banner359

İnegöl'de Suç Oranlarında Düşüş

11 Ocak 2016 Pazartesi 09:49 2016-01-11 09:53:56
İnegöl'de Suç Oranlarında Düşüş

 İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, 2015 yılı adli ve yargı verilerini kamuoyu ile paylaştı.

Başsavcı Köse, 2015 yılı sonu itibariyle suç oranın geçtiğimiz yıla göre yüzde 8 oranında düştüğünü belirterek, suç oranlarının düşüşüne MOBESE´nin katkı sağladığının altını çizdi.

SUÇ ORANLARINDA DÜŞÜŞ

İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, “2015 yılının sona erip, yeni yılın başlamasıyla birlikte sayısal verilerimiz çıkarıldı. 2015 yılı itibariyle savcılık olarak yürüttüğümüz toplam soruşturma sayısı 11 bin 1 olarak gerçekleşti. 2014 yılı sonu itibariyle ise bu rakam 11 bin 840 olarak gerçekleşmişti. Dolayısıyla 2 yıl arasında bu verileri karşılaştırdığımız da, yaklaşık yüzde 8 oranında suçlarda bir azalma olduğunu gözlemledik. Suç oranının düşmesi bizi sevindiriyor. Geçmiş yıllarda ise genelde yüzde 8 ila 10 arasında suç oranlarında artış gözlenirdi. İlk kez 2015 yılı sonu itibariyle suç oranında düşüş yaşamış olduk” dedi.

İŞ KAZALARI AZALDI

Soruşturma sayısının düşmesinin nedenlerine de değinen Köse, “Bu oranın düşüşünü iş kazalarının azalmasına bağlıyorum. İş güvenliği yasasının uygulanması, işverenlerin güvenlik ve sağlıkla alakalı almış oldukları tedbirler, aynı zamanda Çalışma Bakanlığının da bunları daha sıkı takip ediyor olmasının getirdiği olumlu yansımalar. Yine ilçemizde MOBESE sisteminin faaliyete geçmesiyle suça meyilli kişilerin yakalanma korkusu sebebiyle her yerde suç işlemeye cesaret edememelerini de sağladı. Böylelikle geçen yıla göre 850 civarında daha az soruşturma yapıldı. Bu durum bizi sevindiriyor. Umarım gelecek yıllarda da bu düşüş devam eder” diye konuştu.

3 BİN 186 CEZA DAVASI AÇILDI

Mahkeme verilerini de aktaran Başsavcı Osman Köse, “Mahkeme verilerine bakıldığında artma yok. Savcılığımızın 2015 yılı içerisinde ceza mahkemelerine açmış olduğu toplam dava sayılarına bakacak olursak, Asliye Ceza Mahkemesine 2 bin 999, Ağır Ceza Mahkemesine ise 187 olmak üzere 3 bin 186 ceza davası açılmıştır. 2014 yılında ise bu rakam 3 bin 53 olarak gerçekleşmişti” şeklinde konuştu.

HIRSIZLIK BAŞI ÇEKİYOR

İnegöl´de suç istatistiklerini de değerlendiren Başsavcı Köse, “İnegöl´de ilk sırayı hırsızlık, ikinci sırayı ise yaralama olayları alıyor. Uyuşturucu ticareti ve kullanımında kısmi bir düşme var. Biz isteriz ki uyuşturucu olayları sıfıra düşsün. Hiçbir gencimiz, hiçbir vatandaşımız uyuşturucu kullanmasın. İnşallah uyuşturucu ticareti ve kullanma hızının artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Bunun düşmesine de kolluk kuvvetlerimizin yaptığı operasyonların da faydası olmuştur. Operasyonlar yapıp bu işin ticaretini yakaladığınız da piyasa da durgunluk oluyor ama bir müddet sonra başka yerlerden gelen başka kişiler o boşluğu doldurma yönünde bir eylemde olduklarını sezebiliyoruz. Cezaların artırılmış olması hem de güvenlik kuvvetlerimizin buna daha gayretli bir çalışma olması sebebiyle bir ivme kazandığımız doğru. MOBESE bütün suçları aydınlatma noktasında bize yardımcı oluyor. MOBESE biliyorsunuz belli noktalarda kurulu. Ancak o bölgelerde meydana gelebilecek olaylarda bize faydalı oluyor. İnşallah önümüzdeki MOBESE´nin kurulu olduğu noktalarında sayısı artar. Soruşturmaların delillenmesi noktasında MOBESE´nin ciddi faydası var. Ana yollar üzerinde olan trafik kazalarında MOBESE´nin faydası var. Genel olarak MOBESE sistemi faydalı” şeklinde konuştu.

DENETİMLİ SERBESTLİK

Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü verilerini de açıklayan Başsavcı Osman Köse, “2015 yılı sonu itibariyle 564 dosya intikal etmiştir. 2014 yılından da devraldığımız 514 dosya vardır. Toplamda bin 74 dosya ile ilgili işlem yapıldı. Bu dosyalardan 43´ü sonuçlandırıldı” dedi.

7 BİN 949 İNFAZ

İnfaz rakamlarını da açıklayan Köse, “2015 yılı sonu itibariyle toplam 3 bin 368 dosya mahkemelerce infaz olarak sonuçlanmıştır. Hapis cezası ya da para cezası uygulanıyor. 2014´ten devredilen 4 bin 581 infaz kararı var. Toplamda 7 bin 949 infaz dosyasına işlem yaptık. Bunlardan 2 bin 169´unu sonuçlandırdık. Halen elimizde 5 bin 780 infaz dosyası devam ediyor. İnfaz dosyaları hemen tamamlanmıyor. Örneğin bir kişinin 5 yıl cezası var. Bu kişi içeride 5 yıl yatacağı için bu dosya diğer yıllara da devrediyor. O nedenle her sene infaz dosyası artar. 2016 yılında suç oranlarının daha da düşmesini ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

BASIN BÜROSU HİZMETTE

Basın sözcülüğü ve medya iletişim bürosunun 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle hizmete girdiğini aktaran Köse, toplumsal ve gündemle ilgili önemli olaylar konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi noktasında bu hizmetin Basın Sözcülüğü ve Medya İletişim Bürosu tarafından verileceğini de sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 11.01.2016 09:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<