banner359

'Günde 5 milyon ekmek israf ediliyor'

26 Ağustos 2017 Cumartesi 10:08
'Günde 5 milyon ekmek israf ediliyor'

Türkiye genelinde israf edilen ekmeğin günde 5 milyonu geçtiğini bildiren Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, “Bu israfın 3 milyonu fırınlarda, 1,4 milyonu hanelerde, 0,5 bini personel ve öğrenci yemekhanelerinde israf ediliyor” dedi.

İnegöl´de ekmek israfının fazla olmadığını ama Türkiye genelinde azımsanmayacak kadar fazla olduğunu belirten Başkan Hakan İnkaya, “Türkiye genelinde ekmek israfı üzerine yapılan araştırmanın sonuçlarına göre 250 gramlık standart ekmek üzerinden Türkiye´de günde 22 bin 719 ton, yılda 8,29 milyon ton, günde 90,9 milyon adet, yılda 33,2 milyar adet ekmek üretiliyor. Tüketim günde 21 bin 496 ton, yılda 7,85 milyon ton, günde 86 milyon adet, yılda 31,4 milyar adet. İsraf edilen ekmek miktarı ise günde bin 223 ton, yılda 447 bin ton. Bu günde 4,9 milyon adet ve yılda 1,79 milyar adet demektir. Yani üretilen ekmeğin yüzde 5,4´ü israf edilmiş oluyor. Son zamanlarda ülkemizde yaşanan göçler ve artan nüfus göz önünde alınınca günlük israfın 5,2 düzeyinde olduğu tahmin ediliyor” diye konuştu.

İSRAF ÖNLENMELİ

En çok ekmek israfı yapılan alanın fırınlar olduğunu ifade eden İnkaya, “Bir günde israf edilen 5,2 milyon adet ekmeğin, 3 milyonu fırınlarda, 1,5 milyonu evlerde, 500 bini ise personel, öğrenci yemekhaneleri ile lokanta ve otellerde. Bu israfın temel sebeplerinin başında ise yerel yönetimlerin haksız olarak fırıncı esnafı ile yaptığı rekabet gelmektedir. Bir diğer sebep ise hanelerin fazla ekmek almasından kaynaklanıyor. Bunun için yerel yönetimler mutlaka bu haksız rekabete son vermelidir. Ekmeğin uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmesi ya da bayat ekmeğin ne şekilde değerlendirileceğinin bilinmemesi de israfa en çok yol açan sebepler arasında. Dinimizde de israf haram kılınmıştır. Evimizde fazla veya bayatlamış ekmeği tost, köfte harcı, peksimet ve bu kurban bayramında et suyu ve benzeri şekillerde değerlendirerek israfın önüne geçebiliriz” dedi.

NÖBETÇİ FIRINA TEŞEKKÜR

İnegöl Fırıncılar Kooperatifi tarafından başlatılan nöbetçi fırın uygulamasını da değerlendiren İnkaya, “Kurban Bayramında Fırıncılar Kooperatifi tarafından nöbetçi fırın uygulaması başlatılıyor. Bu gerçekten güzel bir uygulama. Bayramın ikinci gününde vatandaşların ekmeksiz kalmaması için farklı mahallelerde 8 fırın hizmet verecek. Ben bu uygulamayı başlatan Kooperatif yetkililerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler:
InegölEkmekIsraf
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<