İnegöl'de Dolandırıcılık İddiası

19 Eylül 2018 Çarşamba 11:59 2018-09-19 15:21:30
İnegöl'de Dolandırıcılık İddiası

  İnegöl'de projeden daire satın alan yaklaşık 300 kişi, müteahhit firma tarafından dolandırıldığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

2014 yılında Yeni Mahalle Kozluca yolunda 136 dairelik Venüs Ada sitesine başlayan Akdoru İnşaat daha sonra 56 dairelik Orion Park ve 106 dairelik Kozluca Modern projelerine başladı. 

banner380

Venüs Ada sitesinde peşin parayla sattığı dairelerin çoğunu yarım bırakan firma yetkilileri senetli ve peşin parayla daire sattıkları site sakinlerine iflas ettiklerini duyurarak daireleri yapmadan ortadan kayboldu. 

Firma tarafından bir süre sonrada hiç başlamadıkları ve yarım bıraktıkları daireler için imzalanan senetlerin tahsili için icra takibi ile tahsilat talebinde bulunulmaya başlandı.

İflas ettiği duyurulan firmayı devraldığını duyuran başka bir firma yetkilileri ise yarım bırakılan ve sözleşme üzerinden satılan bir diğer proje olan Orion Parktaki daireleri bitirdi. Firma yetkilileri daha önce peşin para vererek dairelerini satın alan daire sahiplerinden tapularını devretme teklifi ile ekstra para talebinde bulunmaya başladı.

Bazı blokların temeli atılan Kozluca Modern sitesinde de bazı vatandaşlara proje üzerinden satış yapıldığı öğrenildi.

Müteahhitler tarafından dolandırılan vatandaşlar Venüs Ada sitesinde bir araya gelerek, mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda yetkililerden yardım istedi.

Mağdurlardan Ümit Yenilmez, 2,5 yıl önce kredi çekerek daire satın aldığını belirterek, "
"Daireyi 3 ay içerisinde teslim edeceklerini söylediler. Bende paramı bankadan kredi çekerek peşin ödedim. Şuanda bankaya kredi ödemekteyim. Bu firma daha önce Bursa'da Ulaş inşaat adı altında insanları mağdur etmiş. Bursa'da batınca İnegöl'e geliyor. İnegöl'de inşaatlara başlıyor. 136 dairelik Venüs Ada Sitesi, 56 dairelik Orion Park, 106 dairelik Kozluca Modern sitesine başlıyor. Daireleri satıp paraları alıyorlar. Şirketleri kendi aralarında devir yaparak, kendilerini aklamaya çalışıyorlar ve insanları mağdur ediyorlar. Ayrıca insanlara 80 bin liraya, 100 bin liraya senetli daire satıyorlar. Dairelerini bitirmedikleri gibi mahkeme yoluyla senetleri tahsil etmeye yoluna gidiyorlar. Burada 2013 yılında inşaata başlanmış. Normalde kanunen inşaatların 36 ayda bitirilme zorunluluğu var. Ama bunlar yıllarca bu işi belli bir kılıf uydurularak bu güne kadar gelmişler. En sonunda kaçıp gittiler. Biz burada yapa yalnız kaldık."dedi.

Mağdurlardan Ahmet Sezgin, ise 3 yıl önce 175 bin lira vererek Erdal Kul ve Hasan Hüseyin Akkuş'tan proje üzerinden daire satın aldığını ifade ederek, "3 yıldır hala inşaat halinde. Ben 3 yıldır kirada oturuyorum. Firmanın iflas ettiklerini duyduk ama Akdoru inşaat adı altında başka biri bu şirketi devralmış ve gelip bizlerden para talep ediyorlar. 15 bin lira daha verirseniz işlerinizi bitireceğiz yada bizim size karşı borcumuzun olmadığını dair imza vereceksiniz diye tehditler savuruyorlar."şeklinde konuştu.

