İl Sağlık Müdüründen Sessiz Katil Uyarısı

23 Ekim 2015 Cuma 17:41 2015-10-23 17:58:10
İl Sağlık Müdüründen Sessiz Katil Uyarısı

 Coğrafi konumu itibariyle yoğun sisin yanı sıra Lodos´un da etkili olduğu İnegöl´de kış aylarının yaklaşmışla birlikte yakılan sobalar, tehlike saçmaya devam ediyor.

banner380
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, ´Sessiz katil´ diye adlandırılan ve Türkiye´de her yıl onlarca kişinin ölümüne sebebiyet veren karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Karbonmonoksitin öldürme potansiyeli olan; renksiz, kokusuz, tatsız, fark edilmesi zor bir gaz olduğunu ifade eden Dr. Akan, "Bu özelliklerinden ötürü sessiz katil adını almıştır. Her yıl onlarca insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır. İnsanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar." Dedi. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin kışın insanların ısınmak için karbon içeren tipte yakıtlar kullandıkları için en yüksek seviyesine ulaştığını söyleyen Dr. Akan, "Karbonmonoksit solunduğunda kandaki oksijenin yerini almaktadır. Bunun sonucu hücreler ölmekte, oksijen açlığı ortaya çıkmaktadır. Bu durum; kalp, beyin gibi hayati organlara oksijen gitmesini azalmakta, bu organların zarar görmesine, işlevini yerine getirememesine neden olmaktadır. Gazın yüksek düzeyde alınması birkaç dakika içinde ölüme neden olmaktadır" diye konuştu.

SOBA KURARKEN FAZLA DİRSEK KULLANIMINDAN KAÇINILMALIDIR

Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Akan, "Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir. Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır" şeklinde konuştu.

BİZE BİLDİRİN

Karbonmonoksit zehirlenmesinin çeşitli belirtileri olduğunu aktaran Dr. Akan "Genel olarak oksijen yetersizliği nedeniyle deride kırmızılaşma, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, rehavet çökmesi, göğüs ağrısı, bilinç kaybı görülmesi şeklindedir. Ailenizde benzer belirtiler olduğu takdirde acilen sağlık kuruluşlarından yardım isteyiniz" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 23.10.2015 17:58
Anahtar Kelimeler:
InegölHaberInegölhaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<