banner359

İnanç:"İnegöl'de huzur ortamı hakim"

04 Ocak 2019 Cuma 15:44 2019-01-04 17:30:04
İnanç:"İnegöl'de huzur ortamı hakim"

  
İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, 2018 yılı adli yargı çalışmalarını değerlendirdi. 
2018 yılını değerlendiren ve hedefleri açıklayan İnanç,"İnegöl Adalet Sarayında 2018 yılında yapılan hakim-savcı ve zabıt katibi atamalarıyla personel eksikliği büyük oranda giderildi. Mesai arkadaşlarım adaletin tesisi hususunda özveriyle çalıştılar. 2018 yılında Başsavcılığımıza 12 bin 143 soruşturma dosyası geldi. Aynı dönemde 10 bin 786 dosya karara bağlandı. Geçen yıla göre soruşturma sayısında küçük bir artış oldu. 2019 yılında yapılacak atamalarla daha etkin hizmet vereceğiz" dedi.
242 PERSONELLE HİZMET VERİYOR
İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, “Şu anda adliyemizde 13 Cumhuriyet savcısı, Ağır Ceza mahkemesi başkanımız, 20 hakim ve diğer personellerle birlikte toplam  242 kamu görevlisi bulunmaktadır. 2019 yılında yapılacak yeni atamalarla 15 Temmuz öncesindeki rakamlara ulaşmış olacağız” dedi.
YARGIDA HEDEF SÜRE UYGULAMASI BAŞLADI 
Dava ve soruşturmaların ne zaman sonuçlandırılacağının öngörülmesinin sağlanması amacıyla, "Yargıda Hedef Süre" uygulaması yeni adli yılla birlikte başladı. Bu kapsamda, her bir dava ve soruşturma türü için hedef süreler belirlendi. 1 Ocak tarihi itibariyle dava ve soruşturma aşamalarında belirlenen hedef sürelerin taraflara bildirilmesi aşamasına geçildi.  
Hedef süreler; aralarında davalıların, davacıların, şikayetçilerin, suçtan zarar görenlerin, müdafilerin de bulunduğu taraflara, soruşturma ve kovuşturma aşamalarında hazırlanan belgelerle bildirilecek.
Bu uygulamanın yargıya olan güveni artıracağını belirten İnanç, “2019 yılında, adaletin daha hızlı ve etkin tesis edilmesi adına elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

HUZUR ORTAMI HAKİM
2018 yılında yargı dosyalarının 2017 yılıyla benzer rakamları yakaladığını ifade eden İnanç, “Suç sayıları açısından 2017 yılına göre 2018 yılında büyük bir artış yaşanmamıştır.  Dolayısıyla aslında bu durum bize; her ne kadar İnegöl’ün nüfusu ve ekonomik hacmi artsa da demografik olarak birçok etnik kökenden vatandaşın bir arada yaşadığını da göz önüne aldığımızda genel anlamda huzur ortamının ilçede hakim olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. Başsavcı İnanç, 2018 yılında yürütülen soruşturmaların yüzde 65’ine yakınının takipsizlikle sonuçlandığını, mahkemelere 2400’e yakın kamu davası açıldığını söyledi.
  
TERÖR SORUŞTURMALARI SÜRÜYOR
Terör suçlarına değinen İnanç, 5235 sayılı yasa uyarınca soruşturmaların Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordineli olarak yürütülmekte olduğunu belirterek, 15 Temmuz’dan sonra İnegöl’de de FETÖ terör örgütüne yönelik soruşturmaların yürütüldüğünü, soruşturmaların halen sürdüğünü ifade etti. FETÖ soruşturmalarının devam edeceğini aktaran İnanç, 15 Temmuz’dan bu yana 700’e yakın soruşturma dosyasında işlem yapıldığını belirtti.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE SÜRÜYOR
2018 yılında işlenen suçları değerlendiren Başsavcı İnanç, “Uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretine ilişkin suçlarda bir artış görmekteyiz. Uyuşturucu madde kullanımı bir önceki yıla göre %10 oranında arttı. İlçemizde artmakta olan uyuşturucu madde kullanımı ve ticareti suçlarının önünün kesilmesi için özellikle son dönemde Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve jandarma ekipleri önemli operasyonlar gerçekleştirmişlerdir. Kendilerine titiz çalışmaları dolayısıyla teşekkür ederim. Suçun önlenmesi adına Kaymakamlığımız öncülüğünde önemli çalışmalar yapılmaktadır. Ben, bu hususta halkımızdan da destek istiyorum. 2019 yılında bu anlamda uyuşturucu ile mücadelede çok daha kararlı olunacaktır.
"UZLAŞTIRMA UYGULAMASI FAYDA SAĞLIYOR"
Ceza soruşturmalarında belirli suçlarda uzlaştırma kapsamında vatandaşların anlaşabileceği ve dava yoluna gitmeyeceğini bildiren İnanç, “Adliyemizde de uzlaştırma bürosu kuruldu. 2018 yılı içerisinde tarafımıza gelen dosyaların 492 tanesi uzlaşma ile sonuçlandı. Bu gerçekten çok önemli bir rakam. Uzlaştırma açısından çok iyi bir performans sergiliyoruz. Bu başarı dolayısıyla uzlaştırma savcımız ve personeline teşekkür ediyorum. 492 dosyanın uzlaşma yoluyla giderilmesiyle birlikte bu dosyalar mahkemelere gitmemiş oluyor, böylece hem mahkemelerin iş yükü azaltılmış oluyor, hem de mağdurun ve şüphelinin anlaşmasını sağlayarak, iki tarafı da memnun etmiş oluyoruz” diye konuştu.
ARABULUCULUK SİSTEMİ HELALLEŞMEYİ SAĞLADI
1 Ocak 2018’den itibaren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca iş davalarında arabuluculuk uygulaması devreye girdi.  Bu uygulamayla yıl içerisinde 274 dosyada taraflar anlaşma sağladı. Böylece işçi ve işveren arasında gerçekleşen bir çok uyuşmazlıkla ilgili olarak taraflar öncelikle dava yoluyla değil arabulucuya başvurarak, anlaşmazlığını arabulucu vasıtasıyla hallettiler. Bu yolla hem mahkemelerin iş yükü azaltılmış oldu, hem de davacı ve davalının helalleşmesi sağlandı.

Son Güncelleme: 04.01.2019 17:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<