular var. Onları da aşarsak güzel olacak. Bu sıralar hayvan para yapıyor ama yeterli hayvanımız yok. Arada bir ithal geliyor, tamamlıyorlar. İçeridekini korumak için kesmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

KÜÇÜKBAŞ FİYATLARI ARTTI

Üreticilerin küçükbaşa yüklenmelerinin sebebinin küçükbaşın özellikle son 2 yıldır kurbanda para yapması olduğunu ifade eden Sezai Çelik, “İnsanlar büyükbaş kesmeyi daha çok seviyorlar ama daha pahalı oluyor. Tek başına kesmek istediği için küçükbaşı tercih ediyor. Normalde baktığınız zaman küçükbaş, kurban piyasasından dolayı para yapıyor. Onun için bir yönelme var. Ayrıca bahar aylarından itibaren mangalcılar piyasaya çıktı ve kuzu kesimleri arttı. Şuanda kuzu eti 35 lira. Esasında baktığımız zaman bölgemiz de küçükbaşa uygun bir bölge” şeklinde konuştu. 

Son Güncelleme: 01.04.2017 13:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<