banner359

İnegöl'de ağaçlar çiçek açtı

19 Şubat 2018 Pazartesi 17:53
İnegöl'de ağaçlar çiçek açtı

İnegöl´de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ağaçlar çiçek açtı. İnegöllü çiftçiler, mevsimi öncesinde çiçek açan ağaçların çiçeklerinin zarar görecek olmasından dolayı kara kara düşünüyorlar.

Türkiye´nin doğu bölgelerinde soğuk hava etkili olurken, İnegöl´de ilkbahar ve yazı hatırlatan görüntüler ortaya çıktı. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği tarım şehri İnegöl´de, bazı bölgelerde Şeftali ve erik ağaçları çiçek açtı.

Bursa bölgesinin en çok şeftali üretimi yapılan İnegöl´e bağlı İsaören mahallesindeki şeftali ağaçlarının büyük bir kısmı çiçek açtı.

İsaören mahallesi Şeftali yetiştiricisi Tacettin Bal, bazı illerde ve bölgelerde olduğu İnegöl´de de kış mevsiminde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde geçtiğini, güneşli günlerin yaşandığını belirterek, “Bu nedenle şeftali ve erik ağaçları çiçek açtı. Çiçek açan ağaç oranı oldukça yüksek. Bu biz çiftçiler için büyük bir risk. Çiçeklenme erken olduğu için kar yağışı olması halinde arkasından kıra yağabilir, bu da çiçeklerin dökülmesine neden olacak demektir. Böyle olursa meyveyi, başka yerlerden yeriz gibi geliyor. Bulut altındayız, işimiz Allah´a kaldı. Gece tedirgin yatıp, sabah o şekilde uyanıyoruz. Nasip diyoruz artık. Bu şartlar böyle devam ederse çiftçi bile meyvesinin manavdan alır.” Dedi.

İNŞALLAH İYİ OLUR DA HERKES BOL BOL MEYVE YER

Erken çiçek açmanın meyvecilikte istenmeyen bir olay olduğunu ifade eden Bal, "Bu günlerde erken çiçek açan ağaçlar önümüzdeki günlerde yaşanacak olan ani bir hava değişikliğinden zarar görür. Verim açısından olumsuz bir sezon yaşanabilir. Bu olay bu sene meyvenin pahalı olacağını, rekoltenin düşük olacağını gösteriyor. Meyve pahalı olması bizim açımızdan iyi ama tüketici içinde kötü olabilir. Hayırlısı neyse o olsun. İnşallah iyi olur da herkes bol bol meyve yer.” Dedi.

RİSK MEVCUT

İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren  ise, “Hava şartlarının böyle gitmesiyle birlikte bazı meyve ağaçları çiçek açtığını gözlemledik. Şubat ve Mart aylarında genellikle don ve kıra olayları yaşanır. Muhtemelen çiçek açan ağaçların çiçekleri yanar. Riskli bir durum. Tarımsal anlamda yapılabilecek bir durum yok. Sürekli don riski var. 5-6 derecenin üzerinde gitmesi lazım sıcaklıkların.” Dedi.

Anahtar Kelimeler:
InegölInegölhaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<