İnegöl Bakkallar Odası'ndan Çağrı

05 Haziran 2016 Pazar 10:42 2016-06-05 11:10:34
İnegöl Bakkallar Odası'ndan Çağrı

 İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya yaptığı açıklamada, Osmanlı döneminde zenginler tarafından uygulanan  Zimem Defteri kapatma uygulamasının günümüzde de yapılması gerektiğini belirtti.

banner380
PASTADAN PAY KAPMAYA ÇALIŞIYORLAR
Herkesin Ramazan-ı Şerif’ini kutlayarak konuşmasına başlayan İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, “Ramazan, hayırseverliğin, zekâtın, sadakanın doruğa ulaştığı bir aydır. Sektörümüzde bu noktada ciddi bir hazırlık var. Ulusal hassasiyetimizin doruk noktasında olduğu o günlerde boykot ettiğimiz markaların hepsi Ramazan ayında pastadan pay kapmak için çalışma içerisindeler. Noel ağaçlarıyla bahçelerini süsleyen AVM’ler şimdi insörtlerinde ve dergilerinde camiye ve minareye yer vermekteler. Bu işin kapital boyutu. Buradan fırıncı arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Askıda ekmek uygulaması yapıyorlar. Ayrıca Ramazan-ı Şerif’te bize o sıcak ve uzun günlerde hararetin doruk noktası olduğu fırının başında taze taze pide yapacak esnafa da teşekkür ederiz” dedi. 
ZİMEM GÜNÜMÜZDE DE DEVAM ETMELİ
Zimem defteri uygulamasıyla ilgili açıklama yapan İnkaya, “Bu Osmanlı’da olan bir uygulama. Yani zimmet defteri, veresiye defteri. Osmanlı’nın zenginleri Ramazan ayı geldiğinde esnafı dolaşırlarmış, veresiyeyi ödeyemeyen insanlar varsa haberleri olmadan onların borçlarını öderlermiş, tamamını kapatırlarmış. Bu çok güzel bir uygulama. Osmanlı’da zenginler olduğu gibi günümüzde de zenginler var. İnşallah halini anlatamayan, haya sahibi insanların veresiyeleri varsa zenginlerimiz bu veresiyeleri kapatırlar. Bunu neden gündeme getirdik? Yaklaşık 10 gün önce böyle bir şeye şahit oldum. Vatandaşın biri geldi, orta ölçekli bir bakkal veresiye defterinin borcunu kapattı ve gitti. Ne ödeyenin ne ödenenin ismi bilinmiyor. Ben buradan o vatandaşa da teşekkür eder, bu uygulamanın Ramazan ayında tekrar gündeme gelmesini, hayır sahiplerinin buna önem göstermesini özellikle rica ediyorum. Hak dostları daha ziyade kimsenin uğramadığı dükkânlardan alışveriş ederlerdi” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 05.06.2016 11:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<