Mağdur Burhan Bülbül de Akdoru inşaatın yaptığı Orion Parktan sözleşme karşılığı 2015 yılında 190 bin lira karşılığında daire satın aldığını belirterek, " Daha sonraki süreçte müteahhit tapularımızı vereceğine dair bizi oyaladı. Buna rağmen sitemizin ismini taşıyan orion şirketi var İstanbul'da.  Şirket sahibi Kasım Aras bu şirkete ortak oluyor. Bizim dairelerin tapuları Kasım Aras'a geçiyor. Verdiğimiz 90 bin lira hiçe sayılarak tekrardan 200 bin lira gibi daire parası isteniyor. Bazı komşularımız daha önce 200 bin lira vermelerine rağmen tekrar 200 bin lira vererek tapularını aldılar. Şuanda tapusu başkalarının üzerinde olduğu için hiç bir hak edemeyen mağdurlar var."ifadelerini kullandı.

Mağdurlardan Yahya Doğan da 2 sene önce peşin parayla satın aldığı dairesinin şuanda kaba inşaat halinde bile olmadığını söyleyerek, "Müteahhitler kaçıp gittiler. Dairelerimizi teslim etmediler. Bununla ilgili devlet büyüklerinin desteğini bekliyoruz. Sitemizdeki 136 kişi de mağdur. Bitmiş daire sahipleri de mağdur. Çünkü onlarda da sıkıntılar var. Asansör sıkıntıları var. Elektriksel sıkıntılar var. Çevre düzenlemesiyle alakalı sıkıntıları var. Oturma izni, ruhsatlarla ilgili sıkıntıları var. Yani saymakla bitmeyen sıkıntılar var. Maddi sıkıntıların yanında insanlar huzursuz. Çoğu insanların psikolojisi bozuldu. İnsanlar bu durumu ailesine yansıttı. Devlet büyüklerimizin bu konuya el atmasını istiyoruz."şeklinde konuştu.

Mağdur Fatma Balı Gencer ise "Bizde 2015 yılında peşin para vererek dairemizi aldık. 2016 yılında teslim edileceği söylendi. Eğer geç teslim olursa, kira bedeli ödenecekti. 6 aylık bir kira bedeli ödendi. Onun dışında hiç bir şey ödenmedi. Şuanda evimize geçemiyoruz. Biz altın borç alarak, arabamızı satarak bu işe girmiştik. Hepsinin fazlasını kat ve kat fazlasını ödemek zorunda kaldık. Çok fazla maddi anlamda zararımız oldu. Maneviyatını söylemiyorum zaten. Yetkililerden bu işe el atmalarını istiyoruz. 3 yıldır dairelerimizin bitirilmesini bekliyoruz."dedi.

Mağdurlardan Agah Köse de 2,5 senedir dairelerinin bitirilmesini beklediklerini belirterek, "Şirketi Ulutan inşaat diye bir firmaya devrettiklerini söylüyorlar. Yine Akdoru inşaat ismi ile faaliyetlerine devam ediyorlar. Bu adamlar bize tehdit vari olarak konuşuyorlar. "Burada size iş yaptırmayacağız, sizi burada barındırmayız" dahi diye dediler. Siteye ait olan bizim paralarımızla yapılan dükkanlar var. Tapuları onların üstünde olan daireler de var. Kaynanasına, kayınperderine, dayısının oğullarının üzerlerine yaptıkları dairelerde var. Bunlarla ilgili buradan suç duyurusunda da bulunuyoruz. Burada bir dolandırıcılık var. Biz ve bizim gibi çokta insan var. Helal kazançla kazandığımız paraların heba olmamasını istiyoruz."ifadelerini kullandı.

Yer sahibi Abdullah Hansu, ise "Venüs ada sitesinin yer sahibiyiz. Biz bunlarla 24 daire üzerinden anlaştık. Bu 24 dairenin 7 dairesi kaldı. Sitenin bitmesi için bizden kolaylık tanımamızı istedikler. Biz onlara kolaylık tanıdık. Onlar bize karşı fırsatçılık yaptılar. Bizi mağdur ettikleri gibi insanları da mağdur ettiler."şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 19.09.2018 15:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<