banner359

Haftada bir gün okula gidip lise mezunu oluyorlar

05 Kasım 2019 Salı 11:39
Haftada bir gün okula gidip lise mezunu oluyorlar

Ekonominin temel taşı olan esnaf ve sanatkarların çırak ihtiyacının karşılanması, öğrencilerin ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisiyle iş başı eğitimi ile usta olarak yetiştirilmesi amacıyla eğitim veren Mesleki Eğitim Merkezleri (çıraklık eğitimi) zorunlu eğitim kapsamına alındı. Öğrenciler haftada 1 gün okulda, 4 gün işletme ortamında işbaşında aldıkları eğitimlerle 11. sınıf sonunda kalfalık, 12. sınıf sonunda ise ustalık belgesi almaya hak kazanıyorlar.

Öğrencilerin sigortaları devlet tarafından yapılırken, iş yerinde öğrencilere okulu bitirene kadar asgari ücretin üçte biri kadar maaş veriliyor. Kendini ispatlayan ve işi kavrayan öğrenciler ise bu ücretin fazlasını iş yeri sahibinden alıyor.

MESLEK LİSESİ DİPLOMASI VERİLECEK

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Kaban, “2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecek. Mesleki Eğitim Merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir. Mesleki eğitim merkezinde okuyan öğrencilere 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi verilecektir. Yapılan yeni düzenleme ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecek. Bu çerçevede öğrencilerin açık ortaöğretim yoluna ilaveten istemeleri durumunda, mesleki eğitim merkezlerinde fark derslerini alabilmelerine imkan tanınmıştır. Böylece mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenciler diploma alabilmek için fark derslerini ya açık öğretim kurumları yoluyla ya da mesleki eğitim merkezlerinde yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayabilme imkanına sahip olabilecektir. Öğrenciler haftada 1 gün okulda, 4 gün işletme ortamında işbaşında aldıkları eğitimlerle 11. sınıf sonunda kalfalık, 12. sınıf sonunda ise ustalık belgesi almaya hak kazanıyorlar. İnegöl Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim gören 117 9.sınıf öğrencimiz fark derslerini tamamlayıp 12.sınıfta mezun olduklarında işyeri açma belgesi ve meslek lisesi diploması verilecek” diye konuştu.

İşyerinde çırak çalıştıran işletmeye devlet desteği verildiğini aktaran Kaban, “Öğrenciler teorik ders görmek üzere öğrenim süresince haftanın bir günü̈ okula gelecek diğer günler işyerlerinde pratik öğrenim göreceklerdir. Öğrenim tam gündür. Kayıt yaptıran çırak öğrenciler öğrenim suresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olmaktadır ve primleri devletimiz tarafından ödenmektedir. 22 yaşını doldurmuş̧ mesleğinde 1 gün dahi sigortası olan çalışanların kalfalık sınavına girme hakları bulunmaktadır. Yine 22 yaşını doldurmuş̧ mesleğinde 5 yıl ve üzeri sigortası olan çalışanlarda ustalık sınavına girerek belgelerini alabilirler. Bu tür çalışanlar sigortalılık sürelerini belgelendirerek Merkezimize başvurduklarında adaylarımız teorik ve uygulama sınavlarına girerek belgelerini almaya hak kazanırlar. Kalfalık ve Ustalık sınavları Merkezimizde 2 aylık periyotlar halinde yapılmaktadır. Ustalık yeterliliğini kazanmış̧ aday çırak, çırak, kalfa ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin işyerlerindeki eğitiminden sorumlu, bir işyerinde çırak çalıştırmak için alınması zorunlu olan belgedir. Ustalık belgesine sahip olan kişiler merkezimize başvurarak 40 saatlik kısa bir eğitimden sonra bu belgeyi almaya hak kazanmış̧ oluyorlar. Bu eğitimler çalışanlar mağdur olmasın diye genelde mesai saatleri dışında yapılmaktadır” diye konuştu.

BU İMKANI BİZE SAĞLAYAN DEVLETİMİZE TEŞEKKÜR EDERİM

19 yaşındaki 9.sınıf öğrencisi Aylin Beriş ise “1 gün okula gelip, 4 gün de işyerlerinde çalışıyoruz. Yeni sistemle birlikte 4 yılsonunda hem meslek lisesi diploması hem de ustalık belgesi alacağız. Mezun olduktan sonra kendi işyerimizi açabileceğiz. Bu imkanı bize sağlayan devletimize teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

BU BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR NİMET

Bir diğer öğrenci Rümeysa Baykan da “Hem çalışıp hem de eğitim alıyoruz. Sigortamız da yatıyor. Bu bizim için büyük bir nimet. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<