banner359

İnegöl'de orman haftası kutlandı

22 Mart 2018 Perşembe 16:41 2018-03-22 16:53:34
İnegöl'de orman haftası kutlandı

21-26 Mart tarihleri arasında Türkiye genelinde olduğu gibi İnegöl’de de Orman haftası kutlamaları gerçekleştirildi. Bizi hayata bağlayan oksijeni üreten ormanlarımızın bir nebze olsun değerinin anlaşılması amacıyla her yıl 21-26 Mart tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Orman Haftası’nın bu yıl ki kutlamalarında rol alan öğrenciler güne damgalarını vurdular.
5. Mevsim Kültür Sanat merkezinde Hacer Salih Yıldız İlkokulu tarafından düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, Emniyet Müdürü İlhami Araali, Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, okul müdürleri, öğretmenler ile öğrenciler ve velileri katıldı.
‘ORMANSIZ BİR YURT, VATAN DEĞİLDİR’
Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından programın açış konuşmasını yapan Hacer Salih Yıldız İlkokulu Müdürü Mustafa Zengin, “Yüzyıllardır dost diye sarıldığımız toprak, minnetle başını çevirdiğimiz gök, üzerine türküler yaktığımız, şiirler yazdığımız denizler kirlenmekte, ormanlarımız yok olmaktadır. Uygulanan yanlış tarım politikaları, plansız yerleşim alanlarının oluşturulması, atalardan devraldığımız ve çocuklarımıza miras bırakacağımız toprağın, orman alanlarının azalmasına bağlı olarak erozyonla yok olmasına neden olmaktadır. ‘Ormansız bir yurt, vatan değildir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ormanların ülkemiz ve insanlık için ne denli önemli olduğunu vurgulamıştır. Dünya toprakları son yüzyılda, çok büyük bir tehlikenin tehdidi altındadır. Her gün haberlerde bir başka yüzünü gördüğümüz küresel ısınma, evrensel bir yıkım olarak kapımızda durmaktadır. Binlerce yıldır tabiatın dostu olan insan, son zamanlarda teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle birlikte onarılması çok güç bozulmalara neden olmaktadır. Kentleşmenin olumsuz etkileri, orman özelliği taşıyan bölgelerin giderek azalması, erozyon, tarım arazilerinde meydana gelen tahribat, nehir yataklarındaki kirlenme ve su kaynaklarındaki kuruma... Bütün bunlara rağmen Peygamber Efendimizin ‘Ağaç dikip gölgesinde halkı dinlendirmek gibi, insanın kıyamet gününde hesabına yarar bir erdem yoktur.’ sözünden, Franklin Roosevelt'in ‘Bir ulusun uygarlık düzeyi, üzerinde yaşadığı topraklara ağaçlandırmasıyla ölçülür.’ görüşünden hareketle bizlere düşen yılgınlığa ve umutsuzluğa kapılmadan ormanların korunması adına mücadele etmektir.” Dedi.
ORMANLIK ALANLARI GENİŞLETMELİYİZ
Zengin konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ormanların hayatımızdaki yeri ve önemini bilmeyenimiz yoktur. Ne var ki hafta sonu gezintisinde yakılan ateşi tam olarak söndürmeden oradan ayrılışımızın, gencecik fidanlar keyfe keder katledişimizin izahı da yoktur! Türkiye'de 10 yıllık sürede çıkan 24 bin 264 orman yangınında, yılda ortalama 9 bin hektar alan zarar görürken, bunların yüzde 87’sinin insan kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Orman Genel Müdürlüğü'nden derlenen verilere göre, ülkemizde son 15 yıldaki ağaçlandırma çalışmalarıyla orman varlığı yüzde 7.2 artarak 22,3 milyon hektar olmuştur. Bu ormanlık alanların, 12,5 milyon hektarına denk gelen kısmı yangına hassas bölgelerde bulunmaktadır. Ormanların korunması için çıkarılan yasalar, verilen eğitim, alınan önlemler bir noktaya kadar başarı sağlamakta ancak o noktadan sonra insanlar vicdanlarıyla baş başa kalmaktadır. O yüzden sadece Orman Haftası'nda değil her daim ‘Orman bekçi ile değil, kalmaktadır. O sevgi ile korunur’ anlayışıyla hareket etmeli, yüzyıl sonrasını düşünerek insanı eğitmeye çalışırken on yıl sonrasını görmezden gelmemeli, ağaç yetiştirmeli ve ormanlık alanları genişletmeliyiz. Ülkemizde ormanların korunması ve ormanlık alanların genişletilmesi amacıyla toplumumuzu aydınlatma ve bilinçlendirme adına her yıl 21-26 Mart tarihleri arası Orman haftası olarak kutlanır. Konuşmamın sonunda Cenap Şahabettin’in sözlerine değinmeden geçemeyeceğim. ‘Fırtınalarda ağaçları izleyin! Onlar nasılda fırtınaya direnirler, nasıl da köklerinden koparılıp meçhulün içine savrulmamak için sıkı bir mücadele verirler! Fırtınaya direnmek gerçek bir kahramanlıktır. İçi toz toprak, balçık ve taş dolu kalpsiz fırtınalar, küstah kasırgalar istiyor diye asil ağaçlar köklerini terk edip başka yerlere göç etmezler’. Ülkemiz üzerinde kirli emelleri olanların hain saldırılarına karşı direnerek vatanımız, bayrağımız ve mukaddesatımız için mücadele veren aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize acil şifalar diliyor .Allah, ordumuzu güvenlik güçlerimizi ve milletimizi korusun”.
Konuşmanın ardından öğrencilerin hayvan kostümleriyle yaptıkları Hayvan Rondu büyük ilgi gördü. Pandomim gösteriyle renklenen program, koro eşliğinde söylenen orman parçalarıyla hareketlenirken, öğrencilerin halk oyunları gösterileri beğeniyle izlendi. Orman Genel Müdürlüğünün önerdiği Hacivat-Karagöz’ün Ormanlarla ilgili tiyatrosu hem güldürdü hem de ormanların önemini belirten mesaj verdi. 
Programın sonunda ise orman haftası konulu şiir ve resim yarışmasında derece alan öğrencilere ödülleri verildi.
Resim yarışmasının birincisi Özel Kosova İlkokulu öğrencisi Bahar Ilgaz Yürük, ikincisi İshakpaşa ilkokulu öğrencisi Defne Gülmez, TOKİ Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğrencisi Ecrin Keskin olurken, Şiir yarışmasının birincisi İsaören ortaokulu öğrencisi Zeynep Sude Yıldırım, ikincisi Alanyurt İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Betül Usda, üçüncüsü Ertuğrulgazi ortaokulu öğrencisi Rumeysa Kışla oldu.

Son Güncelleme: 22.03.2018 16:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<