banner359

İnegöl'de çiftçilerin su isyanı

18 Eylül 2020 Cuma 10:59
İnegöl'de çiftçilerin su isyanı

Kurşunlu Mahallesinde ki tarım arazileri tarafından kullanılan 3 tarımsal sulama pompasının özel bir şirkete verilmesine çiftçiler isyan ediyor. 2 bine dönüm tarım arazisinin sulanmasında kullanılan pompaların şirkete verilmesi yüzünden tarlalarını sulayamadıklarını belirten çiftçiler, yetkililerden destek istiyor.

Göletteki suyun azalması yüzünden sulama suyu sıkıntısı çeken Kurşunlu Mahallesinde çiftçiler, DSİ’ye ait 3 adet sulama pompasının da iddiaya göre özel bir şirkete verilmesiyle su sıkıntısı yaşamaya başladı. 2 bin dönümlük tarımsal alanın sulama suyu sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyleyen çiftçiler, “Arazimizi sulayamıyoruz ve suyumuzu istiyoruz” dediler.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kurşunlu Mahalle Muhtarı İbrahim Kılıç, “Bu pompalar Özlüce Muhtarlığına ait ama bizim arazide. Bizim burada en az 2 bin dönüm arazimiz var. Barajımızda da su sıkıntısı yaşanmakta, bu pompalar da Özlüce muhtarı tarafından Freşa Fabrikasına verilmiş. Alt yapısı da yapılmamış. Biz arazimizi sulayamıyoruz ve suyumuzu istiyoruz. Bu pompalar üzerinden rant dönmesin” dedi.

Kurşunlu mahallesinde çiftçilik yapan Rıdvan Yılmaz, “Ben çileği sulamaya geldim ama su Freşa fabrikasına akıyor. Ben bunu saatlerce beklemek zorundayım. Sabah saat 05.00’ten beri buradayım. Zaten çilekler de sıcakta sulanmıyor.  Freşa zaten 24 saat çalışıyor. Biz burada onları mı bekleyeceğiz? Salma su yasak dediler damlama yaptık. Buyurun damlama da böyle oldu. Freşa zaten maden suyu üzerine ama bizim tatlı suyumuzu da kullanıyor. Bu pompadan bize gelen boru 63’lük, Freşa’ya giden boru ise 110’luk borudan” diye konuştu.

Çiftçi Hasan Beytaş ise, “Tarlalarımız atıl durumda duruyor. Çünkü burada bir sulama sistemimiz ve altyapımız yok. Biz kendi çabamızla birkaç yere boru götürdük. Sadece 50 dönüm yeri sulanabilir hale getirdik. Kalan 2 bin dönüm arazi ise atıl duruyor. Her tarafta ağaç dolu. Su olmadığı için hiçbir şey yapamıyoruz. Kalan tarlalara da su götürdüğümüz için, icar tutmak zorunda kalıyoruz. Bizim suyumuz bize yeterli gelmiyor. Bizim borulara herkes ortak olmaya çalışıyor. 3 pompa şu anda Freşa’nın hizmetinde. Sadece bu sular değil, köyümüzdeki dereden de su alıyorlar. Yani biz buralarda hiçbir şey yapamaz duruma geleceğiz. Şu anda barajla idare etmek zorunda kalıyoruz ama o da bitecek. Zaten su kooperatifi sürekli anons ettiriyor, yoncaları ve cevizleri sulamayın, sadece çilekleri sulayın diyor. Cevizcilik yapan cevizini, hayvancılık yapan da yoncasını sulamak durumunda. Gerçekten de şaşırmış durumdayız” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<