Gürel’den torba kanun değerlendirmesi

25 Mart 2020 Çarşamba 17:05 2020-03-25 17:17:35
Gürel’den torba kanun değerlendirmesi

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ak Parti Bursa Milletvekili Av. Vildan Yılmaz Gürel, tüm kesimlerin beklentilerini karşılayacak düzeyde geniş kapsamlı bir torba yasanın hayata geçirildiğini söyledi.

Gürel “Yerelde mobilya başta olmak üzere bazı sektörlerimizin, ihracat ve ithalat ile iştigal eden vatandaşlarımızın taleplerini en son geçen hafta olmak üzere zaman zaman Sayın Bakanlarımıza iletiyor ve hızlı çözümler alıyorduk. 

Uluslararası piyasa ve ekonomik dengelerin tamamen değişmesi, para piyasalarının ve iş dünyasının malum koronavirüs süreci ve peşinden nükseden mali krizden minimum düzeyde etkilenmesi ve süreci hafif atlatabilecekleri bir çalışma içine girdik. Tabi sadece ekonomi alanında değil birçok alanda kamuoyunun beklentileri doğrultusunda şekillenen bir torba yasa metni hazırlanmış oldu. TBMM’de görüşülen bu torba yasa hem ekonomik hem sosyal alanda vatandaşlarımızı biraz olsun rahatlatmak, turizmden iş dünyasına sektörel taleplerin ivedilikle çözüm bulması noktasında da fayda sağlamıştır” dedi.

Gürel 9 yıl aradan sonra yeniden gündeme alınan kısa çalışma ödeneği şartlarının güncellendiğini ve an itibariyle başvuruların alındığını söyledi. Gürel ayrıca çek ve sicil affı ile birlikte kredi borcundan dolayı takibe düşenler için de düzenleme yapıldığını, kredi kartı ve kredi borçlarını yıl sonuna kadar yapılandıranların bankalarından kara listelerinden çıkarılacağını belirtti.

Gürel, mevcut düzenlemeye davaların ertelenmesi sebebiyle hak kayıplarını önlemek için de bir madde eklendiğini de söyledi. Buna göre tehlike bertaraf edildikten sonra yargısal süreçlerle ilgili herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için durdurulan süreler kaldığı yerden devam edecek. Yeni düzenleme ile duruşmalar ertelenecek ve süreleri geriye dönük olarak durdurulacak.

En düşük emekli maaşının 1500 TL olduğunu belirten Gürel, işverenlere aylık asgari ücret desteği sağlanması, vakıf taşınmazlarındaki kira alacaklarının ertelendiğini, yine nafaka alacaklara ilişkin icra takipleri hariç tüm icra ve iflas takiplerinin Nisan sonuna, konaklama vergilerinin ise Ocak 2021 yılına ertelendiğini kaydetti. Bu arada otopark yönetmeliği de Haziran ayına kadar ertelendi.

banner380

Gürel son olarak koronavirüs sürecinde büyük bir gayretle hizmet eden ve toplumun tüm kesimlerinin takdirini kazanan fedakâr sağlık çalışanlarının unutulmadığını ve ilk kez özel bir düzenlemenin hayata geçirildiğine dikkat çekti. Gürel “Sağlık personellerine ek ödemeler yapılmasına ilişkin yönetmelik 1 Mart 2020’den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.1 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere üç ay süreyle yer ve personel yönünden kapsamı ve oranı ilgili Bakan tarafından belirlenmek kaydıyla, yönetmelikle belirlenen esaslara tabi olmaksızın personele ek ödeme yapılabilecek. 
Sağlık çalışanlarımız için doğrusu sonuna kadar hak ettikleri bir destek olduğu kanaatindeyim. Dünya ve ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Bu olumsuzluklar bizim süreçten daha güçlü çıkmamıza inşallah vesile olacaktır. Bakın devlet tüm imkanlarıyla iş dünyasının ve vatandaşının yanındadır. Toplumun her kesimini önemseyen ve taleplerine cevap veren geniş kapsamlı bir çalışma hazırladık ve Genel Kurul’da kabul edildi. İhtiyaç duyulan düzenlemeler yapılmaya devam edecek. Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın sevk ve idaresinde topyekûn devlet-millet işbirliği ile üzerime düşen tüm sorumlulukları yerine getirerek, yeri geldiğinde fedakarlık da yaparak bu sıkıntıları bertaraf edeceğiz. Hassaten yine bu açıklama vesilesi ile vatandaşlarımıza çağrımı yineliyorum “Lütfen, bizler sizin için çalışıyoruz, evde kalın, uyarılara dikkat edin, inşallah dua ve sabırla her şey düzelecektir” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 25.03.2020 17:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<